Un liceu din Galaţi are 33 de centrale termice
Foto: Iulia Kelt

Un liceu din Galaţi are 33 de centrale termice
Evaluaţi acest articol
(46 voturi)

Liceului Tehnologic de Marină i-au fost montate, în toamna aceasta, nu mai puţin de 33 de centrale termice, cifră care pare destul de mare, având în vedere că nu vorbim de un spaţiu cât Spitalul de Urgenţă. La un calcul simplu, reiese că investiţia a costat de cel puţin două ori mai mult decât ar fi fost normal.

Deşi iniţial a părut contrariată, susţinând că nu se poate, inspectoarea generală, Mioara Enache, ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, instituţia de învăţământ a fost dotată cu acest număr mare de centrale termice, dar ne-a menţionat şi faptul că Primăria este cea care a derulat lucrările de achiziţie şi montare a agregatelor. Lucru confirmat şi de directoarea liceului, Antoaneta Costea. Aceasta ne-a informat că la liceu nu există niciun contract de pe care să ne poată spune suma cheltuită pentru această investiţie, ci numai un act adiţional prin care Primăria îi dă în administrare toate cele 33 de centrale.

Partea cea mai frumoasă este că 22 dintre acestea au 120 de KW şi şapte au 100 de KW, în condiţiile în care o centrală de apartament are numai 24 de KW. "Firma care ne-a făcut proiectul şi a câştigat licitaţia pentru montarea centralelor e din Galaţi şi se numeşte AEG Tehnology. Ne-a explicat că e bine să avem mai multe unităţi, pentru că le putem închide, astfel încât să nu consumăm, dacă nu folosim anumite spaţii din liceu", ne-a mai spus directoarea Antoaneta Costea.

Ce spune un specialist în montarea centralelor

Cum nu deţinem cunoştinţele necesare, ne-am interesat la o firmă specializată în montarea centralelor termice şi am aflat următoarele: "Nu ar fi fost nicio problemă dacă centralele erau din cele de 24 KW, acelea care se montează în apartament. În primul rând, pentru că, într-adevăr, s-ar fi putut folosi în funcţie de necesităţi şi sunt mult mai ieftine decât cele de 100 şi 120 de KW. Nu se justifică montarea a 33 de centrale de asemenea capacitate pentru spaţiul respectiv. Centralele de apartament care sunt foarte căutate vin la preţuri mult mai mici, pentru că sunt aduse angro. Centralele de capacitate mai mare, ca acelea de 120 sunt aduse pe comandă, transportul costă mai mult, iar preţul lor ajunge să fie mult mai mare. În plus, montarea centralelor de 120 de KW vine la pachet cu alte cheltuieli legate de unele piese pe care acestea nu le deţin, vase de expansiune, boilere. În plus, şi costurile legate de automatizare sunt mai scumpe. Centralele de 24 de KW nu necesită astfel de cheltuieli suplimentare. E o nebunie, miroase a ţeapă de la o poştă! Nici Spitalul Judeţean nu cred că are nevoie de 33 de centrale de 120 de KW! Şi din punctul de vedere al consumului, aceste centrale de 120 KW aduc cheltuieli în plus", ne-a declarat reprezentantul firmei respective.

Cum se încălzeşte un alt liceu gălăţean cu aproximativ aceeaşi suprafaţă

Am încercat să aflăm ce soluţie s-a găsit pentru încălzirea unui alt liceu din Galaţi cu suprafaţă comparabilă cu aceea a Liceului Tehnologic de Marină. "Avem o centrală de 160 de KW şi două cazane de câte 700 de KW, montate de o firmă din Sibiu. Avem o suprafaţă de 8.726 de metri pătraţi", ne-a spus directorul de la liceul respectiv, care însă, de asemenea, nu ne-a putut da detalii despre preţul investiţiei, întrucât Primăria s-a ocupat de licitaţie şi derularea contractului.

Cu alte cuvinte, acestui liceu i-au fost suficienţi pentru încălzire 1.560 de KW, în timp ce pentru Liceul de Marină s-au instalat agregate care însumează 3.820 de KW pentru o suprafaţă de  8.195 de metri pătraţi.

