Tragedia produsă la Crevedia pe 26 august 2023 a fost una dintre cele mai mari provocări pe care structurile de intervenții în situații de urgență au avut-o de înfruntat în ultimele decenii.
Modul de operare și gestionare în astfel de situații este unul complex și supus unui proces continuu de perfecționare, astfel că, la aproape un an și jumătate de la catastrofa soldată cu șase morți, 56 de răniți și aproape o sută de locuințe afectate grav, ISU Galați a pus în aplicare un exercițiu complex în care și-a verificat capacitatea de intervenție.
Aplicația care a antrenat toate structurile de intervenție din Galați a avut în centrul explozia unei cisterne cu GPL, amplasată într-un obiectiv SEVESO, locație industrială cu risc ridicat de accidente majore. Scenariul exercițiului a implicat un număr mare de victime, situațiile neprevăzute care au necesitat adoptări de plan succesive derulându-se la Dana 54, din Port Bazinul Nou. Totul a plecat de la o sesizare inițială despre un incendiu, pentru care au fost aplicat planul standard de intervenție.
”Exercițiul a presupus ca ISU Galați să fie alertat prin apel unic de urgență 112, cu privire la producerea unei explozii, urmată de incendiu, ca urmare a unei defecțiuni la cisterna încărcată cu GPL, în timp ce se afla în amplasamentul unui obiectiv SEVESO din Galați. S-a intervenit inițial cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de intervenție și lucru la înălțime, un echipaj de descarcerare, un punct medical avansat, o autospecială transport victime multiple și un echipaj CBRN din cadrul ISU Brăila” a detaliat cpt. Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.
La fața locului, forțele de intervenție au constatat că situația era mult mai gravă, numărul de victime fiind superior celui raportat inițial. A urmat declanșarea Planului Roșu de Intervenție, în care au fost atrase forțe din Poliție, Jandarmerie, Ambulanță, Crucea Roșie, Agenția de Mediu și Garda de Mediu.
”Salvatorii au executat misiuni de căutare-salvare, descarcerarea multiplelor victime, limitarea răspândirii incendiului și salvarea persoanelor cu ajutorul echipajelor specializate ale serviciilor profesioniste pentru situații de urgență”, a adăugat sursa citată. Exercițiul de joi a avut ca obiectiv principal dezvoltarea deprinderilor pentru coordonarea unitară a acțiunilor de intervenție, identificarea și monitorizarea riscurilor existente, testarea capacității de intervenție a structurilor ISU Galați în cazul unui accident major care implică materiale inflamabile. Au fost atent evaluați timpii de reacție și s-a pus accent pe coordonarea cu alte instituții implicate în gestionarea situațiilor de urgență.