Un cancer de vezică urinară în stadiu local avansat poate părea un diagnostic sinonim cu o condamnare. Însă chirurgia modernă a avansat atât de mult încât, în prezent, cu ajutorul robotului Da Vinci, medicii reuşesc nu doar să vindece cancerul, ci şi să le ofere pacienţilor şansa de a duce o viaţă normală.
Petrică Ciobotaru, un bărbat din Galaţi, în vârstă de 65 de ani, diagnosticat cu cancer de vezică, este în prezent vindecat, fără dureri şi cu imaginea corporală intactă, după ce a fost operat cu ajutorul robotului Da Vinci de echipa medicului primar urolog Vlad Schitcu, la Spitalul "MedLife Humanitas" din Cluj-Napoca, relatează news.ro.
Gălăţeanul şi-a făcut investigaţii, iar o ecografie a evidenţiat faptul că pereţii vezicii erau îngroşaţi, astfel că medicii au ridicat suspiciunea de tumoră de vezică urinară în stadiu incipient. A urmat o primă operaţie, în 2022, la Galaţi, de "curăţare" a vezicii. Biopsia a confirmat suspiciunea de afecţiune oncologică, iar medicul specialist a recomandat efectuarea a şase instilaţii cu un medicament imunostimulent. După finalizarea tratamentului, rezultatul nu a fost unul bun, aşa că gălăţeanul a ajuns pentru consultaţie la spitalul din Cluj-Napoca.
Planul dr. Vlad Schitcu a început cu un tratament oncologic neoadjuvant, care a durat un an şi trei luni. Cistoscopia efectuată după finalizarea tratamentului a reconfirmat prezenţa tumorii, aşa că medicul a trecut la stabilirea planului chirurgical. Tratamentul standard pentru acest tip de cancer constă în excizia vezicii, în bloc cu prostata şi cu ganglionii din pelvis. Medicul urolog a propus cea mai complexă variantă chirurgicală, cu rezultatele cele mai bune atât din punct de vedere oncologic, cât şi al calităţii vieţii: reconstrucţia vezicii, realizată exclusiv cu robotul Da Vinci.
Operaţia, de fapt trei intervenţii într-una, a durat opt ore şi jumătate. "Au fost, practic, trei intervenţii. Prima a fost excizia vezicii şi a prostatei, pentru a vindeca chirurgical cancerul. A doua procedură a fost cea de rezecţie de tub digestiv, din care s-a reconstruit vezica. Apoi, în final, au urmat legăturile ureterelor în neovezică şi ale uretrei", a detaliat dr. Schitcu.
Intervenţia se poate efectua exclusiv robotic. "Robotul ne-a adus multe avantaje. Am putut să reconstruim vezica în interior, astfel că nu am mai avut surprize ca în cazul în care se reconstruieşte în afara abdomenului şi este poziţionată ulterior în pelvis", a explicat dr. Schitcu.
Post-chirurgical, pacientul a stat internat două săptămâni, apoi încă două săptămâni a fost monitorizat de medic şi echipa sa. Au trecut aproape cinci luni de la operaţia extrem de complexă a lui Petrică Ciobotaru, iar acesta se simte acum foarte bine, este activ şi mănâncă fără restricţii.