Este nevoie de regândirea alocării resurselor în universităţi

Este nevoie de regândirea alocării resurselor în universităţi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

La finalul întâlnirii Consorţiului "Universitaria", care a avut loc la Galaţi, aşa cum am anunţat, în perioada 14-17 noiembrie, revenim cu câteva aspecte considerate relevante de către participanţii la discuţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Referitor la metodologia de finanțare a învățământului superior, au fost subliniate probleme legate de insuficienta fundamentare a unora dintre coeficienții de cost utilizați pentru repartizarea finanțării de bază, dar și a principiului conform căruia aceiași coeficienți sunt utilizați pentru repartizarea finanțării suplimentare între diferite ramuri de știință. Se impune regândirea alocării acesteia, prin luarea în considerare a numărului fizic de studenți și cadre didactice, precum și prin accentuarea dimensiunii legate de excelența academică și utilizarea unor metode obiective și a unor indicatori relevanți de măsurare a calității.

Vizavi de modul de alocare a locurilor finanțate de la bugetul de stat, se impune o mai bună corelare a distribuției locurilor bugetate cu mărimea populației și cu numărul absolvenților de studii liceale, corectarea unor dezechilibre evidente între centre universitare și chiar între regiuni. Astfel, la repartizarea locurilor bugetate rămase neocupate după sesiunea de admitere din toamnă, ar trebui să fie luat în calcul criteriul legat de numărul studenților admiși cu taxă în anul curent.

A fost ridicată și problema resurselor alocate finanțării masteratului didactic, al cărui impact ar putea fi cu mult mai mare dacă ar exista o condiționare a finanțării, mai ales că bursele nu sunt deloc de neglijat, de asumarea de către studenți a obligației de a lucra, pentru o perioadă, în învățământul preuniversitar.

S-a discutat despre finanțarea cercetării științifice și problemele identificate în ultimele competiții naționale de proiecte de cercetare. Astfel, ar fi necesară implementarea unor măsuri, cum ar fi: regândirea modului de grupare a domeniilor de cercetare care concurează pentru finanțare, asigurarea creșterii relevanței științifice a temelor finanțaterevizuirea criteriilor de evaluare a proiectelor pentru alocarea corectă a fondurilor destinate finanțării proiectelor de cercetare.

Participanții la reuniunea Consorțiului "Universitaria" au subliniat importanța colaborării cu instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, în contextul continuării parcursului european al acesteia.

Dintre celelalte propuneri rezultate în urma dezbaterilor, menţionăm:

- adoptarea reglementărilor subsecvente noii legi a învățământului superior în termenele prevăzute și clarificarea problemelor apărute din cauza lipsei unor reglementări pe fondul schimbărilor legislative;

- revizuirea standardelor specifice pentru domeniile/ programele de studii universitare, cu implicarea specialiștilor din fiecare domeniu și cu mecanisme de consultare a părților interesate;

- creșterea rolului angajatorilor în procesul de elaborare și revizuire a standardelor specifice pentru domeniile/programele de studii universitare;

- clarificarea și completarea cadrului de reglementare și operaționalizare a programelor de studii integrate și a celor organizate în învățământul dual.

Se mai doreşte creșterea transparenței în ceea ce privește analiza cheltuielilor publice din domeniul educației, dar şi o mai bună corelare între Ministerul Educației și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior în ceea ce privește modul de abordare a unor probleme și situații specifice.

Universitarii pledează pentru crearea unui ecosistem financiar integrat în ceea ce privește cercetarea științifică, care să sprijine atât cercetătorii și organizațiile de cercetare, cât și antreprenorii din domeniul tehnologic și întreg mediul de afaceri.

În ceea ce priveşte studenţii, s-a discutat nevoia de a suplimenta fondurilor destinate finanțării burselor sociale, dar şi o corelare a numărului de burse de studii acordate cu bugetul alocat în acest sens.

Consorțiul "Universitaria" este cea mai complexă structură academică de profil din România sub aspectul tradiției academice, al mărimii (include peste 42% din studenții și peste 40% din cadrele didactice din învățământul superior din țară), al distribuției regionale (fiecare regiune de dezvoltare a țării este reprezentată), al diversității programelor de studiu și al performanțelor în clasamentele internaționale.

Citit 1797 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2024 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.