Dezastrul inundațiilor nu i-a convins pe gălățeni să-și asigure casele

Dezastrul inundațiilor nu i-a convins pe gălățeni să-și asigure casele
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Dezastrul adus de inundațiile de la jumătatea lunii septembrie, cu mii de gospodării distruse de furia apelor, nu i-a convins pe gălățenii din zonele afectate să încheie polițe de asigurare obligatorii pentru locuințe. Dacă aceia care au rămas fără acoperiș deasupra capului au avut alte probleme, mult mai urgente, nici „norocoșii” care au scăpat de această dată de inundații nu au vrut să... sufle și-n iaurt. Oficial PAID: „Nu există stat în lumea aceasta care să aibă fonduri suficiente să acopere şi infrastructura critică avariată, dar şi proprietatea privată”.

Conform datelor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), numărul de locuințe asigurate prin poliță de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) a crescut nesemnificativ după inundațiile produse în județele Galați şi Vaslui. Astfel, la nivel național, gradul de cuprindere în asigurări a urcat de la 23,20%, la final de august, până la un grad de 23,69% la final de septembrie. O creștere de nici jumătate de procent!

Numărul de locuințe asigurate a crescut de la 2.255.237 la 2.303.082. Din acest grad, nivelul de asigurare în urban a crescut de la 30,19 la 30,73%, iar la nivel rural de la 14,48 la 14,91%.

„Istoria se repetă. Așa cum s-a întâmplat şi anul trecut după cutremurele din Gorj, numărul de locuințe asigurate este într-o creștere total nesemnificativă în raport cu numărul total de locuințe din România (9,7 milioane). Nici măcar în județele puternic afectate nu se observă decât o creștere marginală a numărului de locuințe asigurate. Fără sprijinul activ al autorităților locale, al primăriilor, nu vom avea comunități puternice care se pot reface repede după un dezastru. Trebuie să transmitem tuturor proprietarilor că singurul instrument real de protecție financiară împotriva dezastrelor este asigurarea. Nu există stat în lumea aceasta care să aibă fonduri suficiente să acopere şi infrastructura critică avariată, dar şi proprietatea privată. Este nevoie de responsabilitate individuală încurajată strategic de către autoritățile statului”, a declarat pentru Agerpres, directorul general adjunct al PAID, Cosmin Tudor.

În ceea ce privește daunele legate de inundațiile din 14 septembrie în județele Galați şi Vaslui, până miercuri erau anunțate 358 de daune, din care 142 sunt locuințe din materiale rezistente (tip A), iar restul de 216 sunt locuințe din chirpici sau paiantă (tip B). Din acestea au fost deja achitate 10 dosare, iar valoarea totală a acestor plăți depășește puțin suma de 280.000 de lei.

Citit 1113 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2024 13:31

3 comentarii

  • postat de Oaia vigilenta citeste presa independenta
    Joi, 03 Octombrie 2024 18:59
    5.13.222.***
    Da' viitura aia de pe Dunare cand mai vine? Ca suntem tot intr-o alerta si un cod... Psihologie de turma - o turma condusa cu suierat si pocnete de bici... Asa se induc reflexele Pavlov la toata turma...
    2
    9
  • postat de Geos
    Joi, 03 Octombrie 2024 15:41
    5.2.205.***
    Nu se fac asigurări pentru că e mai simplu sa te dai cu curul de pământ și să cerșești bani la "domn' primariu" pe care l-ai votat si-l mai votezi... Dacă-ți da.
    Primăria știe ce tip de clădire impozitează deci tot ce are de făcut statul e sa ia taxa aferenta asigurării obligatorii.
    5
    10
  • postat de Adrian
    Joi, 03 Octombrie 2024 14:30
    89.136.3.***
    Multe din casele afectate de inundatii se afla in zone trecute din pix ca inundabile.
    Autoritatile ca sa scape de responsabilitati, in loc sa rezolve problema (in conditiile in care acele case sunt acolo de 50+ ani) au modificat actele.

    Casele aflate in zone inundabile nu pot fi asigurate.
    1
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.