Gafe, gogomănii, golănii şi ţepe, în Galaţiul anului 2024 (FOTO)

Gafe, gogomănii, golănii şi ţepe, în Galaţiul anului 2024 (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Am avut de toate pe parcursul anului 2024: gafe, gogomănii, golănii, țepe…! Ca la fiecare început de an, vă prezentăm cronica lor. Precizăm că le-am ales pe cele mai răsunătoare, dar care ne pot face (totuşi) să zâmbim, fie şi amar. Situaţiile revoltătoare, plătite cu viaţa ori ale căror victime au fost copii nu se regăsesc aici!

"Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!", spunem la fiecare început de an. Ca să râdem şi să ne lepădăm de rele în 2025, hai să ne amintim altfel de anul care s-a încheiat. Să privim înapoi fără mânie… Dacă putem!

D’ale investiţiilor

"ABEE a decis să își încheie colaborarea pentru proiectul din România. Continuăm să explorăm alte locații promițătoare pentru a ne susține creșterea strategică", a anunţat compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), pe site-ul propriu, în vara anului trecut. Compania ar fi trebuit să dezvolte, în Zona Liberă Galați, o fabrică de baterii pentru vehicule electrice, investiție  estimată la 1,4 miliarde de euro. Din păcate, niciunul dintre politicienii care au trâmbiţat această investiţie în 2023 nu şi-a asumat eşecul şi n-a oferit explicaţii. Decideţi voi dacă a fost gogomănie sau ţeapă…

D’ale Falezei

Greu de numit "gogomănie", îngrădirea abuzivă a unei porţiuni din spaţiul verde de pe malul Dunării, pentru amenajarea unui local, poate fi etalon pentru "grija" pe care autorităţile o poartă Falezei. În împrejmuire a fost "capturată" şi una dintre sculpturile în metal - lucrarea "Capriciile ielelor" - odată cu amplasarea unui ponton! La o săptămână după ce situaţia a fost sesizată public, autorităţile locale ne-au comunicat că au efectuat verificări privind legalitatea împrejmuirii, că aceasta este nelegală şi că urmează a fi desfiinţată, iar agentul economic - amendat. După încă o săptămână, dispăruse doar împrejmuirea metalică. Cea realizată din gard viu era la locul ei, iar amplasamentul - păzit zi şi noapte de o firmă specializată, agenţii stând în autoturisme parcate pe spaţiul verde sau pe alee. Poliţia Locală sancţionase operatorul cu o amendă de 5.000 de lei şi înaintase Primăriei documentația pentru demararea procedurii de desființare pe cale administrativă a împrejmuirii…

D’ale Talciocului

Două săptămâni, atât a "funcţionat" Talciocul lângă noul Târg Auto! Spre disperarea locuitorilor din zonă, Talciocul, inclusiv comerţul cu vechituri, au revenit pe vechiul amplasament, din Micro 39C. "Pentru a oferi un spațiu familiar și convenabil pentru toți participanții", au justificat autorităţile. În realitate, cauza mutării Talciocului de colo-acolo era mult mai gravă: noul Târg Auto NU are apă potabilă! Apa de la chiuvetele toaletei nu-i bună nici măcar de spălat pe mâini. Sunt necesare investiţii suplimentare, în condiţiile în care amenajarea Târgului Auto a durat aproape doi ani şi a costat peste 6,9 milioane de lei! Creat în luna mai, traseul de transport care trebuia să asigure legătura cu noul Târg Auto a fost şi el suspendat în august…

D’ale facturilor

Gafe sau gogomănii, ne-ar trebui o pagină specială pentru toate sesizările cititorilor noştri privind facturile de utilități. Iată doar una. O pensionară din Galaţi a așteptat aproape 14 luni ca să primească prima factură de la Hidroelectrica! Prima factură conține numărul locului de consum și codul de client, în lipsa cărora nu poţi să comunici indexul autocitit, să faci plăţi, să folosești cardul de energie care expiră, să... nimic! Nici să te muți la alt furnizor! Gălăţeanca a fost ajutată de un vecin care a trecut printr-o experienţă similară, dar de "numai" opt luni! Şi n-au stat degeaba: telefoane lunare, zeci de e-mailuri, rugăminți, sesizări la Protecția Consumatorilor, la ANRE. La doar câteva zile după ce "Viaţa liberă" a solicitat un punct de vedere oficial companiei Hidroelectrica, gălăţeanca a primit prima factură. De fapt, primele zece…

