Evaluaţi acest articol
(26 voturi)
15 comentarii

Zeci de cadre medicale infectate şi patru secţii închise la Spitalul Judeţean Galaţi. Mai grav, secţia de terapie intensivă COVID este plină, toate cele cinci paturi fiind ocupate, iar medicii sunt deja epuizaţi, având, la rândul lor, nevoie de îngrijiri medicale. Aceasta este radiografia sistemului medical într-un oraş în care din ce în ce mai mulţi gălățeni nu cred în existenţa coronavirusului şi încalcă absolut toate măsurile de protecţie impuse de autorităţi.

Din ce în ce mai mulţi gălăţeni primesc rezultate pozitive la testarea pentru depistarea coronavirusului. Doar în ultimele 24 de ore, au fost confirmate 31 de noi cazuri, dintr-un total de 123 de teste efectuate, teste care le includ şi pe cele 38 efectuate pentru persoanele declarate vindecate. Aşadar, rata de îmbolnăvire este foarte mare, iar numărul cazurilor creşte de la o zi la alta, totalizând 1.071 de infectări până acum, 223 dintre ele fiind doar în ultima săptămână. Din păcate, în ultima perioadă sunt şi din ce în ce mai multe cadre medicale pe lista celor infectaţi, iar asta a dus la închiderea, pentru 48 de ore, a patru secţii din Spitalul Judeţean, acolo unde este şi cel mai mare focar. „La Spitalul Judeţean sunt confirmate, în prezent, 38 de persoane, angajaţi ai spitalului, personal medical şi personal de îngrijire. Patru secţii sunt închise pentru dezinfecţie terminală pentru 48 de ore. Vorbim despre medicală 2, chirurgie 2, cardiologie şi hematologie. La nivelul judeţului,  am înregistrat 18 medici, 56 de asistenţi medicali şi 51 de brancardieri, infirmiere şi îngrijitoare, toți pozitivi. Deci, în total, 125 de persoane”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Medici epuizaţi, care au nevoie de tratament

Infectarea cadrelor medicale a pus o presiune şi mai mare pe Spitalul Judeţean, medicii fiind deja epuizaţi, după mai bine de patru luni în care au luptat împotriva unui inamic nevăzut. „Situaţia este, aş putea spune, critică. Personalul medical este epuizat, au fost cadre medicale care, după ieşirea din tură, au avut nevoie de tratament perfuzabil, de oxigeno-terapie. Cadrele medicale s-au infectat de afară din cauză că lumea s-a relaxat mult prea tare, mult peste limita care ar fi trebuit să o facă. Cu siguranţă am avea nevoie de cadre medicale detaşate de la alte spitale pentru că ar degreva personalul care este deja epuizat şi fizic şi psihic. Gărzile se fac în mod normal, numai că sunt destul de multe şi sunt epuizante”, ne-a explicat dr. Ionuţ Băneşanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. Aceste lucru este confirmat şi de şefa secţiei ATI, care a postat în mediul on-line un mesaj în care vorbeşte despre oamenii care lucrează cu cele mai grave cazuri de infectare cu coronavirus. „Azi, vorbim despre oameni care, după încheierea unei ture la ATI Covid, au nevoie de perfuzii şi de oxigen ca să poată să o ia de la capăt. Oameni care s-au străduit să rămână sănătoşi pentru a putea trata cazurile critice din tot judeţul. Acum, vă spun că am obosit şi suntem dezamăgiţi. Ne-am făcut şi ne facem datoria în continuare, până când nu vom mai putea…”, a scris medicul Corina Manole, şefa secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi. Trebuie precizat şi faptul că toate cele cinci paturi de pe secţia de terapie intensivă covid sunt ocupate, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi primiţi şi alţi pacienţi în stare gravă, lucru care aminteşte de declaraţia dr. Raed Arafat care susţinea că „medicii vor decide cine trăieşte şi cine nu”.

