Câtă pădure mai avem în judeţul Galaţi?

Câtă pădure mai avem în judeţul Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Pădurile din județul Galați sunt la o medie nici prea-prea, nici foarte-foarte. Media județeană, de 8,1%, este peste cea a zonelor de câmpie (6,5%), dar sub ținta medie de 15% stabilită pentru zona noastră. Vestea bună este că tendința e de creștere, în special prin proiectele de împăduriri derulate prin PNRR, conform informațiilor furnizate „Vieții libere” de Direcția Silvică Galați.  

Inundațiile catastrofale produse la jumătatea lunii septembrie au adus în atenția opiniei publice situația infrastructurii hidrografice, dar și pe cea a „infrastructurii” forestiere a județului. Dacă, la capitolul baraje, lacuri de acumulare, canale de deversare am căzut cu toții de acord, inclusiv guvernul, că sunt necesare investiții masive pentru a ne feri de viitor de astfel de nenorociri, pentru capitolul păduri ne-am adresat instituției cel mai în măsură să ne ofere datele necesare: Direcția Silvică Galați.

Purtătorul de cuvânt al instituției, inginerul silvic Gheorghe Luca, ne-a spus că, la suprafața de 4.466 de kilometri pătrați a județului Galați (446.000 de hectare), suprafața estimată a vegetației forestiere este de 39.688 ha.

Din aceasta, 20.344 ha sunt proprietate publică a statului aflată în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Galați, 13.394 ha sunt proprietate publică sau privată a altor deținători aflată în paza RNP - Romsilva prin Direcția Silvică Galați, iar 2.603 ha sunt proprietate publică sau privată a altor deținători aflată în administrarea sau paza altor structuri. Toate aceste suprafețe constituie fond forestier național.

Pe lângă acestea, mai există vegetație din afara fondului forestier național (ANIF plus alte terenuri înființate de primării) aflată în paza Direcției Silvice Galați, pe o suprafață de 2.547 ha, precum și alte categorii de vegetație forestieră din afara fondului forestier național, pe o suprafață estimată la 800 de hectare. La această din urmă categorie intră Pădurea Gârboavele, terenuri împădurite de primării sau persoane fizice, aliniamente, arbori sau pâlcuri izolate pe canale, diguri, fânețe împădurite.

Concluziile, conform lui Gheorghe Luca, sunt următoarele: „Fondul forestier național reprezintă 27,7%, față de 32% media europeană, e o situație bună și are tendințe de creștere, iar fondul forestier județean are 8,1% din teritoriul județului Galați, este peste media zonei de câmpie (6,5%) și sub ținta medie de 15% stabilită pentru această zonă geografică. Și aici sunt tendințe de creștere, majoritatea suprafețelor și proiectelor de împădurire derulate prin PNRR fiind în zona de câmpie.

Zonele inundabile (cele de dig-mal din luncile Dunării, Siretului și Prutului) sunt apărate de vegetația forestieră adaptată regimului de inundații - arborete de plop și salcie; acestea reprezintă circa 20% din fondul forestier existent”.

Bazinele hidrografice au mărimi diferite, în funcție de caracteristicile terenurilor. „Pentru creșterea capacității de retenție a unui bazin hidrografic este importantă atât componenta pădurilor, cât și a altor categorii de vegetație (arbuști, culturi agricole perene), dar mai ales amplasarea acestora pe traseul torentului. Recomandat este ca sistemul de retenție a apelor, reprezentat de aceste terenuri, să fie cât mai uniform distribuit și să pornească din amonte spre jumătatea traseului de scurgere”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Galați.

O remarcă, în final: centrul județului Galați este aproape lipsit de zone forestiere, care se găsesc în principal în zona de nord și pe flancuri.

Citit 3721 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2024 19:49

5 comentarii

  • postat de Georgy
    Vineri, 18 Octombrie 2024 15:52
    5.13.222.***
    S-a plantat ca sa avem?
    0
    5
  • postat de Pavelino
    Vineri, 18 Octombrie 2024 13:22
    109.99.0.***
    Sa verifice cineva si realitatea din teren. In padurea Buciumeni se taie la greu, la sosea a mai ramas ceva dupa din ce in ce mai multe luminisuri!!
    0
    10
  • postat de George Luchian
    Vineri, 18 Octombrie 2024 08:29
    79.115.59.***
    Cosmești Vale, păduri, 0%! (Este o realizare!)
    0
    10
  • postat de Un galatean
    Vineri, 18 Octombrie 2024 07:50
    5.13.165.***
    Hm.
    În pădurea de la Piscu de pe malul Siretului se aud drujbele toată ziua.
    Cine ajunge pe acolo să vadă ce se întâmplă?
    0
    13
  • postat de Nicusor
    Vineri, 18 Octombrie 2024 04:02
    46.97.171.***
    De avut bine că mai avem ceva, rămâne de văzut cu cât vom mai rămâne după ceva timp ???
    0
    13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.