Marile câştigătoare ale contractelor cu Primăria Galaţi în 2021. La cine vor ajunge cei mai mulţi bani ai oraşului şi pentru ce

Marile câştigătoare ale contractelor cu Primăria Galaţi în 2021. La cine vor ajunge cei mai mulţi bani ai oraşului şi pentru ce
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Peste 213,5 milioane de lei fără TVA reprezintă valoarea maximă însumată a celor 88 de contracte şi acorduri-cadru pe care, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria Galaţi le-a atribuit, în urma licitaţiilor şi a negocierilor fără publicare prealabilă, pe parcursul anului 2021. Aproape 66 la sută din aceşti bani ar urma să ajungă la companiile şi asocierile de firme care formează Top 10 al marilor câştigătoare de contracte pe bani publici cu municipalitatea.

Pentru că ni se pare important să ştiţi la cine ar urma să ajungă cei mai mulţi din banii oraşului şi pentru ce, vă oferim, ca în fiecare an, un Top 10 al firmelor şi asocierilor care şi-au adjudecat "partea leului" – cele mai bănoase contracte pe bani publici. Precizăm că sumele prezentate nu conţin TVA.

Contracte atribuite, contracte modificate

La prima vedere, Primăria municipiului Galaţi a părut, în 2021, "preocupată" să modifice contractele încheiate în 2020 şi chiar 2019, în cele mai multe cazuri majorându-le substanţial valoarea şi prelungindu-le durata. Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, anul trecut, a modificat nu mai puţin de 32 de contracte, pe unele chiar şi de câte şapte ori! A atribuit, însă, şi contracte noi.

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, în 2021, Primăria a încheiat 48 de contracte şi acorduri-cadru de lucrări, a căror valoare totală maximă sare de 168,27 de milioane de lei. De asemenea, anul trecut, au fost adjudecate 24 de contracte şi acorduri-cadru pentru prestări servicii de peste 29,18 milioane de lei. Se adaugă în listă şi 16 contracte şi acorduri de furnizare, a căror valoare însumată - mai modestă, ce-i drept - depăşeşte, totuşi, 16,1 milioane de lei, sume fără TVA.

Iată cine sunt marile câştigătoare ale contractelor atribuite de Primărie în 2021.

Locul I - Citadina '98

Datorită celor patru contracte - în valoare totală de peste 29,09 milioane de lei - de care şi-a legat numele în calitate de lider al asocierilor şi nu numai, Citadina '98 a ajuns în fruntea clasamentului nostru.

Cel mai bănos contract atribuit de Primăria Galaţi în 2021 se ridică la peste 27,2 milioane de lei şi are o durată de 48 de luni, în care vor fi executate „Reparații sistem rutier și regenerare urbană în cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21”. A fost câştigat de Asocierea Citadina '98 (lider), Dreams Riviera, Cricons, firme care vor trebui să dea o "faţă nouă" celor trei microraioane.

Tot Citadina '98, lider al asocierii cu firma Atu Consulting, a obţinut şi contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de reabilitare a străzii Ioan Neniţescu, în valoare de peste 1,54 milioane de lei.

Prin negociere, fără publicarea unui anunţ prealabil, Primăria i-a atribuit firmei Citadina '98 alte două contracte, în valoare de 192.358 de lei şi, respectiv, 157.584 de lei, pentru „Refacere sistem rutier şi punere în siguranţă a zonelor afectate”. Practic, firma a intervenit pentru remedierea unor accidente de teren în Micro 21, zona aferentă blocului C1 şi pe strada Traian - tronsonul cuprins între Aleea Meteo și Dumbrava Roșie - și strada Gării.

Societatea Citadina '98 este implicată, însă, şi în cel de-al doilea contract major - ca valoare şi durată - atribuit de Primăria Galaţi în 2021. Contract care a adus pe locul secund o firmă care, în 2020, se plasa abia pe locul al nouălea al clasamentului acelui an.

Locul II - Dreams Riviera

Locul secund în topul nostru i-a revenit societăţii Dreams Riviera, care, în calitate de lider al asocierilor, dar şi singură, a pus mâna pe trei contracte a căror valoare totală sare de 27,49 milioane de lei.

Concret, Asocierea Dreams Riviera (lider), Tancrad, Citadina '98 a câştigat cel de-al doilea mare contract atribuit de Primăria Galaţi în 2021: „Reparații sistem rutier și regenerare urbană în cartierele Micro 38, 39A, 39B şi 39C”. Este, deci, tot un contract de reparaţii în cartiere, are o valoare de peste 25,58 milioane de lei şi o durată de 48 de luni.