Apel la responsabilitate

Acesta este motivul pentru care şi medicii, dar şi autorităţile îi roagă pe gălăţeni să respecte măsurile de distanţare socială şi să poarte mască de protecţie. „Facem un apel, încă o dată, la toţi cetăţenii din judeţul Galaţi să respecte măsurile de distanţare socială, să poarte mască şi să încerce să evite zonele aglomerate pentru că, la creşterea accentuată pe care o avem, riscăm să ocupăm toate locurile din spital”, ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi. Mai mult, autorităţile speră ca gălăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi, în cazul în care au fost confirmaţi cu coronavirus, să nu refuze internarea. Au fost trei astfel de cazuri, printre care a fost şi cel al unei asistente. Din fericire, la doar câteva ore de la refuzul internării, cei trei gălăţeni au revenit asupra deciziei şi au mers de bună-voie la spital. De asemenea, la ora redactării acestui material, o altă persoană refuza internarea la Spitalul din Tecuci. De responsabilitate trebuie să dea dovadă şi cei care au ieşit din carantină, dar şi cei care ar fi trebuit să stea în izolare la domiciliu. Şi asta pentru că nu este de glumă, virusul poate fi fatal pentru cei care au şi alte afecţiuni.

Citit 14560 ori Ultima modificare Vineri, 17 Iulie 2020 01:07

15 comentarii

 • postat de Tudor V Luni, 27 Iulie 2020 01:15 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  2

  Un coleg de serviciu, caracterizat de alti colegi mai libertini drept ”habotnic”, deoarece purta masca in spatiul in care se mai aflau alti doi colegi, se dezinfecta si spala la fiecare 10 minute, inclusiv cand lucra singur la statia informatica pe care era responsabil in birou, a observat ca obosea cand venea cu bicicleta dimineata, drumul fiind in mare parte plan sau cu panta in jos spre locul de munca! Mai mult nu mai avea miros si nici gust! Altceva nimic. Dar, fiind responsabil/habotnic, a semnalat conducerii unitatii, care i-a recomandat sa efectueze un test de depistare a eventualei infectrai COVID 19. S-a programat, a platit, a facut testul si i-a iesit pozitiv. Deci nici aceste masuri recomandate de epidemiologi, nu l-au ajutat sa scape. Acum asteapta izolat la domiciliu, deoarece nu sunt locuri libere in spitalele din zona. Inclusiv cu alti trei membri ai familiei (netestati din lipsa posibilitati, dar fara simptome, izolati in trei camere). Noi colegii ne programam cu ziua pentru a-l ajuta la cele necesare, inclusiv dusul gunoiului menajer.

  Raportează
 • postat de sil Marți, 07 Iulie 2020 18:49 89.137.231.*** Link la comentariu
  0
  3

  cum putem demonstra ca aceste teste sunt reale, sau facute de specialisti care stiu sa lucreze cu aceasta aparatura care nu a fost prea folosita in Romania, Dovada multor cazuri cu rezultate care se contrzic... Sau daca kiturile sunt de buna calitate,

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 07 Iulie 2020 18:26 5.13.163.*** Link la comentariu
  3
  15

  @Danyel Vezi: "https://www.spitalulurgentagalati.ro/sectii.html". ATI adica "ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA" - 45 de paturi. DE CE NU se fac dotari suplimentare cu aparatura necesara si se toaca bani pe "lucrări de proiectare care vor include studii de teren şi alte studii specifice, documentaţii suport pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizaţii, verificare tehnică de calitate a proiectului şi a detaliilor de execuţie, precum și asistenţă tehnică din partea proiectantului, în valoare totală estimată de 460.000 de lei, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)" ?

  Raportează
 • postat de Dina Marți, 07 Iulie 2020 16:39 109.103.134.*** Link la comentariu
  5
  17

  ,,Cadrele medicale s-au infectat de afara din cauza ca lumea s-a relaxat mult prea tare, mult peste limita care ar fi trebuit sa o faca".???!!!

  Raportează
 • postat de Danyel Marți, 07 Iulie 2020 14:50 193.231.197.*** Link la comentariu
  6
  9

