Evaluaţi acest articol
(31 voturi)
10 comentarii

Înainte de Revoluţie, concurenţa la Facultatea de Industrie Alimentară din Galaţi era de peste 20 de candidaţi pe un loc, fiind singura din ţară, chiar dacă atunci se şcolarizau peste 200 de studenţi pe an. În prezent, instituţia devenită Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor are dotări şi profesori de top,dar a intrat într-un declin de neimaginat, deoarece tinerii nu doresc să se mai înscrie pentru a-i frecventa cursurile.

Doar cei mai  buni dintre cei buni reuşeau să fie admişi înainte de '89 la Facultatea de Industrie Alimentară, instituţie care este de multă  vreme un brand pentru oraşul nostru. Sunt absolvenţi care povestesc şi acum cu mândrie că pe vremea când au dat admitere concurenţa era de peste 20 de candidaţi pe un loc. Deşi a rămas în continuare o şcoală de top, cu un corp profesoral de excepţie şi cu dotări de milioane de euro, absolvenţii de liceu o ocolesc şi nu se mai înscriu la admitere aici. Situaţia trenează de prin 2015, dar anul acesta a fost decretat ca fiind cel mai negru din istoria instituţiei. La admiterea din iulie au fost scoase 83 de locuri la buget la specializarea industria produselor alimentare şi 20 de locuri la Piscicultură. Dacă pentru primul domeniu s-au înscris 30 de candidaţi, pentru cel de-al doilea s-au înscris doar trei. Prin urmare, Universitatea "Dunărea de Jos" a fost nevoită să renunţe la a mai înfiinţa grupe pentru acest profil, la nici un an de când specializarea a fost reînfiinţată şi reacreditată provizoriu de ARACIS. Doar 18 tineri au fost consideraţi admişi în prima etapă, unii dintre candidaţii înscrişi la mai multe facultăţi optând pentru alte specializări. La admiterea din "toamnă", în prima etapă a fost şi mai multă jale. Facultăţii de Industrie Alimentară i-au fost alocate 87 de locuri (o parte provenind de la grupa de Piscicultură), dar n-au fost consideraţi admişi decât doi candidaţi, chiar şi în condiţiile în care absolvenţii de liceu nu aveau altceva de făcut decât să depună un dosar.

Speranţa vine de peste Prut

Prorectorul Ştefan Baltă susţine că până pe 31 august urmează încă o perioadă de admitere, care va fi reluată în intervalul 3 - 15 septembrie, când sunt aşteptaţi cei care au promovat Bacalaureatul în sesiunea a doua. "Norocul nostru a venit din Basarabia, de unde avem 13 studenţi înscrişi pe locurile românilor de pretutindeni. Nu alocasem atâtea iniţial, pentru acest segment de candidaţi, dar am făcut o nouă repartizare, pentru a putea salva situaţia", ne-a mai declarat prorectorul.

Posibile motive - lipsa locurilor de muncă şi salariile mici

Tot cu prorectorul Ştefan Baltă, dar şi cu decanul facultăţii, Camelia Vizireanu, am discutat despre motivele pentru care tinerii nu se mai înghesuie la porţile acestei prestigioase instituţii.
"În primul rând, este o facultate destul de grea, nu sunt locuri de muncă, mai ales pentru cei de la Piscicultură. Iar salariile sunt mici. Alt motiv este şi faptul că s-au înfiinţat astfel de facultăţi în mai multe oraşe din ţară, iar tinerii care veneau de peste tot la noi, acum  preferă să meargă în oraşe mai apropiate", spune Ştefan Baltă.
De aceeaşi părere este şi decanul de la SIA, Camelia Vizireanu care susţine că specialiştii în industrie alimentară sunt la coada grilei de salarizare. "În plus, Galaţiul, din punct de vedere economic, este un oraş mort. Şi cum  nici autorităţile nu fac nimic, nu sunt şi nici nu vor fi locuri de muncă, iar facultatea nu mai e atractivă şi din acest motiv, tinerii din alte oraşe alegând centre universitare din municipii în care treburile merg mult mai bine, acolo având oportunităţi mai bune", susţine Camelia Vizireanu.
Paradoxal, în cea mai recentă ofertă a AJOFM Galaţi, din şapte locuri de muncă disponibile pentru absolvenţii de studii superioare, şase sunt pentru inginer în industria alimentară.

