Comisarul desemnat pentru Industrie promite salvarea siderurgiei

Comisarul desemnat pentru Industrie promite salvarea siderurgiei
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Comisarul european desemnat pentru Industrie, francezul Stephane Sejourne, s-a angajat să găsească un plan de salvare a industriei oţelului din Uniunea Europeană (UE) în 100 de zile de la preluarea mandatului, în timpul audierilor din Comisia Europeană.

Promisiunea a venit după ce europarlamentarul gălăţean Dan Nica, liderul delegaţiei PSD în Parlamentul European, i-a solicitat, în cadrul audierilor de miercuri, identificarea de soluţii concrete pentru salvarea siderurgiei, ramură ameninţată de concurenţa neloială din China şi din alte ţări din afara spaţiului european, a relatat Agerpres. Dan Nica a solicitat măsuri urgente în acest domeniu, având în vedere că peste 300.000 de locuri de muncă directe şi alte două milioane de locuri de muncă indirecte sunt ameninţate, dacă nu se vor găsi soluţii urgente pentru finanţarea siderurgiei europene.

"Fără oţel nu există nimic în economia UE. Pentru a avea o industrie competitivă este nevoie de găsirea unor surse de finanţare concrete. Pentru a face o industrie a oţelului decarbonizată, costurile sunt între 600 milioane de euro şi un miliard de euro. Care sunt soluţiile concrete pentru un viitor într-o industrie a oţelului curată, pentru acces la surse de finanţare? Veţi introduce cerinţe exprese pentru ca Banca Europeană de Investiţii să finanţeze aceste proiecte de producere a oţelului curat, astfel încât investitorii din mediul privat să poată să vină cu o contribuţie? Dacă nu există acest echilibru între toate sursele de finanţare, nu cred ca industria oţelului poate să supravieţuiască", a spus Dan Nica, în cadrul audierilor.

Vicepreşedintele propus pentru Prosperitate şi Strategie Industrială în cadrul Comisiei Europene, Stephane Sejourne, a răspuns că se angajează să găsească un plan de salvare a industriei oţelului în 100 de zile. "Banca Europeană de Investiţii şi banca BPI finanţează deja proiecte de oţel verde în Suedia. Este o strategie novatoare şi o putem da ca exemplu pentru ca Clintec să ajungă în acest domeniu al siderurgiei, iar această industrie să fie decarbonizată: Toată lumea ar avea de câştigat, pentru că se creează locuri de muncă şi, apoi, decarbonizăm, deci mergem în direcţia pe care ne-o dorim. Mă angajez să propun mijloace de finanţare şi să accelerăm decarbonizarea combinatelor", a răspuns Stephane Sejourne.

V.L.

Citit 2639 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2024 17:40

3 comentarii

  • postat de Hai sa dam un ban cinstit, la patronul necinstit.
    Vineri, 15 Noiembrie 2024 16:59
    94.242.50.***
    Sunt peste 130 de cuptoare electrice active in tarile UE.
    Accelerarea decarbonizarii se traduce prin oprirea catorva furnale.
    Tranzitia spre cuptoare, DRI, panouri solare, H, necesita cativa ani.
    Se va merge in paralel?
    Pe langa bani, oameni, planuri... iti trebuie si credibilitate.
    0
    3
  • postat de florin
    Vineri, 15 Noiembrie 2024 14:42
    86.124.201.***
    Și dat fiind faptul că nu putem produce energie și suntem limitați la capacitățile de import chiar statul român cred că plătește pt că combinatele energofage sa nu fie pornite în această iarnă!Poate media mainstream o sa dezvolte aceste subiecte de anul viitor cînd nu vor mai primi bani de la buget
    1
    1
  • postat de florin
    Vineri, 15 Noiembrie 2024 14:39
    86.124.201.***
    Multe știri în perioada asta cu vezi Doamne ce se lupta Nica pt siderurgia gălățeană!Oare pt că se apropie sfârșitul combinatului?Nu vorbim de ce se va întâmpla în UE dar în România zilele acestea a fost dată o știre:am atins nivelul maxim pe care rețelele noastre pot importa energie!Deranjul e mare
    1
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.