  @Mario: Poate trebuie lamurita situatia cu numarul de locuri din spital. Cele 5 locuri de la ATI (dedicate Covid) sunt doar pentru urgente extreme sau recuperare dupa operatii complicate. Aceste paturi sunt prevazute cu aparate complexe de monitorizare, respiratie artificiala, alerta si resuscitare. De obicei se afla in camere ventilate si igenizate automat iar pacientii aflati aici sunt, de obicei, inconstienti. Aceste locuri sunt toate ocupate! Probabil mai exista alte cateva locuri ATI dar pentru bolnavii non-Covid. Pe langa paturile de la ATI mai exista si alte locuri in spital, pentru pacientii Covid. Aceste locuri nu sunt toate ocupate dar ar putea fi in curand. Aici sunt cazurile usoare, insa oricand se pot transforma intr-un caz grav ce necesita mutare in ATI. Ori daca nu mai e loc, medicii vor fi nevoiti sa aleaga cine ramane pe unul din cele 5 locuri din ATI. Aparatele de ventilare mecanica improvizate nu prea sunt bune daca nu are cine sa le foloseasca si, mai ales, daca nu au monitorizare automata a parametrilor vitali (asa cum au cele standard ATI). Practic e nevoie de un medic (sau o asistenta) la un pacient ca sa-l ajute cu un aparat de ventilare improvizat (non-stop), ori in spital exista un medic (sau o asistenta) la cativa zeci de pacienti. Asta in mod normal, ca acum mai sunt si ei printre cei infectati. In concluzie, nu sunt locuri, nu sunt echipamente, nu sunt destui medici si asistente.

  Raportează
 • postat de Dani Marți, 07 Iulie 2020 14:14 188.26.110.*** Link la comentariu
  8
  26

  Acum sunt epuizati dar cand stau o ora, maxim doua in spital si restul orelor in privat nu se mai plang

  Raportează
 • postat de Marian Marți, 07 Iulie 2020 13:23 5.13.166.*** Link la comentariu
  4
  14

  Problema este cum si daca se poate trai cu Covid 19, asa cum am trait noi toata viata cu gripa si raceala sezoniera, cu paracetamol, parasinus, strepsils, ceaiuri etc. Pai inainte mureau mai multi de gripa sezoniera cu complicatii pneumologice, cardiace, decat acum de Covid 19.
  Cum se simt acum cei care au Covid pe timpul verii, ce forme au facut ei, forme grave, usoare sau asimptomatici. In loc sa izoleze si carantineze mai bine sa vedem daca putem trai cu acest coronavirus, cu ce ne tratam, etc. Cred ca depinde de fiecare .

  Raportează
 • postat de costel Marți, 07 Iulie 2020 11:18 37.251.220.*** Link la comentariu
  11
  14

  In Galati de 30 de ani se da credit PSD-ului ! Acum sefii PSD declara pe la TV ca acest virus este inventat de PNL ! Cum sa respecte galatenii cele indicate de medici daca ei nu cred decat ceeace zice PSD ???

  Raportează
 • postat de Mario Marți, 07 Iulie 2020 10:08 89.137.138.*** Link la comentariu
  12
  39

  Te pufnește râsul, cică secția x e plină și te ai aștepta la un nr mare de pacienți, dar nu, cele 5 paturi sunt ocupate....păi nr mare înseamnă 5 pacienți??????Fără comentarii!!!!

  Raportează
 • postat de Zic și eu ... Marți, 07 Iulie 2020 08:37 109.166.132.*** Link la comentariu
  13
  27

  Testând cat mai mult avem posibilitatea de a izola din comunitate sursele de infecție. Da, va creste numărul de cazuri, dar, ușor, ușor, in timp, prin izolare la domiciliu, prin carantinare, acesta va scădea la o cifră rezonabilă, acceptabilă. Evident, cu mască și distanțare respectate de toți !

  Raportează
 • postat de Emil Popa Marți, 07 Iulie 2020 08:31 89.136.0.*** Link la comentariu
  12
  41

  Nivelul de educație civică este foarte scăzut. Ce mă intereseză pe mine de ce pățesc alții?
  Ori chiar dacă egoismul lor duce la ignorarea măsurilor de protecție socială pe ansamblu suntem afectați toți și în special va fi afectată viața socială și economică pe termen lung.
  În condițiile generate de intervențiile Avocatului Poporului, Curții Constituționale și Parlamentului supravegherea cazurilor Covid 19 devine dificilă și multe persoane infectate rămân neizolate.
  În aceste condiții dispersia necontrolată a surselor de infecție în populație va duce la o explozie de cazuri cu peste 1000/zi în septembrie și dublă în octombrie. Situația va fi atât de gravă încât se va bloca complet economia, învățământul va mai pierde cel puțin un an, iar sănătatea și așa suprasolicitată va sucomba din lipsă de personal și de dotare. Exclus să avem alegeri locale și parlamentare fără a lua în considerare riscul imens pentru populație, mai ales că cei trecuți de prima tinerețe sunt votanții tradiționali.

