Sala Sporturilor, de şase ani fără autorizaţie de incendiu (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Sala Sporturilor, de şase ani fără autorizaţie de incendiu (FOTO)
Batem pasul pe loc pe siguranţa gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Sala Sporturilor a împlinit sâmbătă, 5 octombrie 2019, şase ani de când a fost redeschisă şi găzduieşte tot felul de evenimente – sportive, artistice, politice şi electorale – dar fără a avea autorizaţie de securitate la incendiu. Motiv pentru care, la fiecare manifestare, o autospecială de pompieri trebuie să fie prezentă în zonă. Totuşi, din ianuarie 2015, există o hotărâre de Consiliu Local privind „Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”, pe care autorităţile, deşi au trecut patru ani, încă nu au reuşit să o pună în aplicare.

La ultima rectificare a bugetului Galaţiului, pe lista „Obiective în continuare”, am descoperit „Sala Sporturilor – măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”, impusă prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 7 din 2015. La finele lunii trecute, suma alocată acestui obiectiv a fost redusă cu 5.000 de lei de lei, rămânând doar 91.000 de lei. Bani suficienţi doar pentru plata unei documentaţii, nu şi pentru execuţia lucrărilor de care clădirea are nevoie.

Ce informaţii nu deţine Primăria

În temeiul liberului acces la informaţiile de interes public, am întrebat Primăria Galaţi dacă din momentul în care a fost redată în folosinţă - după ultimele lucrări de consolidare şi modernizare - şi până în prezent Sala Sporturilor a avut sau are autorizaţie de securitate la incendiu. Şi, dacă nu are, care este motivul. De asemenea, am întrebat dacă din 5 octombrie 2013, când a găzduit primul eveniment, şi până în prezent, au fost aplicate sancţiuni pentru punerea în exploatare a Sălii Sporturilor fără obţinerea autorizaţiei la securitate în incendiu.

În baza solicitării, am aflat că Sala Sporturilor a beneficiat de lucrări de consolidare şi modernizare prin Compania Naţională de Investiţii, lucrări recepţionate de Primăria Galaţi în data de 15 octombrie 2013, dar că pentru restul întrebărilor „nu deţine informaţiile solicitate”. Nici măcar pe cele legate de sancţiunile pe care le-a primit de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), sancţiuni care se achită din bugetul Primăriei. Pentru a lămuri situaţia, trebuie să ne întoarcem în timp, în mandatele anterioare.

„Eu aş fi dărâmat-o!”

Aşa declara primarul Marius Stan pe 5 octombrie 2013, ziua în care Sala Sporturilor şi-a redeschis porţile după ce stătuse 13 ani în chinurile (re)facerii. Închisă pentru că prezenta risc de prăbuşire, clădirea ajunsese la un moment dat abandonată, într-o avansată stare de degradare, o ruină folosită ca adăpost de oamenii străzii.

În 2011, Compania Naţională de Investiţii a preluat-o în concesiune pentru a putea finanţa reabilitarea. Lucrările, începute în martie 2011, ar fi trebuit să se încheie în martie 2012, dar termenul a fost cu mult depăşit. Întreaga lucrare a fost un şir lung de anomalii, pentru că s-a lucrat după un proiect vechi de 50 de ani, acelaşi de la construcţia sălii.

În ziua redeschiderii, pe 5 octombrie 2013, Sala Sporturilor a găzduit o festivitate de premiere a olimpicilor naţionali şi internaţionali ai Galaţiului, urmată de un meci de baschet feminin. La festivitate, primarul Stan, a admis că sala arată decent, dar că este pregătită doar pentru competiţii naţionale: „Eu aş fi demolat totul şi aş fi făcut o investiţie nouă. Săli cu arhitectură ca aceasta, cu tribune numai pe o parte, nu mai sunt funcţionale. Aşa cum îmi place să spun, am încercat să cosmetizăm o bătrânică, i-am dat puţin cu rimel şi am făcut-o domnişorică”, a declarat Marius Stan.