În calitate de lider al asocierii cu WSD Engineering, Dreams Riviera a obţinut contractul de „Reabilitare rețea de apă strada Domnească, tronson strada Eroilor - strada Gării” - proiectare și execuție - care depăşeşte 1,27 milioane de lei.

Cel de-al treilea contract atribuit de Primărie firmei Dreams Riviera vizează execuţia unor lucrări suplimentare de 642.059 de lei, la proiectul de reabilitare a Colegiului Tehnic “Traian Vuia” – Corp Şcoală. Aici se cuvine o precizare.

Contractul propriu-zis pentru reabilitarea acestui colegiu a fost adjudecat, în anul 2020, de o asociere condusă de Dreams Riviera. Şi a fost modificat de şapte ori pe parcursul anului 2021, fiind prelungit cu şase luni şi majorat cu 470.093 de lei...

Locul III - Dialfa Security

Dialfa Security este liderul asocierii care a primit cel de-al treilea mare contract licitat de Primăria Galaţi în 2021. Este, de fapt, un acord-cadru pentru „Servicii de pază şi monitorizare obiective”, cu o durată de 36 de luni, a cărui valoare maximă urcă la 21,31 milioane de lei. Câştigătoarea este asocierea Dialfa Security (lider), X Serv, MMA Group Security, Alfaro Security, MMA Force 24 Security.

Desigur, rămâne de văzut cât va plăti efectiv Primăria, la finalul celor trei ani. Pentru a vă putea face măcar o idee, vă spunem cât s-a decontat la precedentul acord-cadru, atribuit în 2018, tot pentru trei ani, unei asocieri conduse tot de Dialfa Security: valoarea maximă de atribuire a fost de 20,35 milioane de lei şi s-au plătit 17,32 milioane de lei.

Locul IV - Tancrad

Chiar dacă nu a mai prins podiumul, compania Tancrad nu se poate plânge cu patru contracte – la care este lider de asociere sau unic constructor - a căror valoare totală este mai mare de 14,69 milioane de lei.

Cel mai valoros – peste 11,14 milioane de lei – are ca obiectiv proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a aleii pietonale cuprinse între strada Navelor și Parc Elice şi a fost atribuit Asocierii Tancrad, ATU Consulting, Lemacons.

Asocierea Tancrad - Lemacons a primit un contract de peste 1,81 milioane de lei, pentru execuţia unor lucrări suplimentare la obiectivul la care muncitorii acestor firme lucrau deja - „Reabilitare şi modernizare Plaja <Dunărea>”. 

În asociere cu firma de proiectare ADD Global Design, Tancrad a câştigat şi contractul de „Reparaţii linii de tramvai - strada Siderurgiştilor, între Piaţa Energiei și depoul de tramvaie”, în valoare de 988.148 de lei.

Iar pentru „Refacere sistem rutier şi punere în siguranţă a zonelor afectate – Esplanadă, zona P-uri”, adică remedierea unor accidente de teren, Primăria i-a atribuit prin negociere companiei Tancrad un contract de 739.576 de lei.

Locul V - Consumcoop Galaţi

Peste 10,25 milioane de lei reprezintă valoarea însumată a celor două contracte câştigate ca lider de asociere de firma Consumcoop Galaţi. Este vorba despre două proiecte pentru care Primăria a contractat finanţări europene.

Astfel, pentru „Modernizare Parc <Carol> (fost Parc CFR)”, contractul de proiectare şi execuţie, în valoare de peste 6,11 milioane de lei, a fost semnat cu Asocierea Consumcoop Galaţi (lider), Submit, Fragar Trading.

Iar pentru „Creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe G2, G3 şi C6C, contractul de proiectare şi execuţie atribuit Asocierii Consumcoop Galaţi (lider), Submit depăşeşte 4,14 milioane de lei.

Precizăm că firma Consumcoop Galaţi este implicată şi în alte contracte atribuite de Primăria Galaţi în 2021, în cadrul unor asocieri la care nu este lider.

Locul VI - Gendav

Două contracte, în valoare totală de 9,3 milioane de lei, au adus în topul nostru firma Gendav, lider al asocierilor desemnate câştigătoare. Sunt tot proiecte cu fonduri europene!

Cel mai generos contract, de peste 7,98 milioane de lei, are ca obiectiv proiectarea şi realizarea lucrărilor de modernizare şi reabilitare a Şcolii Gimnaziale Nr. 28 şi a fost adjudecat de Asocierea Gendav, Intec.

Iar pentru „Reabilitarea şi eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale Nr. 29”, contractul de proiectare şi execuţie depăşeşte 1,32 milioane de lei şi a fost încheiat cu Asocierea Gendav, Dagero Metalconstruct.