  Raportează
 • postat de Florin Marți, 07 Iulie 2020 07:56 5.13.163.*** Link la comentariu
  11
  28

  Din datele prezentate de autoritati problemele sunt la ATI, dar din restul sectiilor din spitale DE CE NU SE detaseaza personal prin rotatie pentru ca internari nu se fac decat pentru URGENTE ? Unde sunt ventilatoarele mecanice pe care s-au tot laudat ca se v-or produce in tara in diverse intreprinderi ? Chiar sunt cumva niste rachete cosmice, sau a fost o manipulare sentimentala la inceput cand mai toata lumea era super-panicata ? Si personalul infectat daca stiu foarte bine cu ce se lupta la serviciu, cand intra in comunitate DE CE NU SE PROTEJEAZA CUM TREBUIE (pentru ca nu au de unde sa stie cu cine intra in contact) ? Sa spunem Doamne fereste de un razboi sau o calamitate naturala de mare amploare, ca autunci sa vad cadrele medicate de la toate nivelurile de specializare si competente ce or sa mai spuna.

  Raportează
 • postat de Georgel Marți, 07 Iulie 2020 07:37 188.24.204.*** Link la comentariu
  17
  46

  Stimati galateni, in momentul in care veti invata sa purtati corect masca, in momentul in care nu va veti inghesui precum oile la "mall" doar pentru a va plimba atunci veti putea fi considerati responsabili. Pana atunci, Dumnezeu cu mila! Sa nu se mire nimeni in momentul in care se vor inchide toate spitalele din Galati si veti muri in case cu zile. Toti suntem buni de exemple, teoria ca teoria dar practica ne omoara. Cat de greu e sa porti o masca timp de jumatate de ora cat esti la cumparaturi? Eu am rani dupa urechi, port masca timp de 12 ore. E usor? Nu este, dar trebuie! Cand se va obisnui galateanul sa iasa din casa doar in momentul in care este strict necesar? Cand se vor obisnui galatenii sa nu mai stea, neacademic vorbind, bot in bot si c..r in c..r la "mall" pe terase samd? Cand vor invata galatenii sa nu se mai bage in "sufletul" angajatilor si nu numai si sa nu le mai tuseasca si stranute in nas? Cand se vor invata sa aiba un minim de decenta si respect pentru ei si cei din jurul lor? Cand vor invata sa nu iasa cu bebelusii la "mall" ambii parinti? Ajung la concluzia ca unii dintre noi chiar isi doresc sa ajungem precum in Lombardia, sau poate mai rau. Vreti din nou hartii sa iesiti din case? Continuati asa si vom ajunge in aceasta situatie. Nu in ultimul rand nu uitati ca peronalul medical e format din oameni ca voi. Au familii, prieteni, parinti, rude. Vreti sa fiti tratati la spital? Aveti grija de voi, avand grija de voi aveti grija si de ei. Ce e asa greu de inteles?

  Raportează
 • postat de Ion Marți, 07 Iulie 2020 06:10 109.166.131.*** Link la comentariu
  10
  30

  Parcă de curând un mare "specialist" epidemiolog chel formator de opinie a tineretului a spus " până nu voi vedea cum sunt adunați morții de Covid19 cu buldozerele nu cred în existența acestui virus". Bineînțeles a primit multe like-uri. Cam ăsta este rezultatul "educației" românești. E ceva de genul : "Bah! Ți-a luat foc casa! Iar tu răspunzi : Până când nu văd mașinile de pompieri cum vin să stingă focul nu cred asta!"

  Raportează
 • postat de Adrian Marți, 07 Iulie 2020 00:30 89.39.81.*** Link la comentariu
  8
  53

  Pai daca nu ai simptome ce cauti la spital si nu in carantina acasa? Mie mi se pare ca autoritatile nu iau nici o masura impotriva celor ce incalca regulile. Si inca ceva focarele sunt in subordinea autoritatilor: camine de batrani spitale si mari firme vezi santierul naval asa ca civiliii se cam descurca ei dar daca ajung la munca sau in spital au cam bagato pe maneca. Autoritatile au doar grija sa dea vina pe altii pt incompetenta lor

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.