De altfel, când am fost în vizită la  liceu, ieri, doar cinci din cele 33 de centrale funcţionau, iar în clase era chiar foarte cald. Administratorul instituţiei ne-a explicat: "Când e cald afară, cum e acum, funcţionează prin rotaţie doar cinci. Când au fost minus 15 grade, au pornit zece. La minus 20 funcţionează 15. Numărul centralelor nu e mare, dacă ne gândim că la spaţii cum e liceul nostru trebuie să avem centrale la dublu. Ca să avem de rezervă dacă se defectează celelalte".

Primăria a  cerut termen pentru documentare

De la Primărie, unde am întrebat de ce s-a recurs la această soluţie şi cât a costat investiţia, am primit prin biroul de presă răspuns doar la prima întrebare, restul informaţiilor urmând să  ne fie furnizate în cursul zilei de astăzi. Prin urmare, vom reveni pe subiect.

Nici de la firma AEG Tehnology nu am putut obţine un punct de vedere, întrucât singurul număr găsit pe internet ca aparţinând societăţii este dezafectat.

"S-a recurs la această soluţie tehnică, deoarece a fost găsită ca fiind cea mai bună. Centralele pornesc secvenţial. Au capacitate mică şi nu a fost necesară angajarea unui fochist şi au consum redus", ni s-a răspuns de la biroul de presă.

E adevărat că nu s-a angajat un fochist, dar personalul şcolii a fost obligat să semneze că se va ocupa de supravegherea numărului mare de centrale, iar firma care a montat agregatele se va ocupa de mentenanţă. Bineînţeles, pe bani.

Centralele instalate la Liceul de Marină sunt produse de Immergas. La o simplă căutare pe internet se poate constata că, în funcţie de firma de la care este achiziţionată, o astfel de centrală termică de 120 de KW costă în jur de 17.000 de lei, în timp ce o centrală de apartament, de 24 KW, costă cu aproximaţie, între 2.500 şi 3.000 de lei. Totodată, în specificaţiile tehnice scrie că o centrală Immergas de 120 de KW încălzeşte optim o suprafaţă de 1.050 de metri.

Chiar dacă nu am primit o sumă de la Primărie, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) informează că asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL a avut o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.

Hotărâre de Consiliu Local

Montarea celor 33 de centrale termice la Liceul de Marină este consfinţită de Hotărârea Consiliului Local nr. 280 din 31 mai 2017, privind achiziţia de centrale termice pentru unele unităţi de învăţământ din Galaţi. Anexa hotărârii precizează că la Liceul de Marină sunt necesare 28 de centrale pentru corp şcoală şi alte cinci pentru internat, cantină, extindere liceu şi sala de sport, valoarea investiţiei fiind de 2.292.059 de lei. Consultatul Primăriei a fost firma Termostil SRL. Hotărârea a fost votată în unanimitate de aleşii locali.

De cel puţin două ori preţul!

Pentru montarea centralelor termice în peste 40 de unităţi de învăţământ, Primăria municipiului Galaţi a organizat o singură licitaţie deschisă, împărţind grădiniţele, şcolile, liceele şi colegiile în 12 loturi, în funcţie de adresă.

Liceul Tehnologic de Marină a constituit un singur lot, Lotul 7, adjudecat, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL, cu o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Dacă împărţim suma plătită pentru investiţia de la Marină la 33, vom ajunge la suma de 54.455 lei pentru o centrală cu tot cu alte cheltuieli. Adică de cel puţin două ori mai mult preţul de pe internet, unde agregatul cu tot cu kit costă 17.700 de lei. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.

Mai trebuie spus şi faptul că dotarea cu centrale termice a instituţiilor şcolare este prima pe lista investiţiilor suportate din creditul de 100.000.000 de lei contractat de Primăria municipiului Galaţi la CEC Bank, prin urmare, vom plăti şi dobândă pentru ele!

