Galaţiul şi Brăila se mobilizează pentru olimpicul gălăţean, tetraplegic după un accident

Galaţiul şi Brăila se mobilizează pentru olimpicul gălăţean, tetraplegic după un accident
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Daniel Tenea, adolescentul care de mai bine de un an de zile este ţintuit la pat după ce a fost grav rănit într-un accident rutier, are o şansă reală să se recupereze. Tânărul va pleca în Germania graţie oamenilor de bine, care l-au ajutat cu banii necesari. Duminică, pe 25 august, la Brăila, un eveniment extraordinar destinat sprijinirii familiei olimpicului gălăţean va avea loc în Parcul Monument.

Cazul lui Daniel Tenea i-a impresionat profund pe oamenii de bine, în primăvara acestui an, când familia a decis să-i facă cunoscută drama. Tânărul, elev al colegiului "Al. I. Cuza" din Galaţi, a rămas paralizat, cu grave probleme de sănătate, în urma unui accident de circulaţie petrecut anul trecut, de Paşte, la Şendreni. Maşina în care se afla cu toată familia sa, părinţii, sora şi bunicul, a fost lovită în plin de autoturismul condus pe contrasens de un preot din Independenţa. Bunicul a murit, iar Daniel a fost cel mai grav rănit dintre toţi, el reprezentând, din acel moment, prioritatea numărul unu pentru părinţii săi, greu încercaţi de urmările tragicului eveniment. Recuperarea lui Daniel, în sensul unor şanse mari de a-şi recăpăta o parte semnificativă din funcţii, este posibilă la o clinică din Germania, unde costurile, cu reduceri aplicate de medicii de acolo, depăşesc 10.000 de euro. Prin contribuţia oamenilor de bine, inclusiv a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care a donat o mare parte din banii necesari, suma a fost strânsă, dar la limită pentru ca Daniel şi tatăl lui să poată pleca pe 26 august în Germania. Tânărul şi familia sa mai au nevoie bani, pentru că în cheltuielile ce vor fi acoperite de cei 10.000 de euro nu sunt incluse cazarea, mâncarea, întreţinerea şi transportul tatălui care îl îngrijeşte, tocmai pentru a nu fi nevoiţi să plătească asistenţi speciali la clinică. 

Mobilizare a două judeţe

La ora la care Daniel se va pregăti să urce în avionul care îl va duce la clinica unde are speranţa să urmeze proceduri imposibil de accesat în România, la Brăila, amatorii de sport şi fapte bune se vor mobiliza pentru a strânge bani ca să îl ajute. Laurenţiu Cobzaru, poliţist militar la Poligonul Smârdan, şi Costel Mazâlu, de la ISU Brăila, vor fi capetele de afiş care îi aşteaptă pe toţi cei care vor să îi fie alături, cu un gest frumos, lui Daniel, să vină în Parcul Monument, începând cu orele 9,00. Fiecare participant poate dona ce sumă doreşte, banii strânşi urmând să fie predaţi familiei Tenea. Sunt aşteptaţi deopotrivă sportivi pasionaţi, copii, bunici. Fiecare va alerga cât va putea, important fiind, în opinia organizatorilor, că cei care vor să fie alături de Daniel şi familia lui vor înţelege importanţa mişcării şi a aplecării către cei aflaţi în nevoie. 

Persoanele care nu pot ajunge la evenimentul de duminică, 25 august, pot dona bani pentru Daniel în două conturi bancare deschise în acest scop la BCR, pe numele Pungan Florin.

RO20RNCB0141081165290002 (LEI)

RO63RNCB0141081165290004 (EURO).

Ajutându-l să se facă bine, să fie cât mai aproape de ceea ce a fost înainte de 8 aprilie 2018, îi putem da şansa lui Daniel să lupte pentru a-şi atinge visul. Elev eminent, Dănuţ face şi acum cursuri speciale pentru a termina liceul, deşi nu îşi poate folosi mâinile, nu vorbeşte, nu poate scrie şi are pierderi mari de memorie. Visează să ajungă arheolog, fiind pasionat de istoria Egiptului.

Procesul stagnează

Deloc de neglijat este faptul că, în urma accidentului în care Daniel şi toţi membrii familiei lui au fost răniţi, bunicul pierzându-şi viaţa, au mai murit două persoane. Este vorba de socrii preotului Florin Şerbu, cel care conducea maşina care a intrat pe contrasens, în depăşirea unei coloane. Rănită a fost şi fiica slujitorului bisericii. Dosarul penal de ucidere de culpă deschis pe numele preotului a stat pe masa procurorilor un an de zile, fiind trimis în judecată abia în luna aprilie a acestui an, după un lung şir de expertize şi contraexpertize. Până la acest moment, dosarul înregistrat la Judecătoria Galaţi pe 25 aprilie, nu a primit niciun termen de judecată, conform informaţiilor publicate pe portalul instanţei, fiind momentan în fază de cameră preliminară. În cadrul procesului, cer despăgubiri civile stât Daniel Tenea, cât şi Spitalul "Bagdasar Arseni" din Bucureşti, Spitalul de Urgenţă din Galaţi, Spitalul "Marie Curie" din Capitală, precum şi tatăl lui Daniel, instructor auto, care în urma accidentului nu şi-a mai putut practica meseria, odată pentru că maşina i-a fost distrusă, şi în al doilea rând, pentru că a devenit însoţitor permanent al fiului său, rămas invalid.

Citit 11334 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.