Locul VII - Alfa Invest

Un singur contract, dar consistent, a adus pe locul al şaptelea al clasamentului firma Alfa Invest, în calitate de lider de asociere. Peste 8,38 milioane de lei este oferta cu care Asocierea Alfa Invest (lider), Marent 99, Rani Proiect Design a adjudecat contractul de proiectare şi construcţie a unui corp nou, la Școala Gimnazială „Dan Barbilian”. Şi pentru acest proiect Primăria a atras bani europeni.

Locul VIII - Davide Construct

Punerea în operă a două proiecte cu finanţare europeană a adus în poziţia a opta a topului nostru firma Davide Construct. Valoarea totală a contractelor este mai mare de 7,65 milioane de lei.

În calitate de unic ofertant, Davide Construct a pus mâna pe contractul de peste 5,95 milioane de lei, care are ca scop „Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe E7, E8, C21, C22 din strada Regiment 11 Siret.

Ca lider al asocierii cu Kalans Concept, Davide Construct a obţinut şi contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor de „Creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe: CL3 - scara 1, strada Armata Poporului nr. 6; C4, strada Stadionului nr. 12", a cărui valoare depăşeşte 1,7 milioane de lei.

Locul IX - Pavmir Agro

Tot un contract european a adus în clasamentul nostru firma Pavmir Agro. Este vorba despre relocarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Buna Vestire”. Pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, Asocierea Pavmir Agro (lider), Intec a venit cu o ofertă de peste 6,35 milioane de lei şi a câştigat.

Locul X - Alitec Solution

Cu două contracte, în valoare totală de peste 6,22 milioane de lei, firma Alitec Solutions, lider de asociere, a prins ultimul loc în acest Top 10. Şi tot datorită unor proiecte europene.

Pentru reabilitarea şi eficientizarea energetică a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire”, contractul de proiectare şi execuţie, în valoare de peste 4,33 milioane de lei, a fost semnat cu Asocierea Alitec Solution, El Marp Company, Genymar 2008.

Asocierii Alitec Solution (lider), Genymar 2008 i-a fost atribuit şi contractul de „Reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale Nr. 18” - proiectare şi execuţie, cu o ofertă de peste 1,88 milioane de lei.

Surpriză!

Dacă în anii trecuţi era printre campioanele contractelor cu Primăria, anul acesta Lemacons nu a mai prins Top 10. Fireşte, face parte din asocieri care au pus mâna pe contracte valoroase, dar de una singură a câştigat doar un contract: 5,89 milioane de lei, pentru lucrările de „Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe CD1, CD2, CD3, CD4, aferente Asociației de proprietari 113 din municipiul Galaţi”.

Dincolo de câştigători care se mai schimbă sau perseverează în acest Top 10, rămâne de văzut care va fi valoarea finală pe care o va plăti Primăria municipiului Galaţi la finalizarea tuturor acestor contracte. Şi, desigur, cât va dura în realitate punerea în operă a lucrărilor şi serviciilor contractate.

Câte trei câştigători pe lot, la un acord-cadru

Pentru a nu mai fi nevoită să caute constructor de fiecare dată când imobilele oraşului – locuinţe din fondul vechi, spaţii cu altă destinaţie, baze sportive, apartamente – au nevoie de reparaţii sau de renovare, Primăria a ales să încheie un acord-cadru, pentru 24 de luni. Numai că, în urma licitaţiei, nu e desemnat un câştigător pentru fiecare lot, ci… trei! „În conformitate cu prevederile documentației de atribuire, acest acord-cadru a fost încheiat cu trei operatori economici”, ne-a explicat Primăria. Dată fiind această situaţie specială, dar şi valoarea substanţială a acordului-cadru – între 5,92 milioane de lei şi maximum 6,37 milioane de lei fără TVA - vă prezentăm, în această secţiune specială, câştigătorii.

La lotul de imobile (altele decât şcoli sau apartamente): Locul 1 - Asocierea Moviland Met, Consumcoop Galaţi; Locul 2 - Asocierea Danamar-Impex, Izoterm Construct, Primo; Locul 3 - Asocierea Galbusiness, Gevis Construct, Pelas Company, Silgamat.

La lotul de apartamente: Locul 1 - Asocierea Moviland Met, Consumcoop Galaţi; Locul 2 - Asocierea Gevis Construct, Galbusiness, Pelas Company, Silgamat; Locul 3 - Asocierea Danamar-Impex, Izoterm Construct, Primo.

Rămâne de văzut câţi bani va câştiga fiecare, pentru că valoarea totală pe care o poate plăti în total Primăria nu are voie să depăşească 6,37 milioane de lei fără TVA

 

Citit 36597 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.