Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
3 comentarii

Autofinanţarea este principalul motor pentru dezvoltare şi investiţii pentru aproape 80 la sută dintre companii, relevă studiul "Carta Albă a IMM-urilor 2018", realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care face parte şi Patronatul IMM-urilor Galaţi.

Printre modalităţile de finanţare utilizate de firme se mai numără creditul furnizor (28,09 la sută), în timp ce 15,78 la sută dintre companii au apelat la creditele bancare, iar 7,51 la sută au utilizat leasingul. Chiar dacă fondurile europene puse la dispoziţia IMM-urilor sunt însemnate, la nivel naţional doar 3,94 la sută dintre întreprinderi au apelat la aceste resurse.
"O explicaţie a acestor rezultate ar fi aceea că întreprinderile evită, în prezent, să-şi asume riscuri, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru că mediul economic nu este suficient de predictibil. De exemplu, oricând te poţi trezi cu vreo "revoluţie fiscală" sau cu măsuri ce vizează mediul de afaceri, luate fără a fi foarte bine fundamentate. De asemenea, multe companii au avut o experienţă destul de nefericită cu băncile, în perioada crizei economice, atunci când instituţiile financiare au dorit să-şi deconteze pierderile pe pielea companiilor, iar acest lucru s-a văzut în creşterea dobânzilor, a garanţiilor etc. Iar în ceea ce priveşte fondurile europene, ceea ce sperie cel mai mult este circuitul birocratic, perioada lungă de la depunere până la aprobare, au mai fost în trecut şi întârzieri la plăţi, ceea ce a pus firmele în dificultate. Este adevărat, însă, că acolo unde s-a reuşit implementarea de proiecte, în final efortul a meritat, pentru că fondurile europene sunt totuşi o sursă importantă pentru investiţii", ne-a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon.

Banii europeni, cu "lipici" în Regiunea Sud-Est

Dincolo de rezultatele la nivel naţional, studiul realizat de patronate relevă faptul că există o serie de diferenţe între modul în care finanţarea afacerilor este abordată de la o regiune a ţării la alta. În cazul Regiunii Sud-Est, din care face parte şi Galaţiul, alături de Brăila, Tulcea, Constanţa, Vrancea şi Buzău, autofinanţarea a fost utilizată doar de 48,28 la sută dintre IMM-uri, cu aproape 30 la sută mai puţin decât media naţională. Diferenţa cea mai mare vine din utilizarea mai activă a fondurilor europene. Mai exact, în Regiunea Sud-Est, 20,69 la sută dintre întreprinderi au accesat fonduri europene, de cinci ori mai multe decât media naţională! Spre comparaţie, în Regiunea Bucureşti-Ilfov, cea mai dezvoltată din ţară, doar 1,67 la sută dintre firme au apelat la fonduri europene. Prea departe nu au fost nici regiunile Sud-Vest (2 la sută) sau Nord-Vest (2,35 la sută).
În ceea ce priveşte creditele bancare, în Regiunea Sud-Est ele au fost utilizate de 20,69 la sută dintre firme, un procent de asemenea ridicat faţă de media pe ţară. Practic, peste Regiunea Sud-Est s-a plasat ca utilizare a creditelor bancare doar Regiunea Centru, cu 23,64 la sută.

Trend ascendent pe creditare

La nivelul judeţului Galaţi, datele din studiul patronatelor sunt confirmate şi de statisticile centralizate de BNR. De exemplu, în cazul creditării, valoarea împrumuturilor se află pe un trend ascendent. La sfârşitul primului semestru al acestui an, valoarea creditelor accesate de întreprinderile gălăţene era de 1,44 miliarde de lei, în creştere cu 14,8 milioane de lei faţă de începutul anului şi cu 63,4 milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Predominante rămân creditele în lei, cu un total la sfârşitul primului semestru de 1,08 miliarde de lei, în timp ce creditele în valută aveau o valoare în echivalentul a 353 milioane de lei.
În ceea ce priveşte rezervele financiare, companiile gălăţene aveau în conturi, după primele şase luni ale acestui an, disponibilităţi la vedere şi depozite la termen sau rambursabile după notificare în valoare de 974,2 milioane de lei, faţă de aproape 1.053 milioane de lei la începutul anului şi 920 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea rezervelor în moneda naţională era de 777,9 milioane de lei (490,8 milioane de lei disponibilităţi la vedere, 287,1 milioane de lei depozite la termen sau rambursabile după notificare). În ceea ce priveşte rezervele în valută, companiile gălăţene dispuneau de 196,3 milioane de lei (146,1 milioane de lei disponibilităţi la vedere şi 50,2 milioane de lei depozite la termen sau rambursabile după notificare).

