Franţa, Italia, Spania, Polonia, Turcia, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, Olanda, Grecia, Croaţia, Belgia, Estonia şi Republica Moldova sunt ţările în care municipiul Galaţi a fost reprezentat, în cursul anului 2024, la diferite evenimente, reuniuni şi întâlniri internaţionale. Cele mai numeroase, în cadrul unor proiecte europene pe care Primăria Galaţi le derulează în parteneriat cu alte oraşe europene. Aşa cum o spunem de fiecare dată, este important ca oraşul nostru să scoată capul în lume, iar autorităţile să înveţe din experienţa şi bunele practici ale altora, dar să şi aplice aceste soluţii în Galaţi.
Ca la fiecare început de an, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne transmită care au fost deplasările în străinătate efectuate în cursul anului 2024 de către reprezentanţii săi. Datele cerute de noi au vizat: cine şi unde a fost plecat (ţara şi oraşul), perioada deplasării, costurile aferente, cine le-a suportat, dar şi scopul şi rezultatele deplasării.
Strasbourg şi Enna
Potrivit datelor transmise de Primăria Galaţi, pe parcursul anului 2024, primarul municipiului Galaţi a avut doar două deplasări externe.
Prima dintre acestea a fost în Franţa, la Strasbourg, în perioada 15 - 17 octombrie, la cea de-a 47-a sesiune a Congresului Autorităților Locale și Regionale. Edilul a fost însoţit de Ion Toma Dumitrescu, consilier superior. Participarea lor la acest eveniment internaţional a costat 13.718 de lei de la bugetul local al municipiului Galați.
Cea de-a doua deplasare externă a primarului a fost la Enna, în Italia, în perioada 9 - 11 decembrie, tot alături de Ion Toma Dumitrescu. Cei doi au participat la Festivitatea de deschidere a noului an universitar la Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Prezenţa lor acolo a costat 8.442 de lei de la bugetul local.
Barcelona
Galaţiul a participat în Spania la „Smart City Expo & World Congress 2024 – SCEWC Barcelona”, cel mai prestigios eveniment internațional dedicat orașelor inteligente. După cum explică autorităţile locale, „evenimentul este locul ideal de întâlnire pentru liderii administrațiilor publice locale și experții care modelează cele mai inovatoare orașe din lume, companii de vârf, centre de cercetare și organizații internaționale!”. Anual, la acest eveniment, sunt așteptați „peste 25.000 de profesioniști din mai mult de 900 de orașe, și peste 650 de speakeri internaționali care își împărtășesc viziunea despre cum putem construi un viitor urban mai durabil și agreabil”.
Primăria precizează că delegația de informare pentru grupul reprezentanților companiilor și autorităților publice din România a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. Galaţiul a fost reprezentat la acest eveniment de anvergură de o delegaţie formată din: Sorin Cristian Enache – viceprimar al municipiului, Nicușor Munteanu – şef Serviciu Buget, Dan Dorian Beraru - şef Serviciu Administrarea Domeniului Public și Privat, Cristian Salmen – arhitect-şef al oraşului. Deplasarea a avut loc în perioada 4 – 8 noiembrie şi a costat 45.978 de lei de la bugetul local.
Owinska şi Gdansk
Reprezentaţii municipiului Galaţi au ajuns de două ori în Polonia, în cursul anului 2024. Mai întâi, în perioada 9 – 11 Octombrie, la Owińska, la invitația companiei Solaris Bus & Coach sp.z.oo, de la care Primăria Galaţi cumpără, cu fonduri europene, noi mijloace de transport: 22 de autobuze de circa 10 metri lungime, respectiv 20 autobuze de aproximativ 12 metri lungime. Această participare a municipalităţii gălăţene este prevăzută în contractele de furnizare încheiate cu Solaris, pentru pre-recepția în locația de fabricație, pentru primul vehicul din fiecare tip. Trebuie spus că o parte din noile mijloace de transport au început să sosească în Galaţi încă de la finele anului trecut. Delegaţia gălăţeană a fost formată din Sorin Enache – viceprimar al municipiului, Vergiliu Vals – director executiv al Direcției Servicii Comunitare de Utilități Publice şi Cristian Salmen – arhitect-şef al municipiului. Deplasarea a costat 3.516 de lei de la bugetul local.