„Sala Sporturilor, închisă din cauza incompetenţei”

Aşa titra ziarul „Viaţa liberă” pe 4 iulie 2014, explicând că „proiectul de reabilitare nu a fost actualizat în funcţie de modificările legislative, motiv pentru care nu sunt întrunite criteriile de prevenire şi stingere a incendiilor. Practic, erau îndeplinite condiţiile doar pentru antrenamente, nu şi pentru competiţii cu afluenţă de public.

Pe 29 ianuarie 2015, a fost aprobată prin HCL nr.7 documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivul „Sala Sporturilor – Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu”. Documentaţia fusese realizată de Proiect SA la finele anului 2014. 

„În conformitate cu expertiza tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei PSI de funcţionare”, proiectul prevedea realizarea unei serii de lucrări, cum ar fi: ignifugarea pe faţa posterioară a panourilor din PAL furniruit de pe pereţii sălii de competiţii sportive, asigurarea pentru eliminarea fumului a unor ochiuri mobile în tâmplăria exterioară, amplasate în treimea superioară, cu deschidere automată, protecţia la foc a tavanului metalic prin aplicare unei vopsitorii termorezistente la incendiu şi redimensionarea hidranţilor. De asemenea se mai cerea fragmentarea în patru compartimente a spaţiului liber din acoperiş aflat între planşeul superior şi plafonul metalic al sălii prin doi pereţi despărţitori, în cruce, realizaţi din gips carton rezistent la foc. Patru hidranţi noi ar fi trebuit amplasaţi pe latura de vest a sălii, pe lângă rezervor de apă incendiu şi o staţie de pompe dotată cu două pompe incendiu, precum şi sistem de automatizare. Valoarea totală a investiţiei era de 936.021 de lei cu TVA, bani de la bugetul local, iar durata de realizare era de 12 luni.

Cum a fost pusă în aplicare hotărârea

Aceasta a fost întrebarea adresată Primăriei, căreia i-am cerut şi date privind contractele încheiate în acest sens. Municipalitatea ne-a transmis că, urmare a HCL nr. 7/2015, a fost încheiat, în aprilie 2016 un contract de proiectare şi execuţie a lucrărilor, în valoare de 866.620 de lei, cu TVA, cu SC Hidrotehnica SA Brăila, având ca subcontractant SC Proinstal SRL Galaţi.

În septembrie 2016, Hidrotehnica, în calitate de antreprenor general, a predat Primăriei toate fazele de proiectare, conform clauzelor contractuale. Valoarea acestor servicii realizate a fost de 25.142 de lei cu TVA. „Proiectul tehnic elaborat a avut la bază studiul de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Galaţi. În vederea obţinerii autorizaţiei de construire s-a procedat la obţinerea avizelor, solicitate prin certificatul de urbanism, printre care şi avizul de securitate la incendiu; prin adresa din 24 noiembrie 2016 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat, suplimentar la documentaţia înaintată, elaborarea unei expertize tehnice la acoperiş”, ne-a transmis Primăria.

Ţinând cont că sala era deja folosită pentru diferite activităţi sportive şi manifestări culturale, pompierii gălăţeni au mers în control în teren. În urma verificărilor, pompierii au solicitat, după cum şi Primăria afirmă, o expertiză a acoperişului. Asta însă nu a împiedicat ISU să aplice şi o sancţiune. Una chiar mare, la nivelul maximum prevăzut de lege, ceea ce înseamnă că neregulile erau chiar grave. „Conform legii, amenda pentru punerea în funcţiune a clădirii fără autorizaţie de securitate la incendiu este între 20.000 şi 50.000 de lei. În acest caz, la Sala Sporturilor, a fost aplicată sancţiunea maximă, cea de 50.000, de lei. A fost aplicată o singură amendă pentru că, între timp, s-au făcut paşi pentru intrarea în legalitate”, ne-a declarat lt. col Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Expertiza care a dat totul peste cap

Iar paşi s-au făcut, din martie 2017, când Primăria a încheiat cu SC Spiricom SRL Bucureşti un contract în vederea întocmirii „Raportului de expertiză tehnică” (pentru preluarea măsurilor suplimentare impuse de scenariul de securitate la incendiu). Firma a predat raportul în mai 2017.