Tendinţe pe ramuri de activitate

Referitor la sursele de finanţare a afacerii, "Carta Alba a IMM-urilor 2018" pune în evidenţă şi tendinţele pe diverse ramuri de activitate. De exemplu, firmele din comerţ se bazează mai mult decât celelalte pe autofinanţare (85,35 la sută) şi credit furnizor (49,68 la sută). Creditele bancare sunt mult mai accesate de către societăţile din domeniul transporturilor (38,89 la sută), iar firmele din construcţii au înregistrat cea mai mare pondere în utilizarea instrumentelor de leasing (15,79 la sută). Nu în ultimul rând, studiul pune în evidenţă faptul că firmele din industrie au accesat într-un procent mai ridicat fonduri nerambursabile (5,61 la sută) şi împrumuturi garantate din fonduri de garantare (1,4 la sută).

Citit 9232 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:41

3 comentarii

 • postat de Alungat din tara Duminică, 19 August 2018 23:42 89.137.137.*** Link la comentariu
  0
  7

  In Romania statul mafiot nu te lasa sa faci afaceri si sa ai initiativa. Ei nu vor oameni independenti financiar. Vor doar sa lucrezi la stat sa poti fi contolat si sa votezi mereu cu ei. Daca iti faci o firma in Romania esti calcat de controale pana esti inchis. ( garda financiara, isu, politie, sanepid, garda de mediu, inspectori , anaf si care mai sunt).
  Nu esti lasat sa te dezvolti. Vor ca doar ei politicienii si mafiotii sa aiba frme si sa nu le faci concurenta.
  Cum faci ceva profit iti gasesc un motiv ceva si iti dau amenda maxima de 100.000 lei care e tot un abuz si o inventie de-a lor. Cum sa dai o asemenea amenda?! Nu ai un pret la o eugenie si iti dau maxim? Sau nu ai la priza eticheta cu 220v si iti dau o amenda imensa?! Apoi firma e inchisa si angajatii sunt lasati pe drumuri ca ei fac in asa fel incat te falimenteaza. Asta e statul roman mafiot si hot. Un patron munceste, se zbate sa dea salarii la angajati si nu are timp de nimic si statul fara sa miste un deget vine si ia cu doua maini ca sa isi faca ei bugetul..salariile mari etc. dar nu se vede nimic de pe urma lor..nu tu o autostrada..nu tu un pod peste dunare..nu tu un aeroport. Statul fura privatii si privatii sunt nevoiti ca sa dea salarii mici la angajati ca sa ramana si ei cu ceva profit.

  Raportează
 • postat de Tureltan Duminică, 19 August 2018 08:50 95.76.0.*** Link la comentariu
  0
  9

  In sfarsit apare un articol care expune la nivel general ceva din ceea ce ar trebui sa fie preocuparea esentiala a oricarui cetatean din RomANIA PREOCUPAT DE VIITORUL LUI SI AL URMASILOR PE CARE II LASA. In timp ce popoare cu simtul muncii si al realizarilor serioase isi bat capul si fac totul ptr a fi independente economice, stabile in granitile lor, cetatenii Romaniei, condusi aiurea de partidele politice consacrate, sunt ,,in limba ,, dupa can-canuri,,, dupa vedete de paie ,fite si iar fite, miorlaieli la TV, in locurri cucernice si cate altele. Ar fi fost frumos ca autoarea sa exemplifice cum se zbate un particular sa-si tina copiii la scoala, cum tremura sa nu-i ia bancile totul, cum orice initiativa economica este strivita si cate altele , mai ales la Galati , ptr a avea o imagine a mersului economiei locale macar. CINE ARE TOT INTERESUL SA NU SE AFLE NIMIC DIN TOATE ACESTEA? CINE TINE SUB OBROC INFORMATIILE DESPRE NEREALIZAREA AEROPORTULUI; PODULUI PESTE DUNARE? Cine, cine oare??

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Sâmbătă, 18 August 2018 11:02 5.13.174.*** Link la comentariu
  3
  17

  Mediul de afacere in Romania, este ca o barca cu vasle intr-un ocean! Avem gurvernul : caratatita, avem legile impotriva profitului fara cotizare: rechinii, avem numita Ana.F: calamarul. Bancile care te storc: pestele sabie, si controalele de care nu mai scapi in caz ca ai profit simtitor sau vre-o bisericuta care se trezeste ca terenul le apartine... daca esti in agricultura!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.