"Vor salarii mari, dar vor să investească puţin"

Am discutat şi cu directoarea Colegiului de Industrie Alimentară, profesoara Mariana Coman, pentru a descoperi ce se întâmplă cu absolvenţii acestei şcoli, care, de regulă, furniza studenţi pentru SIA. "Tinerii de azi vor salarii mari, dar vor să investească puţin. Industria alimentară şi ca facultate, şi ca domeniu de muncă nu este uşoară. A scăzut numărul de elevi, dar şi numărul celor care promovează bacalaureatul. Nici noi nu am reuşit să completăm la admitere decât jumătate dintre locuri. Sistemul de  învăţământ e găunos. Elevii sunt admişi aici cu medii mici şi după patru ani nu pot promova bacalaureatul, mai ales că la matematică subiectele sunt dificile. Dintr-o promoţie de 190 de elevi, doar 81 au intrat în bacalaureat şi au promovat puţin peste 50. La a doua sesiune avem 140, că s-au înscris şi cei din promoţiile anterioare. Mulţi aleg să nu mai dea bacalaureatul, pleacă afară să muncească pe baza certificatului de competenţe. Dar revin în anii următori şi încearcă să promoveze examenul", mai spune Mariana Coman. Aceasta susţine şi faptul că e nedrept ce se întâmplă cu SIA în prezent, mai ales că, lucrând cu profesorii de acolo, a beneficiat întotdeauna de tot sprijinul şi competenţa lor. Deşi numărul studenţilor devine din ce în ce mai mic, SIA deţine în prezent trei staţii de producţie pentru carne, bere şi lapte, laboratoare dotate cu aparatură de ultimă generaţie, profesori foarte bine pregătiţi şi cu experienţă în domeniul cercetării şi inovării produselor alimentare. Vorbesc despre toate acestea premiile obţinute de studenţii gălăţeni la competiţiile internaţionale de profil.

Citit 20162 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2018 15:59

10 comentarii

 • postat de Borsa Marin Miercuri, 22 August 2018 23:28 109.9.190.*** Link la comentariu
  0
  24

  Pentru Galati trebuie luptat, este un oras frumos, cu iesire fabuloasa la Dunare. Orasul nu era mai atractiv inainte de 1989 dar Chimia Alimentara era o marca de succes datorita profesorilor dedicati si sistemului de invatamant performant. Cei care se plang acum au castigat bani si titluri aducatoare de profit acreditand celelalte facultati de profil din tara. Oportunismul si arvismul unor imposori sinistri au dus facultatea la un declin inimaginabil si trebuie sa raspunda pentru managementul falimentar; Bocetele lor si disculparea de orice vina nu ajuta cu nimic Galatiu care vede cum mai cade o stea de pe bolta sa danubiana.

  Raportează
 • postat de tepes Miercuri, 22 August 2018 21:15 89.137.137.*** Link la comentariu
  10
  18

  Nu mai exista capital romanesc. Economia e in mainile strainilor. Au falimentat industria noastra si studentii invata si pleaca la ei sa munceasca. Galatiul e oras in moarte clinica si in curand va muri complet odata cu distrugerea combinatului si alungarea oamenilor din combinat.

  Raportează
 • postat de Leonard Miercuri, 22 August 2018 20:29 109.9.190.*** Link la comentariu
  2
  23

  Poate ar fi bine sa amintim de odraslele privilegiatilor de cadre univ. de dinainte de 1989 care cu medii de 2 si 3 la examenul de admitere nu intrau la cursurile de zi ale prestigioasei Facultati de Chimie Alimentara din Galati din acea perioada (20 de candidati pe loc cu media minima de admitere in jur de 8 - admitere mai dificila în acea perioada chiar si în raport cu medicina), dar reuseau cu ajutorul taticului si al mamicii universitare sa vina ilegal în anul II de la seral cu note de 10 pe linie. Deci fara nici un scrupule, promovând incet, incet aceste practici cum credeti ca poate evolua înspre bine o institutie de acest gen? Declinul datorita acestor practici în mediile universitare, medicale si educatie a început înca din anii 1987-1989, s-a întarit si stabilizat din 2000 încoace cu reusirea în prezent al inversarii totale a tuturor valorilor si competentelor pe toate planurile: galatene, regionale si nationale. Vina principala o au cei care au promovat si tolerat înca de dinaite de '89 aceste mediocritati si practici care, odata suite în copac, au uitat de unde au plecat si la ce nivel se situau în raport cu oamenii de valoare pomeniti mai sus sau cu cei care reuseau demn si corect concursul de admitere printre primele locuri. Eu cunosc astfel multi absolventi de valoare al acestei facultati (cei drept din promotiile de pâna în anii 2004-2005) si care lucreaza în domenii de vârf al industriei, institutiilor si serviciilor alimentare atât in Galati, in tara cât si în strainatate. Ca încheiere amintesc de un proverb vechi: pestele de la cap se împute (nici o legatura cu sturionii) si de efectul boomerang: când bine faci, bine gasesti; când rau faci, rau gasesti.

  Raportează
 • postat de Borșa Cornelia Miercuri, 22 August 2018 20:06 213.233.84.*** Link la comentariu
  2
  21

  Banii și fuga după diplome ,titluri și onoruri fără fond au dus aici.Competenta nu mai este comoda la SIA,lingușirea și. prefăcătoria le place mult mai mult.Moarta este gândirea lor nu orașul.Galatiul este bogat cu dealurile Covurluiului și industria mica de prelucrare a laptelui,cărnii, moara, fabrica de ulei,bere etc.