Citit 71061 ori Ultima modificare Joi, 28 Februarie 2019 19:20

26 comentarii

  • postat de Contribuabil
    Sâmbătă, 02 Martie 2019 09:46
    82.137.13.***
    Dincolo de jecmaneala obisnuita din bani publici, Agentia pt protectia mediului Galati ar tb sa verifice institutia pt ca la aceste centrale se ridica niste obligatii in ce priveste poluarea: monitorizare periodica emisii, raportari si plata fond de mediu.
    0
    8
    Raportează
  • postat de Gicanul 47
    Vineri, 01 Martie 2019 18:45
    188.24.223.***
    Noi vorbim ,voi vorbiti ,ei ,ele PRADUIESC...DE CE???ptr ca EI POT FURA....unde i lista?unde i lista cu pensionarii sa î voteze????
    3
    6
    Raportează
  • postat de Ion
    Joi, 28 Februarie 2019 23:17
    86.124.203.***
    Jecmaneala pe fata...asta este Romania fratilor, de asta nu dam inainte. Unde s-a vazut asa prostie? Cum sa fie mai ieftin decat un cazan mare? N-are cum! Nu e nici mai ieftin nici mai fiabil, sa arzi gazul in 33 de locuri decat intr-un singur loc, costurile sunt clar mai mari. Si aici sunt imense pentru un liceu care e pe cale de desfiintare, mai are 2 clase pe nivel...Cum spune cineva mai sus, ganditi-va cand e sa le faca revizia, cat trebuie bibilit la ele... Ok pana la un punct poti intelege sa fie mai multe unitati, hai acolo 2-3 pentru reglaj mai bun, daca se defecteaza una, etc dar nu 33 frate! Asta e de noaptea mintii! Varianta asta a fost aleasa doar pentru ca a umflat pretul! Rusine firmei care a instalat...rusine primariei ca a acceptat
    3
    11
    Raportează
  • postat de Muncitorul
    Joi, 28 Februarie 2019 09:41
    78.96.81.***
    Problema cea mai mare o reprezintă prețul de achiziție. Primăriile se pare că încă își bat joc de buget și de cei care plătesc taxe și impozite. Să sperăm că după intervenția presei vor fi luate și măsuri concrete.
    2
    17
    Raportează
  • postat de Marius Bogdan
    Joi, 28 Februarie 2019 01:01
    79.115.163.***
    Dar o sesizare la DNA a facut cineva? Ca miroase de la o posta de frauda.
    Orice sesizare la DNA este urmarita de cel putin 2 inspectori, nu o sa fie prea bine cand se va descoperii ca s au sifonat bani, bani tot din buzunarul nostru.
    3
    17
    Raportează
  • Joi, 28 Februarie 2019 00:45
    86.3.13.***
    Oare nu sunt prea multe centrale...
    1
    13
    Raportează
  • postat de Andy
    Miercuri, 27 Februarie 2019 23:42
    86.124.203.***
    Felicitari Sandu pentru explicatii! Personal, cunosc persoana care s-a ocupat de montarea acestor centrale si este un om de buna credinta. Daca a fost sau nu varianta ideala asta e altceva, dar in acest caz nu este vorba de nici o frauda! Este trist sa vezi ca peste noapte toti sunt experti instalatori si stiu cel mai bine cum se face.
    23
    10
    Raportează
  • postat de Lucian
    Miercuri, 27 Februarie 2019 22:54
    89.136.0.***
    Daca in 1992 imi spunea cineva ca in loc de cazanele de la CET se pot utiliza 60.000 de cazane mici pentru producerea apei calde in Galati spuneam ca nu este in regula. Astazi nu mai gandesc la fel. Oare cati dintre cei care comenteaza s-au uitat pe un catalog al producatorilor de cazane sa vada aceasta solutie tehnica, relativ noua, sa inteleaga si avantajele si dezavantajele acestor baterii de cazane ?
    Este clar ca puterea instalata este mai mare decat necesarul actual, dar mai este un secret , si anume ca piesele de la centrale sunt scumpe si este bine sa ai rezerve.