D’ale vandalilor

O golănie a fost vandalizarea singurei stații de autobuz smart din Galați, amplasată la Potcoava de Aur. Proiectată şi construită de un grup de ingineri absolvenți ai Universității „Dunărea de Jos" din Galați, stația a fost oferită municipalității, gratuit, cu titlu de sponsorizare. La mai puţin de două luni de la instalare, staţia a fost vandalizată…

D’ale plantărilor asfaltate

Gogomănia cu repetiţie a fost opera serviciului Ecosal, societate amendată de două ori, cu câte 5.000 de lei, de Garda de Mediu, după ce a asfaltat trotuarele cu arbori şi chiar cu trandafiri cu tot! Pe strada Bravilor, din "exces de zel", muncitorii mai aveau puţin şi puneau asfalt şi pe trunchiurile copacilor, nu doar peste rădăcini. Tot Garda de Mediu a descoperit că, pe Aleea Bravilor, Ecosal a asfaltat nu numai copacii, ci și trandafirii din fața porților!

În cadrul modernizării străzii Domnească (între străzile Nicolae Gamulea şi Gării), multe plantări s-au făcut direct în șantier, într-o brumă de pământ împrăștiată superficial peste pietrișul sau resturile de materiale de construcție rămase de la amenajarea scuarurilor. Fără vreo curățare sau pregătire prealabilă a spațiului respectiv! Iar dacă panseluțele sau tufănelele se pot descurca și într-un strat superficial de pământ, rădăcinile puieților, copacilor şi arbuștilor au nevoie de un substrat generos ca să se prindă. Și mai ales de APĂ! Adică trebuie să fie udate din belșug, cel puțin la momentul plantării și după. Și ne mai mirăm apoi că se usucă!

D’ale copacilor

Arborii uscaţi, copacii cu crengi fragile, cu rădăcini slăbite, devin pericole publice! La Romarta, o ditamai creanga s-a frânt și a căzut în imediata apropiere a unei mese de la terasele din zonă, spre spaima clienților și a celor ce se aflau în piațetă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit! La Casa Artelor, stema regală a fost ciobită, iar o parte din elementele ornamentale ale acoperișului - distruse, după ce un arbore dezrădăcinat de vijelie s-a prăbușit peste imobil. Posibil să fi fost o consecinţă a modului în care s-a lucrat la modernizarea străzii Domnească! Constructorii fuseseră amendaţi de Garda de Mediu, cu câte 5.000 de lei, pentru că nu au protejat copacii, iar rădăcinile acestora au fost afectate în timpul lucrărilor.

Alternativa? Copacii de tablă de la Galați, deveniţi celebri la nivel național. Ne referim la construcţiile metalice din Parcul "I. C. Brătianu" - de la Elice care, conform autorităţilor, sunt PERGOLE cu rol decorativ și atrag atenția pentru că ies din tiparele clasice ale arhitecturii datorită aspectului cu totul și cu totul diferit.

D’ale parcurilor

Un fapt fără precedent s-a petrecut la începutul lui 2024. Primăria Galaţi a anunţat că locul de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, va fi închis, pentru că Tribunalul Galaţi a anulat autorizaţia de construire. Magistrații au luat această decizie după ce mai mulți locatari, deranjați de gălăgie, au acționat Primăria în judecată și au câștigat. În primăvară, însă, locul de joacă - strâmt și înghesuit între blocuri - era asaltat de copii şi părinţi. Autorităţile au spus că majoritatea locuitorilor din zonă vor păstrarea locului de joacă, aşa că va fi reluată procedura de autorizare.

D’ale justiţiei

Că tot am pomenit mai sus de instanţă, iată şi gogomănii cu robă. Un bărbat foarte violent, reținut după ce, beat și înarmat cu un cuțit, a forţat uşa casei fostei concubine şi a atacat-o ameninţând-o cu moartea, a fost pus în libertate. Judecătorii nu l-au considerat periculos, deşi în urma repetatelor violențe asupra partenerei, individul primise, din partea aceleiași instanțe, un ordin care-i interzicea să se apropie de femeie și casa ei!

Într-un acces de furie, preşedintele unei asociaţii de proprietari din centrul oraşului a împins-o pe scări pe o tânără și pe copilul ei, de opt luni. Minorul a ajuns la spital cu leziuni. Reținut sub acuzația de lovire și alte violențe, bărbatul, de 81 de ani, a fost plasat, apoi, sub control judiciar.

La începutul lunii octombrie, patru conflicte violente au zdruncinat liniştea şi siguranţa publică. Trei s-au petrecut chiar în oraș, iar lângă sediul Secției 1 Poliție mai mulți indivizi s-au răfuit, unul trăgând cu arma. După audieri şi percheziţii, judecătorii au arestat un singur bătăuș!