  Raportează
 • postat de gorenje Miercuri, 22 August 2018 19:27 213.233.85.*** Link la comentariu
  3
  25

  Colega de LVA , fata desteapta, culta premiul I in clasa. XII-a , a facut prostia sa dea examen la Chimie Alimentara, concurenta foarte mare insa a intrat fara probleme. Dupa absolvire nu isi gasea post pe specialitate si nici nu a gasit vreodata in Galati in scurta perioada cand un angajator investeste in angajat (26-35 ani), pentru ca orasul si tara erau in criza economica profunda. Acum e considerata prea in varsta pentru o cariera in domeniu, desi mai are vreo 20 de ani pana la pensie. S-a descurcat, a lucrat, nu a stat in somaj ( pentru generatia mea somajul era rusine mare, am avut coleg care s-a sinucis din cauza asta) insa a lucrat pe posturi mult sub pregatirea si capacitatile ei si prost platite. Nu ma mira lipsa studentilor la aceasta facultate, Romania nu mai traieste in lipsuri alimentare ca sa fie atractiv un post in industria alimentara de unde sa poti fura painea zilnica ca in comunism, sa nu traiesti pe cartela de alimente. Destule facultati galatene traiesc din fantomele trecutului, TCM, chimie alimentara, metalurgie, dar locuri de munca sunt foarte putine si foarte prost platite ( mult sub 1250 EURO/luna net, cat este un venit normal la costul actual al vietii in orasul de la marginea lumii civilizate). Lipsa posturilor implica lipsa studentilor.

  Raportează
 • postat de Ou sont les neiges dantan? Miercuri, 22 August 2018 11:35 5.2.156.*** Link la comentariu
  5
  24

  Unde au disparut profesorii de talia regretatilor domni, Segal, Moraru, Costin, Banu, etc? Somitati in materie. Ati mentionat numai de slaba pregatire a actualilor elevi si studenti fara a va lega de precara pregatire si competenta a actualilor ''profesori'' atat de la colegiul mentionat mai sus, cat si de la facultatea de profil . Un cerc vicios.

  Raportează
 • postat de adiilie Miercuri, 22 August 2018 10:30 5.13.237.*** Link la comentariu
  8
  16

  foto de mare panarama. astia nu se vad intre ei , nu comunica , apasa toti in acelasi timp cate un buton

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 22 August 2018 10:17 5.13.174.*** Link la comentariu
  7
  21

  Gresit! Un tanar trebuie sprijinit de catre stat, este ca o floare, daca nu o uzi se ofileste, logic se va inclina spre partea de lumina... iar acea lumina nu este in Romania! Mai ales in ultimul an, avem un cer negru total! Usor usor se duce tot la vale... pentru ca asa se vrea... si trebuie... de sus si din afara! Sa traiasca cu numele cei implicati... si odraslele lor! Hai succese! Intr-o tara civilizata, faci cursuri de calificare si in paralel job platit full time! La noi visuri... cine dracu te plateste cu 6000-8000 de Ron sa inveti o meserie noua, te si poti concentra pe ce trebuie si nu exista stresul grijii de maine!

  Raportează
 • postat de Lucian Miercuri, 22 August 2018 09:35 86.127.209.*** Link la comentariu
  2
  36

  1. Un articol documentat bine ar fi spus daca exista asemenea specializari si in Europa si cam ce se studiaza acolo.
  Un student la chimie alimentara invata:
  - matematica
  - fizica
  - chimie multe cursuri
  - biologie
  - organe de masini
  - climatizare
  - tehnologii de fabricare pt zahar, alcol, vin, si multe alte alimente.
  In strainatate exista facultati de chimie si te specializezi pe anumite domenii din domeniul chimiei.

  2. Si cei din conducerea orasului trebuie sa inteleaga ca acest oras traieste si din industria universitara, si aceasta industrie hraneste 1400 de galateni. Nu poti sa ai pretentia de oras universitar si sa tolerezi in centrul orasului in fata magazinului principal, niste cetateni bronzati sa manance seminte, si sa tipe in gura mare tot felul de vulgaritati. Vine viitorul student in zona impreuna cu parintii si iau pe loc decizia sa se duca intr-un oras mai atractiv.

  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza Miercuri, 22 August 2018 08:39 94.177.47.*** Link la comentariu
  5
  35

  Situatia este normala pentru un oras ca Galatiul, in care perspectivele de viitor sunt 0. Oare am mai fi avut facultati la care sa nu se inscrie aproape nimeni daca Galatiul ar fi fost la nivelul de dezvoltare al Clujului ? Putin probabil.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.