    Faptul ca n-au schimbat tevile se va vedea in maxim 3 ani. Cazanele murale sunt sensibile la mizeria din interiorul tevilor de otel.
    9
    6
    Raportează
  • postat de Vizantea
    Miercuri, 27 Februarie 2019 22:31
    86.122.130.***
    Cu aceste centrale termice montate în sala asta imensă (probabil fostă sală de sport) a Liceului de marină, se putea încălzi un cartier întreg!
    Acum înțelegeți de ce acei bătrâni au murit asfixiați în apartament, încălzindu-se la aragaz?
    Pentru că nu și-au permis să-și monteze astfel de centrale.... Ceea ce s-a întămplat cu renunțarea la Sistemul centralizat de încălzire a fost o condamnare la moarte pentru mulți gălățeni.
    Măcar dacă se făceau CENTRALE de CARTIER cu apă caldă și căldură în toate zonele!
    4
    10
    Raportează
  • postat de Ion
    Miercuri, 27 Februarie 2019 19:26
    5.13.159.***
    Nu-mi vine sa cred ca vad atatea centrale la un loc. Cei care au distrus sistemul centralizat au facut-o si pe asta. Centralele emana monoxid de carbon la interior si la exterior. Centrale care necesita verificari, revizii, etc, totul inmultit cu 33. Doamne fereste, asta e prostia omeneasca!
    6
    28
    Raportează
  • postat de Sandu
    Miercuri, 27 Februarie 2019 17:41
    89.136.0.***
    Ma pricep la sisteme de incalzire si pot sa va spun ca in acest moment se practica in Europa sistemul de incalzire cu mai multe cazane montate in cascada, baterii de 7-8 cazane murale( de perete).
    Ca sa simplificam problema, sa presupunem ca la un necesar de 850 kW putere instalata sunt 2 variante:
    - 7 cazane x 125 kW
    - 1 cazan de 850 kW.
    Care este varianta corecta ? Ce faci daca se strica cazanul de 800 de KW ? Mai trebuie rezerva un cazan. La cazanul de 850 KW trebuie si cos de fum scump, inalt.
    Sa revenim la problema noastra.
    La Primaria Galati exista un Diretor Tehnic in organigrama si aceasta este in primul rand o problema tehnica si bineinteles si financiara. Daca se identificau in caietele de sarcini cerintele de proiectare si se facea initial licitatie in SEAP doar pentru proiectare, cred ca era mai bine. Asa s-a licitat la pachet proiectare si executie + un interval de timp scurt( si acest detaliu conteaza).
    Dupa o perioada de 10 ani de exploatare, se va putea spune care a fost varianta corecta tinand cont de urmatoarele criterii:
    - cost investitie
    - cost reparatii si intretinere
    - cost verificari periodice
    - consum energie mc gaz metan + electricitate
    - cost cu exploatrea , la cazanele mari cu p > 400 kW legislatia te obliga sa ai fochisti angajati si implicit cheltuieli foarte mari si pe timp de vara, deoarece nu dai oamenii afara.
    In final as propune reporterului care a scris acest articol, sa faca un reportaj in legatura cu consumurile lunare de gaz metan de la unitatile de invatamant din Galati. Vom vedea ca sunt unitati de invatamant care cheltuie si 80.000 lei /luna cu factura la furnizorul de gaze. Aici este o zona unde se pot face economii mari din banii Primariei Galati.
    Problema ridicata de reporter este ar trebui data in studiu si la Facultatile de Instalatii din cadrul Universitatilor de Constructii din Iasi, Bucuresti, Timisoara deoarece solutia corecta trebuie analizata de profesionisti, si repet calculul trebuie facut pentru un interval de timp de circa 12 ani.
    19
    18
    Raportează
  • postat de costel
    Miercuri, 27 Februarie 2019 12:09
    109.166.138.***