Declarat incompatibil, Ion Andone (PSD) este în continuare primar la Târgu Bujor! Edilul votat pentru al doilea mandat, declarat incompatibil prin decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a ajuns totuși primar pentru că Judecătoria locală i-a admis cererea de validare, depusă la patru luni după ce magistrații instanței supreme au hotărât că nu mai are voie să fie primar...

D’ale corupţiei

Fosta directoare financiar-contabilă a Spitalului Judeţean, care în iunie 2018 ar fi facilitat promovarea la un concurs de angajare, nu a mai putut fi pedepsită. Dosarul făcut de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Galați și-a dat obștescul sfârșit în primă instanță, după ce judecătorii au constatat că a trecut prea mult timp şi a intervenit prescripția răspunderii penale…

A ajuns, în schimb, în faţa instanţei, pentru "corupţie", funcționara Gicuța de la Spitalul de Psihiatrie, acuzată că ar fi primit bani pentru a facilita ocuparea a 11 posturi în cadrul unității medicale.

Pentru trafic de influență, şeful Secției 3 Rurale a fost destituit, fiind pus sub acuzare de DNA Galați.

În septembrie 2024, după ce judeţul fusese devastat de inundaţii, fostul director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Galați a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce DNA l-a acuzat că ar fi ocupat funcția ilegal. Alături de el, în fața Tribunalului Iași vor apărea fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad și fostul inginer-șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui.

D’ale forţelor de ordine

Golănia poartă şi uniformă! Un bărbat a scăpat printr-o minune după ce, într-o noapte, pe o trecere de pietoni din Galați, a fost ocolit milimetric de o mașină ce rula cu o viteză amețitoare. La volan era un polițist din noua generație, de la Secția 3.

Tot acolo lucra și o polițistă implicată într-un incident dubios: a fost protagonista unei șicanări în trafic, în urma căreia s-a întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe și amenințare…

A fost anchetă în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Galați după ce o polițistă și-a împrumutat uniforma unei persoane civile, pentru o reclamă la serviciile unui salon de înfrumusețare. Iar un jandarm din Galaţi a fost filmat cum și-a dat pantalonii jos și și-a expus părțile intime, făcând gesturi obscene pe holul blocului în care locuiește.

Faptul că un BMW cu care Poliția Rutieră Galați era în misiune a fost lovit în plin de un tramvai a cărui vatmaniţă era cu ochii în telefon… intră deja la gogomănii!

D’ale bordurilor

La modernizarea străzii Domnească s-a jucat şi "alba-neagra" cu borduri. Mai întâi s-au scos bordurile vechi, din granit, și s-au montat altele noi, din compozit. Apoi au fost scoase bordurile noi şi montate la loc cele vechi. Firește, cele care au rezistat acestui "transfer". Iar care nu, au fost "relocate" de pe o altă stradă istorică, Nicolae Gamulea, unde s-au pus borduri noi, fără vreo legătură cu granitul. La final, pe Domnească, au mai fost scoase o dată bordurile vechi și "potrivite" la loc… Gogomănie ar fi puţin spus!

D’ale artezienelor

Platforma cu jocuri de apă din zona Potcoava de Aur - Trei Star a ajuns cu granitul spart, plăcile sfărâmate şi ţevile la vedere. Iar un utilaj al Serviciului Public Ecosal a rămas cu o roată "captivă" în fântână. Pentru că dalele de granit au cedat sub greutatea maşinii care încercase să curețe platforma.

A cedat și platforma cu jocuri de apă din Parcul "Carol I", dar din alte motive: greutatea trecătorilor - adulţi şi copii - care au "ţopăit".

Mai amintim că vechea fântână din Parcul "Eminescu" are nevoie de reparaţii serioase, iar "Păpădia" a ajuns doar "Măciulia" şi va deveni amintire…

D’ale surpărilor

E tradiţie în Galaţi: abia asfaltat şi s-a tasat. Ori surpat! Din salba de accidente de teren am ales una reprezentativă. În zona Spicu, carosabilul de pe strada Navelor a cedat şi a înghiţit roata unui autoturism, parcat regulamentar în dreptul uneia din cele mai frecventate terase din zonă…

D’ale feeriei

"Feeria de iarnă" din Grădina Publică a rămas periodic în beznă, cu adulţi şi copii blocaţi în roata panoramică. Dar n-a fost singura gogomănie cu senzaţii tari. "Diorama", adică scena dedicată naşterii Pruncului Iisus i-a lăsat pe gălăţeni "tablou". Păpuşa care îl întruchipa pe Pruncul Sfânt arăta lugubru, iar manechinul chel şi cu mâini uriaşe, îngenuncheat lângă el, semăna mai mult cu actorul Vin Diesel decât cu Fecioara Maria. În urma articolului nostru, publicat la rubrica "Poza zilei", firma Autentic Events l-a înlocuit pe Pruncul Iisus şi l-a cosmetizat pe Vin Diesel. Organizatorii "Feeriei" au părut surprinși de reacțiile publice, pentru că au mai oferit gălățenilor această amenajare. Cea mai nefericită amenajare a fost însă "ferma lui Moş Crăciun", unde bietele animale aduse de la zoo au fost ţinute în frig şi spaţii improprii, pentru a fi ţinta "distracţiei" unor gălăţeni cruzi.