Rămânem tot în Polonia, dar ajungem la Gdańsk, unde ne-a reprezentat Ovidiu Costea, şef Serviciu de Planificare și Pregătire Finanțare din cadrul Primăriei Galaţi. În perioada 4 - 7 noiembrie, acesta a participat la întâlnirea transnațională a partenerilor proiectului HYPERION – „Adoptarea hidrogenului in regiunile europene”, finanţat în cadrul Programului Interreg Europe 2021-2027. După cum precizează Primăria, municipiul Galați a răspuns la invitația de participare la acest proiect pentru Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila, și în calitate de partener strategic/actor cheie local pentru ADR SE Brăila la implementarea proiectului. Costurile participării Galaţiului au fost de 609 lei de la bugetul local.
Bursa
Rămânem tot în domeniul transporturilor, dar mergem în Turcia, la Bursa, unde reprezentanţii oraşului nostru au fost Vergiliu Vals, director executiv al Direcției Servicii Comunitare de Utilități Publice şi Dan Mihai Podaru, consilier. În perioada 10 - 12 decembrie, aceştia au avut misiunea de a verifica, în fabrica producătorului, a conformității microbuzelor electrice Karsan e-Jest, conform procedurilor acordului de parteneriat între Primăria comunei Vânători și Primăria municipiului Galați.
Deplasarea, care a costat 1.279 de lei de la bugetul local, a fost efectuată ca urmare a contractului de achiziţie cu fonduri europene, pentru zece microbuze electrice și a stațiilor de încărcare aferente. Reamintim, microbuzele nepoluante sunt destinate comunei Vânători, pentru a asigura legătura cu municipiul Galați şi vor fi furnizate de Karsan Otomotiv Sanayii Ve Ticares AS.
Londra
Şi în Marea Britanie, la Londra, tot despre transport modern este vorba! Mai exact, despre participarea la Adunarea Generală JIVE/JIVE 2 (Joint Initiative for hydrogen Vehicles across Europe) a Grupului de utilizatori al proiectului. „Reuniunea a facilitat schimbul direct între factorii interesați să implementeze un program de transport public cu autobuze cu pile de combustie de hidrogen”, explică Primăria. Participanţii noştri au fost Laurențiu Emilian Jalbă, şef Serviciul Utilități Publice şi George Demirel Bectaș, consilier. Deplasarea a avut loc în perioada 3 – 6 iunie şi a costat 11.006 lei de la bugetul local.
De două ori Sofia
Două proiecte europene i-au adus pe reprezentaţii Primăriei Galaţi în Bulgaria, la Sofia. În perioada 29 februarie – 1 martie, Galaţiul a participat la reuniunea de lansare și prima întâlnire a partenerilor în cadrul proiectului „Urban Heat Islands Resilience, Preparedness and Mitigation strategy – Be Ready”, aprobat de către Comitetul de monitorizare spre finanțare în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021 – 2027. Delegaţia gălăţeană a fost alcătuită din Ovidiu Costea, şef Serviciul de Planificare și Pregătire Finanțare, Irina Gabriela Isac şi Ramona Mihaela Râpă, ambele cu funcţia de consilier superior. Cheltuielile de 11.782 de lei sunt prevăzute în bugetul proiectului.
Cea de-a doua deplasare la Sofia, în perioada 10 - 14 iunie, a fost justificată de participarea la reuniunea interregională de analiză status quo a partenerilor de proiect și a reprezentanților factorilor interesați din orașele partenere, în cadrul proiectului „Citizen Centered Social Services – CITICESS”, aprobat de către Comitetul de monitorizare spre finanțare prin Programul Interreg Europe 2021-2027. Delegaţia gălăţeană a fost formată din: Elena Victoria Chicoș - şef Serviciul Resurse Umane și Salarizare, Vlad Aurelian Gogoncea - consilier superior, Nicoleta Daniela Holban – manager public şi Marius Cazacu – inspector de specialitate. Cheltuielile de 19.225 de lei sunt prevăzute în bugetul proiectului.
Viena
Tot Proiectul „Urban Heat Islands Resilience, Preparedness and Mitigation strategy – Be Ready” a necesitat şi o deplasare în Austria, la Viena, în perioada 8 - 11 iulie. A fost participarea la „întâlnirea transnațională a partenerilor (cu scopul de a co-proiecta instrumentele de evaluare a vulnerabilităților și riscurilor la nivel de oraș), în cadrul proiectului «Urban Heat Islands Resilience, Preparedness and Mitigation strategy – Be Ready»”. Delegaţii noştri au fost: Ovidiu Costea, Ramona Mihaela Râpă - consilier superior, Carmen Bejan Ariton - inspector de specialitate şi Maria Buhociu - consilier superior. Cheltuielile de 9.288 de lei sunt prevăzute în bugetul proiectului.
