Ce se va întâmpla în comunele inundate, după declararea stării de alertă (FOTO)

Ce se va întâmpla în comunele inundate, după declararea stării de alertă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din comune sunt direct răspunzătoare de gestionarea stărilor de pericol și transmiterea infomațiilor către forurile superioare. Poliția își va intensifica prezența în teritoriu pentru menținerea ordinii publice și prevenirea incidentelor, iar Armata trece la "lopată", militarii MApN fiind mobilizați pentru a curăța noroiul din gospodării.

În urma aprobării de către ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a solicitării privind instituirea stării de alertă în județele Galați și Vaslui, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a adoptat, în cursul serii de 16 septembrie, hotărârea prin care au fost dispuse măsuri ce vor fi obligatorii până pe 16 octombrie.

Gestionarea informațiilor

Primele abilitate pe linia prevenirii sunt comitetele locale pentru situații de urgență din comunele afectate de inundații. Forurile locale vor trebui să asigure serviciul de permanență la nivelul fiecărei primării, care să centralizeze și să transmită Centrului operațional județean din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați toate informațiile care indică pericole ce pot genera situații de urgență. Aceleași comitete trebuie să țină evidența persoanelor aflate în dificultate, inlcusiv a femeilor însărcinate care urmeză să nască în următoare perioadă și să se ocupe de distribuirea apei potabile, a alimentelor și a materialelor de strictă necesitate distribuite de Prefectură. Tot primarii vor trebui să se îngrijească de curățarea drumurilor, să asigure spații de cazare și hrană pentru persoanele evacuate, ale căror locuințe au devenit impracticabile, dar și să ceară sprijin pentru salvarea ori evacuare persoanelor în dificultate. În cazul în care este nevoie de personal care să intervină pentru curățarea instituțiilor publice ori a locuințelor oamenilor, comitetele locale trebuie să se adreseze Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, obligat la rândul său să acorde sprijin forurilor locale, cu utilaje și oameni, acolo unde capacitatea de intervenție proprie a acestora este depășită.

ISU este desemnat să asigure schimbul de informații între institutuțiile care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cât și cu toate comitetele locale, coordonează misiunile de evacuare și curățare a locuințelor și institituțiilor publice afectate, coordonează echipele de voluntari, acordă sprijin Serviciului Județean de Ambulanță la intervențiile în zonele dificile, sprijină transportul și distribuirea ajutoarelor umanitare către populație.

Măsuri de ordine publică sporite

Asigurarea ordinii publice și prevenirea escaladării situațiilor cu potențial infracțional, frecvent întâlnite în situații de calamitate, îi va reveni Poliției și Jandarmeriei.

"IPJ Galați asigură menținerea ordinii publice în localitățile și zonele afectate și intensifică măsurile de prevenire și combatere a infracțiunilor sau altor manifestări antisociale. De asemenea, asigură echipajele necesare pentru blocarea accesului pe drumurile naționale și județene conform dispozițiilor de închidere emise, cu respectarea prevederilor legale și asigură controlul și îndrumarea circulației rutiere, precum și deplasarea forțelor și mijloacelor de intervenție", se arată în hotărârea prin care au fost adoptate măsurile stării de alertă.

Tot în sarcina poliției cade identificarea victimelor și gestionarea situației persoanelor semnalate ca dispărute. La rândul său, Jandarmeria va trebui să își asigure rezerve suficiente de personal pentru a asigura intervențiile, la nevoie, fie că este cazul de restabilire a ordinii publice, fie dacă se cere sprijin pentru ajutarea ori intervenția în scopul înlăturării efectelor inundațiilor.

Armata și deținuții, la lopată

Garnizoana Galați trebuie să asigure efectivele de militari și logistică pentru îndepărtarea apei și nămolului din locuințele populației/ instituțiilor publice/ unităților de învățământ/ unităților de cult, în funcție de solicitările primite din partea Centrului operațional județean din cadrul ISU Galați. De asemenea, tot Armata va asigura transportul cu mijloacele din dotare a unor echipe de intervenție și a ajutoarelor umanitare, la solicitarea CJSU. În sprijinul militarilor ar putea veni și deținuții, Penitenciarul fiind desemnat să asigure efective, în limitele posibile, pentru curățarea caselor și institituțiilor. 

Refacerea drumurilor

Secția Drumuri Naționale Galați este însărcinată să se ocupe cu refacerea drumurilor naţionale și podurilor afectate de viituri. Poate de asemenea, să închidă temporar drumurile cu probleme pentru a evita blocajele în trafic pe durata intervențiilor de curățare și reparații. Consiliul Județean Galați va interveni cu forțe, mijloace și fonduri pentru refacerea drumurilor judeţene și a podețelor afectate de viituri și asigură închiderea temporară a drumurilor cu probleme.

Sănătatea publică

În atribuțiile Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor cade coordonarea activităților de strângere a cadavrelor anumalelor și dirijarea lor pentru distrugere prin metode alternative.

Direcția de Sănătate Publică se va ocupa cu distribuirea de medicamente către localitățile afectate, cu asigurarea stocurilor de vaccinuri pentru imunizarea populației din zonele calamitate, va asigura identificarea, găzduirea și aplicarea tratamentelor medicale necesare persoanelor ale căror locuințe au fost distruse de inundații, va asigura controlul potabilității surselor de apă și dezinfectarea zonelor afectate de inundații.

Serviciul Județean de Ambulanță va trebui să fie pregătit cu personal și logistică pentru a face față unei creșteri a numărului de solicitări venite prin 112. Ambulanțierii vor avea dreptul să ceară sprijinul celorlalte forțe implicate pentru facilitarea accesului în zonele calamitate.

Alimentarea cu energie

Sucursala de distribuție a energiei electrice Galați trebuie să își suplimenteze echipele de intervenție pentru remedierea cât mai rapidă a avariilor, să coordoneze acțiunile ce vizează refacerea infrastructurii de transport şi distribuţie a energiei electrice și să informeze Centrul Operațional Județean cu privire la forţele şi mijloacele proprii aflate în misiuni de intervenţie, numărul localităților nealimentate cu energie electrică, numărul posturilor de transformare, reţelelor de înaltă şi joasă tensiune afectate.

Galerie de imagini

Citit 2863 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2024 19:54

1 comentariu

  • postat de Ionel
    Miercuri, 18 Septembrie 2024 09:03
    89.136.187.***
    Vrem sa vedem prefectul in cizme de cauciuc si cu lopata in mana pe teren
    nu in birou etalandu-si unghiile si pantofii stileto
    Nu stiu de ce nu o demit din functie, oricum ocupa postul degeaba.
    In loc sa fie pe teren, a asteptat intai sa vina Ciolacu, apoi a facut act de prezenta
    1
    9

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.