D’ale avariilor

N-au lipsit în 2024! Iat-o pe cea mai spectaculoasă: şuvoaiele de apă au inundat primele benzi de circulație de pe strada Brăilei, pe sensul Inelul de Rocadă - Spitalul Județean, dar și pe Prelungirea Brăilei, la Kaufland. Iniţial, Apă Canal a crezut că remedierea avariei nu va afecta populaţia. A fost nevoie ca, pe parcursul întregii zile de 8 noiembrie - Sfinţii Mihail şi Gavril - să reducă debitul apei pentru consumatorii din Micro 16, 17 și 18 şi pentru cei din arealul strada Frunzei - Stadionul "Oțelul" - Prelungirea Brăilei, la blocul "Privilege" apa fiind sistată.

D’ale panourilor

"Primăria Comunei Galați", așa scria, negru pe alb, în Ţiglina I, pe panoul de lucrări al unei investiții cu fonduri europene, derulate de administrația locală. Desigur, e doar o eroare de redactare. Gafă-gafă, dar "Gura păcătosului... ".

D’ale rezerviştilor

Cea mai mare mobilizare pe timp de pace din ultimii ani a fost o experienţă de pomină pentru miile de rezerviști din județele Galați și Brăila. Cu părul alb, cu burtici mai mari sau mai mici, cu nepoți acasă, unii s-au întrebat: "Am 62 de ani. Până la ce vârstă se fac aceste mobilizări?". La triere au primit "Nerecomandat" rezervişti cu probleme reale - proteză la șold, proaspăt operat și cu pamperșii la purtător, diverse boli - dar şi unii care au spus că nu-i lasă religia să pună mâna pe armă. Cei mai mulți au primit uniforme, au fost urcați în autobuze și duşi la Smârdan, unde au atacat țintele, iar după tragere au mâncat fasole cu cârnați, ca pe vremuri. S-au întors la unitatea militară, s-au schimbat la loc în haine civile și au plecat fiecare în drumul lui.

D’ale Universităţii

Aura academică gălăţeană a fost umbrită de scandalul alegerilor pentru funcţia de rector la Universitatea "Dunărea de Jos", al căror rezultat a fost invalidat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Au fost acuzaţii de abuz, cereri de demisie, dar şi nereguli găsite de Corpul de Control al ministerului. După desemnarea unui rector interimar, au fost organizate noi alegeri, al căror rezultat a fost confirmat de ministerul de resort, momentul marcând o reintrare în ritmul firesc al lucrurilor. Miza situaţiei fără precedent ar fi fost desprinderea din Universitate a actualei Facultăţi de Medicină şi Farmacie, care şi-ar dori independenţa…

D’ale navaliştilor

Navaliștii au trimis "cu scârbă" un mesaj europarlamentarilor români Dan Nica, Alina Vălean, Victor Negrescu, Iuliu Winkler şi Nicolae Stefănuță. Îi invitaseră la un eveniment, la Bruxelles, unde au venit peste 180 de europarlamentari din toate țările UE, cu excepţia României. A doua zi, le-au bătut obrazul într-un e-mail: "Încă o dată se dovedește că interesul vostru personal este mai presus decât cei ce v-au votat. În numele celor peste 26.800 de angajați în domeniul construcțiilor navale din România, vă spun foarte clar: Să vă fie rușine! Cu scârbă, ANCONAV".

Citit 15249 ori Ultima modificare Marți, 07 Ianuarie 2025 11:25

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Ion
    Luni, 06 Ianuarie 2025 01:17
    46.97.168.***
    Și uite așa, copilul educat cu "nu ti-e rușine", devine un adult îmbâcsit de frustrări, iremediabil.
    După opinia lor, orașul este condamnat. Vai, nouă!
    20
    6
  • postat de Camelia
    Luni, 06 Ianuarie 2025 00:08
    46.97.169.***
    Peștele de la "cap" se împute. Nu mai există RESPECT din partea conducătorilor. NU există lege pentru ei.
    3
    37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.