Populare cu puiet de sturion la Isaccea, cu implicarea elevilor (FOTO-VIDEO)

Populare cu puiet de sturion la Isaccea, cu implicarea elevilor (FOTO-VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Eforturile de repopulare a Dunării cu sturioni continuă. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați (I.C.D.E.A.P.A. Galați) a finalizat cu succes o activitate de populare a fluviului Dunărea cu puiet de sturioni, desfășurată pe 30 august 2024, la km 100 al fluviului Dunărea, în dreptul localității Isaccea.

În cadrul acestui eveniment, organizat în colaborare cu WWF România, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, au fost eliberați în apele Dunării 370 pui de nisetru și 940 pui de păstrugă, cu dimensiuni între 18 și 23 cm. Materialul biologic eliberat provine din genitori de generație F1, din speciile Acipenser stellatus (Pallas, 1771) și Acipenser gueldenstaedtii (Brandt & Ratzeburg, 1883).

Citește și Braconajul și traficul ilegal duc la dispariția sturionilor din Dunărea de Jos

Acțiunea reprezintă un pas semnificativ în eforturile continue de conservare și protecție a acestor specii emblematice, contribuind la refacerea populațiilor naturale de sturioni din fluviul Dunărea şi fiind o componentă esențială a proiectului de cercetare ADER 12.1.1., care urmărește conservarea potențialului genetic al speciilor de pești de importanță economică și ecologică. 

Acțiunea „Vino şi botează-ţi sturionul!" a marcat Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și la ea au participat 100 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic "Constantin Brătescu" din Isaccea, Liceul Tehnologic "Simion Leonard" din Luncavița şi Şcoala Gimnazială "Traian Coșovei" din Somova, care și-au ales și denumit sturionii la eliberarea lor în Dunăre. 

"Această acțiune este rodul muncii depuse de colectivul institutului nostru și este, dacă vreți, o încununare a eforturilor făcute pentru conservarea și protejarea sturionilor. Vom continua să colaborăm cu organizații de instituții științifice și autorități publice pentru a asigura un viitor sustenabil pentru biodiversitatea Dunării", a declarat cercetător științific gradul II conf. univ. dr. ing. Floricel Maricel Dima - director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați

La rândul său, Cristina Munteanu, coordonator național conservare sturioni WWF România,  a atras atenţia că în acest efort trebuie să se implice toată lumea: "Este a doua populare la care participăm anul acesta ca organizatori. Ne dorim ca actualele populații de sturioni să fie cât mai mult susținute. Trebuie ca și ceilalți actori implicați cum ar fi organele de control, legislative și pescarii prin activitățile lor specifice să contribuie la acest efort".

Citit 1311 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2024 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.