La o întâlnire informală cu jurnaliştii gălăţeni, desfăşurată înainte de Crăciun, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", prof. univ. dr. Marian Barbu, a ţinut să ne ofere, pe lângă tradiţionalele urări de bine şi de sănătate, un recital de colinde al formaţiei "Kalofonis" şi un scurt bilanţ al primelor şapte luni din mandatul său la conducerea instituţiei de învăţământ superior.
"Imediat după finalizarea alegerilor, pe 20 mai 2024, am avut vizita de acreditare instituţională, pe care am trecut-o cu bine. Este o certificare care se întâmplă o dată la cinci ani, iar Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior ne-a oferit şi cu această ocazie gradul de încredere ridicat, un standard pe care l-am menţinut, confirmând tradiţia în performanţă a instituţiei noastre", a precizat rectorul.
A urmat perioada de admitere, însumând iulie şi septembrie 2024, am avut la Galaţi "o admitere foarte bună, un record al ultimilor ani, undeva la peste 5.350 de studenţi", a reamintit prof. univ. dr. Marian Barbu.
Investiţii din fonduri nerambursabile
În ceea ce priveşte investiţiile, unde nevoile instituţiei sunt mari, Universitatea a continuat să caute bani. "Ne-am preocupat să atragem fonduri nerambursabile, pentru că avem destul de multe spaţii care necesită reabilitare, plus nevoia de a investi în tot ceea ce înseamnă laboratoarele Universităţii. Am aplicat în luna august la trei astfel de proiecte, însumând circa 100 de milioane de lei, cam 20 de milioane de euro, toate fiind aprobate", a precizat rectorul.
Este vorba despre o clădire-monument istoric, despre care "Viaţa liberă" deja a scris şi care va fi reabilitată. "Un alt proiect se referă la o hală din campusul Ştiinţei, care va fi demolată şi se va construi acolo o clădire nouă, parter plus două etaje, destinată a adăposti laboratoare şi un centru de mobilitate. Al treilea proiect vizează unul dintre corpurile Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, cel în care se află staţia-pilot de carne. Conform expertizei, acela ar avea probleme să reziste la un cutremur de 6,5 grade Richter şi atunci, pe un apel de proiecte privind consolidarea clădirilor, am primit aprobarea, acum, în decembrie (2024 - n.a.), la fel ca şi pentru celelalte două" a mai adăugat prof. univ. dr. Marian Barbu.
Întâlnirea Consorţiului Universitaria
Tot la capitolul realizări, conducerea Universităţii include şi găzduirea, în premieră, a întâlnirii Consorţiului Universitaria, din care Galaţiul face parte, alături de alte nouă universităţi din ţară. "Întâlnirea a fost în luna noiembrie şi a decurs foarte bine. Acest organism adună peste 40 la sută dintre studenţii şi cadrele didactice universitare din România, este cel mai mare asemenea consorţiu, la care a fost invitată să adere şi Universitatea de Stat din Moldova. Au fost aici rectorii acestor universităţi, membri ai conducerilor, reprezentanţi ai studenţilor, s-a emis atunci un comunicat cu rezultatul discuţiilor", a rememorat rectorul.
Condiţii mai bune în căminele studenţeşti
Conducerea Universităţii este interesată de ceea ce se întâmplă în zona căminelor studenţeşti. "Vrem să îmbunătăţim condiţiile pe care le au studenţii noştri. Astfel, am preluat căminul nou de la Compania Naţională de Investiţii şi facem ceea ce cade în sarcina noastră, amenajarea din jurul acestui cămin, lucrările sunt acolo cam la 50 la sută, în două, trei luni le vom finaliza. Între timp, am demarat formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare pentru acest cămin, am obţinut autorizaţia de la Direcţia de Sănătate Publică, iar acum suntem în curs de obţinere a autorizaţiei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Menţionez foarte clar că acest cămin este destinat exclusiv studenţilor, deci în el vor fi cazaţi doar studenţii, este un cămin cu un standard ridicat, de care ne dorim să beneficieze studenţii", a punctat rectorul, răspunzând unor zvonuri că se vor face cazări preferenţiale în acest cămin nou.
Un alt aspect adus în atenţie este cel referitor la înlocuirea unei centrale termice care deserveşte căminele. "În Campusul „Al. I. Cuza” avem două centrale termice, dintre care una a avut probleme, inclusiv cu obţinerea autorizaţiei. Astfel, am demarat înlocuirea acesteia, lucrările acolo sunt undeva la 90 la sută, în luna ianuarie vor fi finalizate. Meţionez că s-a mutat toată sarcina pe cealaltă centrală, deci studenţii nu au suferit, au avut în continuare apă caldă şi căldură în campus", a conchis rectorul, care fusese recent în vizită la locul şantierelor menţionate, pentru a evalua stadiul lucrărilor.