    S-a desfiintat DNA-ul de la Galati ?? Sau nu are curaj sa inceapa o ancheta deoarece de 30 de ani in Galati taie si spanzura PSD-ul ?? N-am auzit ca in Galati sa se fi descoperit infractiuni care se incadreaza la CORUPTIE !! Pentru o astfel de JUSTITIE ingheata galatenii in strada ca sa-i apere independenta ?? (...)
    11
    60
    Raportează
  • postat de DESPERADO
    Miercuri, 27 Februarie 2019 11:54
    81.12.149.***
    Doamne, ăsta nu este un PAMFLET cumva?
    Aşa ceva nu s-a văzut în toată Europa cred.. e de Cartea Recordurilor!
    Când o să vină vremea să se plătească "Taxa de coş" pentru că peste tot în lume poluatorul plăteşte, liceul ăsta va da faliment!
    Iată încă o dovadă pentru interesul Primarului de a-şi monta fiecare acasă o centrală pe gaz şi de a falimenta Sistemul centralizat!
    Eu am însă o întrebare simplă acum: La Galaţi DNA mai funcţionează?
    8
    46
    Raportează
  • postat de Andy
    Miercuri, 27 Februarie 2019 11:38
    109.166.133.***
    Contractul a fost de 1.797.034, deci mai puțin decât s-a estimat (din start suna ciudat pt un furt). Centralele au costat după cum spuneți voi aproximativ 60000. Să înțelegem că montajul a fost gratis sau cum? Restul, țevi, calorifere nu se plătesc? Iar o centrala de apartament suna ciudat pentru o astfel de clădire.
    25
    19
    Raportează
  • postat de Gelu
    Miercuri, 27 Februarie 2019 11:31
    82.137.12.***
    Daca mai exista DNA poate că avea cine sa investigheze... Oricum sunt sigur că vinovatul este Emil Boc!
    10
    29
    Raportează
  • postat de A furat cineva ceva ?
    Miercuri, 27 Februarie 2019 11:15
    82.137.11.***
    Daca ne gandim ca pentru un apartament, costul centralei reprezinta cca 30 la suta din total lucrare (proiect, racord gaz, calorifere, tevi, etc), probabil ca devizul e corect. Ca era nevoie de o instalatie si s-au cumparat doua, e alta discutie.
    A trecut vremea cand se achiztiona matura la pret de aspirator. Acum se contracteaza la pret normal o suta, doua, ... o mie, cat trebuie ca sa fie bine. A furat cineva ceva? S-a platit cat face.
    Cat despre faza cu centrala de 24 kw de apartament, cei care spun ca se poate, sa faca un eperiment, sa o monteze in subsolul blocului si sa aiba apartamentul la etajul 10.
    22
    21
    Raportează
  • postat de George
    Miercuri, 27 Februarie 2019 11:14
    85.9.25.***
    "Specialistul" intrebat a propus montarea de centrale de apartamant de 24KW? Era specialist in ce meserie?
    Inlocuia o prostie, montarea a 33 de centrale de 100/120KW cu una si mai mare, montarea a 159 de centrael de 24KW ca sa ajunga la aceeasi putere termica?
    In instalatii similare se monteaza de cand lumea 2-3-4 cazane mari (sau cate sunt necesare) care sa asigure NECEASUL real de caldura calculat corect cu sau fara o rezerva pentru eventualele avarii. In acest mod costurile investitiei sunt mai mici si deasemenea cele de exploatare.
    Nu e teapa neaparat, e prostia proiectantului.
    9
    30
    Raportează
  • postat de ana
    Miercuri, 27 Februarie 2019 10:52
    82.208.137.***
    Aceeasi solutie cu multe centrale a fost propusa si la Colegiul Costache Negri mumai ca aici directorul, cu capul pe umeri a refuzat si .....dupa lungi tergivesari i-au instalat o singura centrala. Dar solutia cu multe centrale nu este singulara ....vezi colegiul Traian Vuia ...si altele
    6
    39
    Raportează
  • postat de Remus
    Miercuri, 27 Februarie 2019 09:59
