Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Galați avertizează locuitorii județului Galați, proprietari și deținători de terenuri cu titlu sau fără titlu, că este strict interzisă incendierea miriștilor, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Protecția mediului constituie o obligație a tuturor persoanelor fizice și juridice, în care scop acestea NU ARD miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă, anunță APM Galați, într-o informare de presă. În caz contrar, pedepsele sunt usturătoare, atât la buzunar, cât și la... libertatea persoanelor găsite vinovate.
„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 7.500 la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 la 100.000 lei, pentru persoane juridice, încălcarea obligației de către proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. De asemenea, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă sunt de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală. Totodată, este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei fapta de aprindere sau ardere a deșeurilor din recipientele de precolectare/colectare sau de ardere a deșeurilor vegetale rezultate de la operațiunile de curățare a spațiilor verzi, arbuștilor, arborilor etc”, potrivit documentului remis de APM Galați.
Peste 8.000 de hectare din 15 județe, mistuite de incendii
La nivel național, incendiile de vegetație fac ravagii și au consecințe tragice. În ultimele patru zile, incendiile de vegetație uscată și litieră de pădure au mistuit peste 8.000 de hectare la nivel național, transmite, luni Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Cele mai afectate zone sunt în 15 județe: Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mehedinți, Sibiu, Timișoara și Vâlcea, unde focul s-a extins rapid, distrugând suprafețe semnificative de teren. Luni, autoritățile din județul Hunedoara au fost nevoite să intervină simultan la 13 incendii de vegetație care afectau mai multe localități.
Pentru stingerea incendiilor din țară, au fost mobilizați peste 1.300 de pompieri militari, lucrători de la ocoalele silvice, echipe din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, personal din cadrul Inspectoratului General de Aviație și al Ministerului Apărării Naționale, polițiști, jandarmi, dar și cetățeni care s-au alăturat eforturilor de stingere, transmite IGSU.
În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața în județele Vâlcea și Maramureș, iar alte două persoane au fost rănite și transportate la spital pentru îngrijiri medicale, printre acestea numărându-se și un pompier din Caraș-Severin.