Nereguli descoperite de Camera de Conturi la Primăria Galaţi. Audit financiar pentru anul 2019
Foto: Camera de Conturi

Nereguli descoperite de Camera de Conturi la Primăria Galaţi. Audit financiar pentru anul 2019
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Salarii de bază majorate cu procente diferite faţă de cele prevăzute de lege, venituri din chirii - vechi şi de 13 ani - neîncasate la bugetul local, echipamente puse în funcţiune fără să fi fost făcută recepţia, dar şi o garanţie de bună execuţie care a expirat înainte de finalizarea efectivă a lucrărilor. Acestea sunt doar câteva dintre abaterile descoperite în cadrul unui audit al Camerei de Conturi, desfăşurat recent la Primăria municipiului Galaţi.

Primăria Galaţi a fost ţinta unui audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pentru anul 2019, realizat de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României. Decizia Camerei de Conturi, emisă pe 12 iunie 2020, a ajuns pe mesele aleşilor locali, convocaţi în şedinţă ordinară în această săptămână. Vă prezentăm cele mai importante dintre constatări şi, implicit, măsurile impuse administraţiei locale pentru recuperarea prejudiciilor.

Majorări care nu respectă legea

Auditorii acuză Primăria că ar fi acordat majorări ale salariilor de bază cu procente diferite faţă de cele prevăzute de lege. Este vorba despre patru salariaţi care fac parte din echipele de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Conform auditorilor, Primăria a modificat valoarea fixă a procentului de majorare a salariilor de bază, astfel încât să nu fie depăşită valoarea indemnizaţiei lunare a viceprimarilor Galaţiului.

Conform deciziei Camerei de Conturi, Primăria trebuie să stabilească, până la 30 octombrie, întinderea prejudiciului rezultat în cazul întregului personal care a beneficiat de aceste drepturi, inclusiv beneficiile nerealizate şi să ia măsurile necesare de recuperare. Mai mult, trebuie să anunţe Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional "cu privire la abaterea de la legalitate privind încasarea de drepturi salariale necuvenite, sume de bani care au fost considerate cheltuieli eligibile în cadrul proiectelor, pentru ca respectiva autoritate să decidă în consecinţă". Municipalitatea are de îndreptat şi alte deficienţe în privinţa plăţii personalului.

Datorii neîncasate la bugetul local

Camera de Conturi acuză Primăria că nu a administrat corespunzător activitatea de stabilire, urmărire şi încasare a creanţelor cuvenite bugetului local. Este vorba despre nerecuperarea unor venituri din închirierea locuinţelor sociale, la care se adaugă majorări de întârziere cu vechimi cuprinse între unu şi 13 ani.

Primăriei i se mai reproşează neexercitarea dreptului la acţiune în termenul prevăzut de lege, fapt care a condus la prescrierea dreptului de încasare a unor venituri din chirii. Tocmai de aceea i se cere ca, până la 30 octombrie, să analizeze toate debitele rezultate din închirierea locuinţelor sociale înregistrate în evidenţele fiscale şi contabile neachitate la data de 31 decembrie 2019. Şi să iniţieze acţiuni juridice atât pentru recuperarea debitelor, cât şi pentru evacuarea locatarilor rău-platnici.

"În cazul creanţelor constatate ca fiind prescrise, reprezentând venituri din închirieri, veţi stabili întinderea prejudiciului adus bugetului local şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestui prejudiciu, inclusiv de la persoanele care nu şi-au îndeplinit atribuţiile stabilite prin reglementări interne", i se cere Primăriei. Totodată i se pune în vedere să rezilieze contractele şi să evacueze locatarii care nu îşi onorează obligaţiile asumate prin contractele de închiriere.