Heerlen
Proiectul „Citizen Centered Social Services – CITICESS” a necesitat deplasarea reprezentanţilor municipiului Galaţi în Olanda, la Heerlen, în perioada 15-17 octombrie. Scopul a fost participarea la reuniunea interregională de analiză a evoluției implementării proiectului pilot și vizite de studiu, cu participarea liderului de proiect și a partenerilor de proiect și a reprezentanților factorilor interesați din orașele partenere, în cadrul proiectului „Citizen Centered Social Services – CITICESS”. Delegaţia gălăţeană a fost formată din Irina Gabriela Isac, Carmen Bejan Ariton şi Nicoleta Daniela Holban. Deplasarea a costat 23.776 de lei, cheltuieli prevăzute în bugetul proiectului.
Atena
Tot un proiect european, „Entrepubl - ENTREpreneurial skills în the PUBLic sector: a digital approach” l-a trimis pe Cristi Marian Ochiu, director executiv al Direcției Relații Publice în Grecia, la Atena, în perioada 30 - 31 ianuarie. Conform Primăriei, a fost cea de-a treia întâlnire a partenerilor, în cadrul proiectului „Entrepubl-ENTREpreneurial skills în the PUBLic sector: a digital approach”, finanțat în cadrul Programului ERASMUS+. „În cadrul întâlnirii s-a discutat și convenit asupra evoluției gradului de implementare a proiectului, repartizarea în continuare a sarcinilor și responsabilităților, acordul asupra strategiilor de comunicare, vizibilitate și calitate, metodologiile de selectare a participanților și implementarea activităților prevăzute în cadrul proiectului”, ne-a explicat Primăria. Cheltuielile de 4.102 de lei au fost finanţate din proiect.
Split, Šibenik și Zadar
Conform Primăriei, Galaţiul a fost reprezentat în Croaţia, la Split, Šibenik și Zadar, în intervalul 12 - 15 martie, graţie unui proiect prin Inițiativa Urbană Europeană. „Participare la cea de-a treia întâlnire și reuniunea pentru definitivarea acțiunilor propuse de fiecare grup de lucru și pregătirea planului de acțiune pentru etapa de consultare publică a partenerilor în cadrul «Parteneriatului pentru Turism Sustenabil», lansat de Agenda Urbană a Uniunii Europene”, ne-a informat Primăria. Delegaţia gălăţeană a fost formată din Irina Gabriela Isac, consilier superior şi Carmen Bejan Ariton, inspector de specialitate. Cheltuielile de 13.344 de lei sunt prevăzute în bugetul proiectului.
Bruxelles
Aceeaşi delegaţie a Primăriei Galaţi a ajuns, în perioada 22 - 24 aprilie, la Bruxelles, în Belgia, tot în cadrul unui proiect prin Inițiativa Urbană Europeană. Reprezentantele noastre au participat la o serie de întâlniri cu reprezentanții Agendei Urbane și ai altor Parteneriate pentru a primi susținere, răspunsuri şi reacţii, și pentru a stabili varianta draft a Planului de Acțiune, ce va fi prezentat în cadrul Reuniunii Grupului de Dezvoltare Urbană al Agendei Urbane a UE, în data de 25 aprilie, în Namur, Belgia. Cheltuielile de 8.152 de lei au fost, de asemenea, prevăzute în bugetul proiectului prin Inițiativa Urbană Europeană.
Tallinn și Narva
Aceeaşi delegaţie formată din Irina Gabriela Isac, consilier superior şi Carmen Bejan Ariton, inspector de specialitate, ne-a reprezentat şi în Estonia, la Tallinn şi Narva, în perioada 16 - 20 septembrie. Aici a avut loc cea de-a patra întâlnire și reuniunea pentru definitivarea Planului de Acțiune după etapa de consultare publică a Partenerilor în cadrul „Parteneriatului pentru Turism Sustenabil”. Participarea a costat 8.323 de lei, cheltuieli prevăzute în bugetul proiectului prin Inițiativa Urbană Europeană.
Cahul
Ultima deplasare externă a Primăriei Galaţi a avut loc pe 29 decembrie 2024: participarea la ceremonia de inaugurare a monumentului „Edificarea unei compoziții arhitectural-monumentale în memoria jertfelor deportărilor staliniste”. Este un proiect realizat cu suportul financiar al Primăriei municipiului Galați, în baza unui contrat dintre municipiul Galați și municipiul Cahul, Republica Moldova. Ne-au reprezentat la eveniment Cezar Ionuț Bichescu – city managerul municipiului Galaţi, Ion Toma Dumitrescu – consilier superior şi Marius Cazacu – inspector de specialitate. Deplasarea a costat 489 de lei de la bugetul local.