Recent reabilitată, clădirea Muzeului Colecţiilor, fosta Farmacie Ţinc, pe care toţi gălăţenii o cunosc sub acest nume, arată minunat, ca o adevărată prinţesă a zonei centrale pe care o domină
Aşezată la intersecţia străzilor Eroilor şi Traian, poate cea mai cunoscută farmacie a oraşului avea, evident, o poziţie perfectă din punct de vedere al vadului comercial, fiind nu doar o clădire funcţională pentru scopul propus. Generaţiile mai în vârstă îşi amintesc desigur cum arăta interiorul atunci când aici mai funcţiona farmacia, cu mobilier specific din lemn, cu tejghele masive, impunătoare, cu laborator în spate.
Şi destinaţia actuală, cea de muzeu, face cinste acestei capodopere arhitectonice, care înobilează spaţiul de altfel uşor decrepit al zonei pieţei, unde multe clădiri au fost demolate şi nu în modul cel mai curat din punct de vedere legal şi edilitar.
De altfel, pe partea cealaltă a străzii Eroilor, după un spaţiu transformat în parcare ad-hoc, se vede zidul deja în curs de destrămare al unei alte clădiri vechi, pe care presimţim că o aşteaptă aceeaşi soartă ca şi pe cea care fiinţa pe colţul străzii: va dispărea, câte un şir de cărămizi pe noapte, până când nu va mai fi nici acolo nimic, iar terenul va rămâne liber de sarcini. Pe cealaltă latură a Farmaciei Ţinc, cea cu deschidere spre strada Doctor Carnabel, o altă umbră a unei clădiri îşi aşteaptă, pe Eroilor, sfârşitul.
Păcat că, în timpul cât s-a reabilitat Muzeul Casa Colecţiilor, nu s-au găsit soluţii pentru ca zona să fie reamenajată urban, astfel încât măcar să nu mai rămână acolo ruine de acest gen.