În fiecare an, pe 20 iulie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, considerat făcător de minuni şi aducător de ploaie în perioade de secetă. Sfântul Ilie este singura mare sărbătoare religioasă din luna iulie.
În această zi, peste 140.000 de români își sărbătoresc ziua onomastică, existând o mare varietate de derivate de la numele prorocului. Sfântul Ilie este, începând din 1913, ocrotitorul aviatorilor, iar pe 20 iulie se sărbătorește şi ziua Aviaţiei Române.
Sfântul Ilie este prezentat mergând pe cer într-un car cu roţi de foc, tunând şi lovind diavolii cu un bici de foc. Când afară tună şi fulgeră, înseamnă că Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac.
Sfântul Proroc Ilie este menționat în Vechiul Testament și este considerat profet în toate cele trei religii abrahamice (iudaism, creștinism și islam). Se spune că, după ce seceta şi foametea au cuprins ţara timp de trei ani şi jumătate, poporul israelit şi-a recunoscut greşeala de a se fi închinat zeului Baal, nu Dumnezeului lui Ilie. După ce s-au rugat acestuia, ploaia a răcorit pământul şi foametea a încetat.
De Sfântul Ilie, mai multe lucruri sunt interzise de care mulţi credincioși țin cont. Astfel, e interzis să speli vase și rufe în această zi. Totodată, nu e bine să coși sau să faci treburi casnice. Practic, munca e interzisă de Sfântul Ilie.
De cealaltă parte, există şi lucruri pe care e bine să le faci în această zi. Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până în această zi, deoarece provoacă furtuni mari, tunete, fulgere și căderi de grindină. Tot de Sfântul Ilie - considerat şi patronul apicultorilor - se strânge mierea din stupi şi se duc fagurii la biserică spre binecuvântare. În unele zone din Moldova, se mănâncă grâu nou fiert, cu miere. În alte zone se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma.
În această zi, se crede că vrăjitoarele încep să culeagă ierburi pentru farmece, deoarece plantele au puteri mult mai mari. De dimineață, este bine să culegi busuioc și să îl pui la uscat. Planta trebuie însă dusă mai întâi să fie sfințită. Ulterior, cenușa sa poate fi folosită în scopuri terapeutice.
Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie, fetele visează cânepă verde, este semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis văd cânepă uscată, se zice că se vor mărita cu bătrâni.
În ziua de după Sfântul Ilie, pe 21 iulie, unii oameni îl sărbătoresc pe Ilie-Pălie, vizitiul care conduce carul Sfântului, deşi această sărbătoare nu se regăseşte în calendarele religioase. În popor există însă credința că toți cei care muncesc în această zi vor fi "păliţi" foarte repede de necazuri sau boli grele.