Zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observaţie şi supraveghere a navigaţiei pe Siret şi Dunăre, ziduri de incintă ale Castrului roman, locuinţe romane, dar şi un bogat material ceramic şi numismatic, toate acestea au fost descoperite în urma săpăturilor arheologice finanţate de Primăria Galaţi, la situl Tirighina Barboşi.
Aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, Primăria municipiului Galaţi a hotărât punerea în valoare a potenţialului turistic şi ştiinţific al celui mai vechi monument istoric din sudul Moldovei, Aşezarea dacică, Castrul şi Castellum-ul roman de la Tirighina Barboşi. În acest scop, municipalitatea încearcă să câştige o finanţare europeană de 4,5 milioane de euro.
Pentru depunerea cererii de finanţare europeană, municipalitatea avea nevoie şi de avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pe care, din păcate, la finele anului trecut, nu l-a obţinut. Autorităţile de la Ministerul Culturii au transmis Primăriei că mai întâi trebuie făcută cercetare arheologică, după care se trece la etapa de restaurare şi valorificare.
Primăria a organizat o licitaţie şi a atribuit Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” contractul pentru „Servicii de cercetare arheologică preventivă prestate de muzee pentru situl arheologic Tirighina-Barboşi” .
Săpături arheologice după 180 de ani
La 180 de ani de la primele săpături făcute de profesorul ieşean Gheorghe Săulescu, situl arheologic Tirighina-Barboşi a avut parte din nou de cercetări arheologice pentru care Primăria va plăti 305.830 de lei cu TVA, de la bugetul local.
„Obiectivul cercetării arheologice de acum este acela de a evidenţia patrimoniul arheologic în anumite segmente din Castrul şi fortificaţia de tip Castellum de la Tirighina-Barboşi, în vederea valorificării acestuia printr-un proiect cu finanţare europeană. Echipa de arheologi de la Muzeul de Istorie a realizat cercetarea arheologică preventivă în perioada mai - iunie 2017, pe o suprafaţă afectată de proiectul de finanţare europeană de 800 m.p. Artefactele descoperite vor fi restaurate, conservate şi valorificate ştiinţific şi turistic”, ne-a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.
Pe baza descoperirilor făcute, Primăria va solicita, din nou, avizul necesar de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
Acest proiect al Primăriei municipiului Galaţi vine după aproape 25 de ani de când Muzeul de Istorie din Galaţi solicită reînceperea cercetării arheologice la situl Tirighina Barboşi, potrivit Biroului de presă al Primăriei Galați.