    82.137.12.***
    Adică o centrală termică pe calorifer ???SAU O CENTRALĂ LA 10 ELEVI???????????SAU O CENTRALĂ PENTRU UN PROFESOR CARE PREDĂ LA LICEU??????????????????SAU NUMĂRUL CONSILIERILOR LOCALI ESTE EGAL CU NUMĂRUL CENTRALELOR TERMICE CARE AU FOST MONTATE LA LICEUL DE MARINARI FĂRĂ FLOTĂ?????? DAR BĂNUȚII TOT DE LA CEC. ???????????? CÂND TERMINAȚI CICLUL ELECTORAL (cu sânge albastru) BĂGAȚI IN FALIMENT ȘI CEC????????
    9
    35
    Raportează
  • postat de Vasile
    Miercuri, 27 Februarie 2019 09:36
    92.86.16.***
    Felicitari pentru articolul documentat!
    Se va sesiza vre-o autoritate pentru aceasta hotie? NU!
    Orasul este santier, strazile sunt pline de noroi, mai rau decat la Marasu si primaria cheltuie pe 'avioane'!
    Felicitari!
    9
    43
    Raportează
  • postat de atamanu
    Miercuri, 27 Februarie 2019 09:13
    188.24.230.***
    Avem si noi la primarie Vasilica Viorica noastra... " Mindra c-ai romina ! " Nu prea stie sa citeasca, da stie sa semneze... ( De aia psd-ul se da de cesul mortii si o saboteaza pe Codruta ... ) Apropo, oare nu ar fi bine sa avem si 33 de primari, care sa functioneze prin rotatie...ca de bani nu se pune problema. Mintenas mai facem un imprumut extern....Nici la basca nu ne doare.
    18
    31
    Raportează
  • postat de Andy
    Miercuri, 27 Februarie 2019 08:11
    188.24.194.***
    Țeapă era dacă luau banii pe centrale de 100 și montau centrale 24, de apartament. Lăsați oamenii în pace!
    52
    11
    Raportează
  • postat de Suzana
    Miercuri, 27 Februarie 2019 07:47
    82.137.12.***
    Dar Liceul pentru cine mai pregătește marinari ???FLOTA NOASTRĂ UNDE E ??? FLOTA NOASTRĂ 99%a dispărut a fost luată de PIRAȚII DIN UE . ĂIA DIN CARAIBE NU AU MAI AVUT NOROCUL SĂ NE AJUTE SĂ SCĂPĂM DE VAPORAȘE CARE IN CAPITALISMUL DE CUMETRIE LIBERALĂ ERAU NERENTABILE ȘI ORICUM NU MAI AVEAM CE CARA CU ELE ////DAR PE LÂNGĂ LICEU DE MARINĂ MAI AVEM SI ACADEMIE DE MARINĂ CARE ȘCOLARIZEAZĂ PENTRU ALTE ȚĂRI //// ACUM LICEUL DE MARINARI FĂRĂ FLOTĂ A INTRAT CU AJUTORUL PRIMĂRIEI GALATI IN CARTEA RECORDURILOR CU NUMĂRUL DE CENTRALE TERMICE PE CAP DE ELEVI ȘCOLARIZAȚI PENTRU FLOTA DIN CARAIBE. /// CINSTE LOR. CINSTE ALEȘILOR CĂ PE LÂNGĂ PANSELUȚE OLANDEZE SI ORNAMENTE PERSONALIZATE DE PAȘTI ȘI CRĂCIUN AU ÎNVESTIT BANI PENTRU FLOTA NOASTRĂ DIN CARAIBE
    14
    15
    Raportează
  • postat de George
    Miercuri, 27 Februarie 2019 07:16
    89.136.76.***
    Bani aruncati pe fereastra
    5
    16
    Raportează
  • postat de Christine
    Miercuri, 27 Februarie 2019 06:45
    86.124.202.***
    Asteptam raspunsul Primariei la aceasta cheltuiala nejustificata care este platita nu din buzunarul lor ci din al nostru al galatenilor...
    4
    36
    Raportează
  • postat de Dumitrescu D
    Miercuri, 27 Februarie 2019 06:40
    95.76.37.***
    Pentru toate centralele murale, fie că sunt de 24 kW fie de 120 kW, obligatoriu trebuiesc schimbate si caloriferele si rețelele de țevi, altfel nu se acordă garantia produsului. Caloriferele vechi se pot păstra doar dacă se montează niste schimbătoare de căldură care să protejeze centralele respective. Deci, dacă adăugăm și costurile schimbării caloriferelor, probabil foarte multe, prețul final se cam triplează. Ar fi bine să solicitați si un punct de vedere de la o autoritate competentă, de la ISCIR zonal Galați, au sediul in incinta Universității.
    4
    27
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.