Ce-au mai găsit auditorii

Auditorii au descoperit că în contractul pentru staţia de epurare ape uzate din cartierul Dimitrie Cantemir, Primăria nu a solicitat constructorului constituirea diferenţei suplimentare a garanţiei de bună execuţie a lucrărilor, în condiţiile în care poliţia de asigurare şi-a încetat valabilitatea pe 29 ianuarie 2019, iar durata contractului de lucrări a fost prelungită până la 10 iulie 2020.

Conform auditorilor, centralele termice achiziţionate şi montate la colegiile naţionale "Mihail Kogălniceanu" şi "Alexandru Ioan Cuza" au fost puse în funcţiune fără să se fi făcut recepţia lucrărilor, în condiţiile legii.

Primăriei i se pune în vedere şi faptul că şase unităţi de învăţământ şi Direcţia de Asistenţă Socială - instituţii finanţate parţial de la bugetul local - au încălcat procedura de atribuire a contractelor pentru servicii de pază şi protecţie. La aceasta se adaugă şi alte deficienţe: decontarea sau plata nelegală a unui număr mai mare de ore de pază efectuate faţă de cele contractate, supraestimarea valorii contractului, extinderea nelegală a contractului, mare parte dintre aceste situaţii fiind remediate în timpul controlului.

Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali cu privire la neregulile descoperite în activitatea administraţiei locale.

Citit 30752 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 20:28

6 comentarii

 • postat de florin
  Luni, 22 Iunie 2020 19:02
  213.233.103.***
  Lucruri mai grave care s-au intimplat si cei responsabili (mai ales DNA) tac si anume:
  -Parcul Industrial
  -Stația de epurare Dimitrie Cantemir
  -groapa de gunoi Tirighina
  Etc
  0
  15
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Luni, 22 Iunie 2020 08:31
  86.124.201.***
  Cine a gresit sa plateasca din buzunarul si achizitiile proprii ,nu institutia primarie e vinovata si sa se plateasca tot din fondurile ei. Chiar vrem hotii si jefuitorii sa plateasca.
  0
  37
  Raportează
 • postat de Cititor
  Luni, 22 Iunie 2020 07:55
  5.13.210.***
  Nu sunteţi bine documentată.... Tot respectul pemtru dumneavoastră.... Dar.... este..... un pic deplasat în ceea ce scrieţi....
  30
  3
  Raportează
 • postat de Tudor V
  Luni, 22 Iunie 2020 07:45
  89.136.0.***
  De ani d zile Curtea se preface ca-si face treaba, dar rezultatele controalelor nu sunt luate in seama de catre institutiile controlate. Nu au fost recuperate prejudicii, iar sefii institutiilor continua sa faca si sa fure ”asa cum stiu ei ca este bine”, directionand o parte a fondurilor obtinute ilegal spre partidul care-i ajuta sa scape de eventuale probleme. Mai mult, majoritatea conducatorilor de institutii (din subordinea CL Galati), care au fost identificati cu astfel de probleme, desi nu au recuperat prejudiciile constatate, si-au incasat beneficiile anuale de 1-2 milioane RON). Iar angajatii entitatilor cu competente de aparare a legalitatii, incaseaza salariile, pensiile si sporurile, continuand sa controleze si sa identifice nereguli (carora nu stiu de ce nu li se spune infractiuni, desi prejudiciile sunt de ordinul miliardelor de RON la nivel national)!
  1
  31
  Raportează
 • postat de tano caridi
  Luni, 22 Iunie 2020 00:53
  89.137.136.***
  Traim intr-un stat profund corupt spunea un fost presedinte. Unii au avantaje in statul corupt si mafiot iar altii nu. Tot el spunea ca si occidentalii fira dar mai cu perdea, sunt mai "fini". Ce sa mai intelegem din asta? Ce toti suntem o apa si un pamant?
  2
  34
  Raportează
 • postat de Nicu
  Luni, 22 Iunie 2020 00:33
  82.79.132.***
  Va raspunde cineva financiar (banii trebuiesc recuperati inclusiv penalizari) si penal ?????
  2
  37
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.