Cum s-au împărţit banii la ultima rectificare bugetară. De 14 ori mai mult pentru funcţionare decât pentru investiţii
Foto: Iulia Kelt

Cum s-au împărţit banii la ultima rectificare bugetară. De 14 ori mai mult pentru funcţionare decât pentru investiţii
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Un supliment financiar de 103,3 milioane de lei la secţiunea „Funcţionare” a bugetului local şi un plus de doar 7,1 milioane de lei pentru „Dezvoltare”, aceasta a fost rectificarea bugetară spusă aprobării consilierilor locali la recenta şedinţă ordinară. Singurul amendament depus şi acceptat în cadrul şedinţei a venit din partea PNL, prin vocea consilierului local Onuţ Atanasiu: majorarea cu un milion de lei a cheltuielilor necesare pentru igienizarea şcolilor.

Disproporţia uriaşă dintre suma alocată în plus pentru funcţionarea oraşului şi suma de 14 ori mai mică, menită să completeze banii de investiţii, nu i-a intrigat pe consilierii locali întruniţi, joia trecută, în şedinţă ordinară.

Amendament pentru şcoli

În cadrul dezbaterilor, singurul amendament a venit din partea consilierului local PNL Onuţ Atanasiu: „Mi s-a explicat că, în mare parte, suma alocată la Învăţământ este pentru montarea caloriferelor şi a instalaţiilor termice la şcolile care şi-au pus sistem propriu de încălzire. O mică parte se duce către bursele elevilor şi foarte puţin rămâne pentru igienizare, ceea ce este foarte important. Vorbim despre săli de clasă în care vor intra generații noi, copii de trei ani în locul celor de șase, copii de șase ani în locul celor de zece și așa mai departe. Schimbul de generații și, în general, activitatea școlară, înseamnă nevoia stringentă de a asigura spații salubre, fără riscuri sanitare sau epidemiologice”, a spus consilierul, care a cerut o minimă suplimentare de un milion de lei pentru igienizarea şcolilor. Consilierul a reamintit de suta de lei care trebuie acordată fiecărui elev care s-a calificat la faza naţională a olimpiadelor şcolare. Amendamentul a fost acceptat şi a primit promisiunea că din cele 350.000 de lei alocate pentru bursele elevilor vor fi achitate şi sumele cuvenite olimpicilor.

Iată care este destinaţia celor mai consistente sume alocate.

Fonduri de funcţionare

Potrivit raportului de specialitate care însoţeşte rectificarea bugetară, cheltuielile de funcţionare a activităţii proprii a Primăriei municipiului Galaţi au fost suplimentate cu peste 15,3 milioane de lei.

Nu mai puţin de 12 milioane de lei este suma alocată pentru subvenţiile menite să acopere diferenţa de preţ la Transurb.

O sumă de 8,7 milioane de lei a suplimentat cheltuielile prevăzute pentru ape meteorice, iluminat public, pază, reparaţii şi întreţinere imobile şi mobilier urban. Pentru acoperirea cheltuielilor de salubrizare stradală, ecarisaj, dezinsecţie şi deşeuri menajere s-au suplimentat fondurile prevăzute cu 7,7 milioane de lei. Alte 7,6 milioane de lei sunt destinate rambursării împrumuturilor contractate de Primărie la BERD, Raiffeisen şi BRD pentru derularea unor proiecte de investiţii.

Pentru Învăţământ au fost alocate 7 milioane de lei, din care 6 milioane pentru reparaţiile curente la unităţile de învăţământ. Cu o alocare de 6 milioane de lei figurează şi nou-înfiinţatul Club Municipal Sportiv al Primăriei.

Cheltuielile de funcţionare ale celor trei teatre au fost suplimentate cu 5,7 milioane de lei. Cu alte 5,4 milioane de lei au fost majorate cheltuielile de personal pentru căminele de asistenţă socială din subordinea Primăriei. În cadrul rectificării bugetare, a fost prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru ajutoarele financiare acordate gălăţenilor pentru achiziţionarea unor surse alternative de încălzire şi apă caldă.

Cheltuielile de funcţionare pentru serviciul de apărare civilă şi Poliţia Locală au fost completate cu 4,6 milioane de lei. Pentru întreţinerea zonelor verzi suplimentul financiar este de 3,2 milioane de lei, iar pentru utilităţi şi prestări servicii la bazele de agrement – 2,5 milioane de lei.

De o suplimentare de fonduri beneficiază şi Sănătatea – 2,2 milioane de lei, din care 1,7 milioane sunt pentru cheltuieli de funcţionare la Maternitatea „Buna Vestire”.

Pentru reparaţii străzi au fost prins un supliment financiar de 2 milioane de lei, iar pentru acţiunile socio-culturale, un milion de lei.

Rămâne de văzut cât timp vor ajunge aceşti bani şi când se va impune o nouă rectificare bugetară.

Suplimentarea cheltuielilor de personal este justificată de achiziţionarea voucherelor de vacanţă pentru personalul angajat în cadrul Primăriei, Poliţiei Locale, Asistenţei Sociale şi Serviciului de Evidenţă a Persoanelor.

Sumele rectificate, la bani mărunţi

Prin suplimentarea cu 103.319.000 de lei, secţiunea funcţionare a bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul în curs a ajuns la 479.629.000 de lei, echivalentul a 104,2 milioane de euro. Cu totul dezamăgitoare este secţiunea dezvoltare a bugetului local al Galaţiului pe 2018. Chiar şi suplimentată cu 7.160.000 de lei, suma care ar trebui să susţină investiţiile din Galaţi nu depăşeşte 62.958.000 de lei, echivalentul a 13,6 milioane de euro. Puţin, foarte puţin, vorba reclamei!

Citit 11976 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 00:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.