„Expertul stabileşte că structura autoportantă metalică a clădirii nu poate prelua încărcările suplimentare date de diafragmele incombustibile, termospumarea confecţiilor metalice propuse de proiectant. Urmare analizării expertizei tehnice, ISU a solicitat ca SC Hidrotehnica SA Brăila să prezinte o nouă soluţie tehnică, soluţie care să ţină seama de condiţiile impuse de expertiză”, răspunde Primăria.

Având în vedere că modificările solicitate presupuneau refacerea parţială a proiectului, suplimentarea lucrărilor şi implicit a valorii contractate, Primăria a stabilit că este oportună rezilierea contractului încheiat în 2016 cu Hidrotehnica. Data rezilierii – 10 februarie 2018. Paşii au fost mici, aşa că… punct şi de la capăt.

Trei licitaţii anulate

În mai 2018, Primăria a scos la licitaţie obiectivul „Sala Sporturilor – Măsuri Suplimentare privind securitatea la incendiu”, contract de proiectare cu execuţie în valoare estimată de 855.915 lei cu TVA. În lipsa ofertanţilor, procedura a fost anulată şi reluată în iunie 2018. Când a fost din nou anulată, pentru că nu a existat nicio ofertă depusă.

În iulie 2018, a fost lansată o a treia licitaţie, de această dată doar pentru „servicii de proiectare, faza actualizare proiect tehnic pentru obiectivul «Sala Sporturilor - Măsuri suplimentare privind securitatea la incendiu». Contractul, în valoare estimată de 14.946 de lei cu TVA, nu a fost atribuit, pentru că nu au venit ofertanţi, procedura fiind anulată. Pe scurt, s-a bătut pasul pe loc.

În sfârşit, un nou contract încheiat

În decembrie 2018, Primăria a lansat o nouă licitaţie, tot pentru actualizarea proiectului tehnic al măsurilor suplimentare privind securitatea la incendiu, în vederea obţinerii avizului ISU şi, implicit, a autorizaţiei de construire. Valoarea estimată a contractului – 114.240 de lei cu TVA. De această dată au venit doi ofertanţi, contractul fiind atribuit pe baza criteriului „preţul cel mai mic”.

Astfel, în martie 2019, a fost încheiat cu SC ABSBUILD System SRL, contractul pentru elaborarea proiectului tehnic actualizat, în valoare de 90.440 lei cu TVA.

Mai e cale lungă

„La finalizarea proiectului tehnic şi obţinerea avizului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, se va stabili valoarea estimată a lucrărilor. Pentru contractarea lor va fi organizată o procedură de achiziţie, având la bază documentaţia elaborată”, a conchis Primăria. Deci e cale lungă până la execuţia efectivă a măsurilor care să pună în siguranţă clădirea şi, implicit, pe gălăţenii care vin la spectacole și competiții sportive, în caz de incendiu. Primăria a uitat să mai răspundă şi la ultima noastră întrebare, referitoare la măsurile se iau pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor la Sala Sporturilor.

Ne-au răspuns însă pompierii, care, de fiecare dată când are loc un eveniment la Sala Sporturilor, vrând, nevrând, trebuie să fie prezenţi. „Reprezentaţii Sălii Sporturilor şi organizatorii evenimentelor sunt obligaţi să solicite ajutorul Inspectoratului la fiecare eveniment organizat în clădirea respectivă”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al ISU.

Foto 1. Autospeciala de pompieri, trasă în faţa Sălii Sporturilor la spectacolul "La fraţi nu se pun hotare" (Foto: Anca Melinte). Foto 2. Degradarea care cuprinsese Sala Sporturilor (Foto: Bogdan Codrescu). Foto 3. Sala Sporturilor, în ziua redeschiderii, pe 5 octombrie 2013. Foto 4 și 5. Sala Sporturilor Galați (Foto: Bogdan Codrescu)

Citit 45024 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Octombrie 2019 10:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.