Cât lemn pleacă din pădurile Galațiului. Unde şi cum se face comercializarea

Cât lemn pleacă din pădurile Galațiului. Unde şi cum se face comercializarea
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Necesarul de lemn de foc pentru încălzirea locuințelor al județului Galați este de aproape trei ori mai mare decât ceea ce se recoltează anual

Structura și calitatea materialului lemnos din județ sunt neatractive pentru prelucrările industriale, astfel că șansele de a vedea „lemnul Galațiului” la IKEA sunt destul de mici.

Suntem un județ de câmpie, iar media județeană a pădurilor gălățene, de 8,1%, este peste cea a zonelor de câmpie, de 6,5%, dar destul de mult sub ținta medie de 15% stabilită pentru zona noastră - scriam, în luna octombrie, în articolul „Câtă pădure mai avem în județul Galați?”. Am aflat ulterior că masa lemnoasă de care dispune județul nostru este de slabă calitate și nu poate acoperi nici măcar jumătate din necesarul de lemne de foc pentru iarnă.

Necesarul de lemn de foc pentru iarnă, completat din vecini

Conform purtătorului de cuvânt al Direcției Silvice Galați, inginerul silvic Gheorghe Luca, necesarul de lemn de foc pentru încălzirea locuințelor este estimat, pe baza numărului de gospodării din județul Galați, la peste 200.000 de metri cubi. Însă, în ultimii ani, volumul efectiv a fost diminuat de introducerea în zona rurală a rețelelor de gaze naturale și de utilizarea centralelor electrice sau termice care folosesc alt tip de combustibil.

"Fondul forestier al județului Galați este de circa 37.000 de hectare, din care 55% se află în proprietatea publică a statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, diferența fiind în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice ori în proprietatea publică a UAT-urilor. Din pădurile proprietate publică a statului existente în județul Galați, se recoltează anual un volum de 45-50.000 mc, la care se adaugă un volum de 8-9.000 mc din fondul forestier proprietate privată și cca. 5-6.000 mc provenit din vegetația din afara fondului forestier național (aliniamente drumuri, vegetație forestieră instalată pe terenuri agricole, terenuri în administrarea ANIF)", spune reprezentantul Direcției Silvice Galați.

Conform acestuia, principala problemă în asigurarea unui volum mai important din pădurile private o reprezintă lipsa amenajamentelor silvice, care determină limitarea volumului posibil de recoltat la 5 mc/an/ha, indiferent de starea arboretului și de necesitatea efectuării unor tăieri de regenerare în suprafețele respective.

„Diferența de lemn de foc până la nivelul cerut pe piața locală este asigurată în principal din pădurile private existente în județele limitrofe sau apropiate (cum ar fi Vrancea și zona sudică a județelor Vaslui și Bacău)", precizează Gheorghe Luca.

Valorificarea materialului lemnos, prin firmele atestate sau în regie proprie Romsilva

Conform unui bilanț la nouă luni prezentat de Direcția Silvică Galați în comisia de dialog social a Prefecturii, exploatarea și valorificarea masei lemnoase recoltate se realizează în două moduri. Primul îl reprezintă exploatarea și valorificarea cu ajutorul operatorilor economici atestați pentru lucrări de exploatări forestiere prin procedurile legale de licitații,  aprobate prin Legea 46/2008, H.G. 715/2017 și ordinele RNP-Romsilva. Al doilea mod este reprezentat de exploatarea și valorificarea în regie proprie a lemnului de lucru și de foc fasonat atât la populație, cât și la agenți economici cu activitate în industrializarea lemnului. Valorificarea lemnului fasonat către agenții economici se face prin proceduri de licitație și negociere.

Începând de la 1 august 2021, toate licitațiile de masă lemnoasă se desfășoară în format electronic fără prezența operatorilor economici sau oricăror altor persoane, conform ordinelor transmise de către RNP-Romsilva.

"Volumul de masă lemnoasă fasonată valorificata în primele 9 luni ale anului 2024 către operatori economici cu activitate în industrializarea lemnului este de 1.025 mc. Cantitățile realizate sunt relativ reduse, din cauza structurii și calității materialului lemnos existent pe raza județului, majoritatea volumului de lemn nefiind atractiv prelucrărilor industriale, acesta având în majoritate utilizare ca lemn pentru încălzire sau construcții rurale", se afirmă în documentul citat.

De asemenea, în primele nouă luni ale anului 2024 s-a valorificat către populație un volum de 13.100 mc, peste nivelul programului stabilit.

Citit 5194 ori Ultima modificare Joi, 28 Noiembrie 2024 20:30

2 comentarii

  • postat de Zap
    Joi, 28 Noiembrie 2024 07:34
    5.13.131.***
    Da, Călinov Georgeskovich aducea gaze de la prietenul lui bun, Putler.
    4
    4
  • postat de Gigi
    Miercuri, 27 Noiembrie 2024 21:33
    37.228.202.***
    Georgescu nu ar fi acceptat așa ceva!
    35
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.