APEL UMANITAR/ Exilată în lumea tăcerii, are nevoie de noi. La doar cinci ani, Alicia suferă de HIPOACUZIE

APEL UMANITAR/ Exilată în lumea tăcerii, are nevoie de noi. La doar cinci ani, Alicia suferă de HIPOACUZIE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prin intermediul fundaţiei „Inimă de copil” am avut ocazia să cunoaştem multe familii speciale pe care viaţa le-a trimis pe drumuri nebănuite. Întâlnindu-i pe membrii acestor familii, am învăţat că majoritatea problemelor cu care ne confruntăm zilnic sunt nesemnificative, în comparaţie cu lupta pe care o duc părinţii alături de micuţii lor care au probleme de sănătate. Un astfel de exemplu este Alicia. Are doar cinci ani, iar la vârsta de un an şi jumătate a fost diagnosticată cu hipoacuzie.

Lupta pentru o viaţă normală

În trecut, hipoacuzia (surditatea) era o boală care nu avea leac. De ceva vreme, există soluţia funcţională a implantului cohlear. Copiii care trăiesc în lipsa sunetelor devin deseori anxioşi, trişti şi stresaţi. Aceşti micuţi sunt expuşi unei experienţe împovărătoare pe care învaţă să o gestioneze deseori prin manifestarea încăpăţânării, sau a unei personalităţi puternice.

Gina Luca are 32 de ani şi este mama Aliciei. Este devotată şi iubitoare ca oricare altă mamă, dar mai presus de orice este o luptătoare. De aproape patru ani, s-a confruntat cu sistemul medical deficitar din România, dar cu toate acestea a reuşit să răzbată de una singură. „Când Alicia avea un an, am observat că nu mă mai puteam înţelege cu ea. Nu mă auzea, iar asta o enerva foarte tare şi o făcea să devină violentă. După scurt timp, m-am dus cu ea la un medic orelist din Galaţi, care mi-a spus că fata nu are nimic. Am plecat disperată la Bucureşti la Marie Curie, unde în urma unui test a fost diagnosticată cu hipoacuzie. A fost un şoc pentru mine, mai ales că surioara ei mai mare nu a avut nicio problemă în copilărie”, ne-a povestit Gina Luca.

După ce i-a fost pus un diagnostic clar, mama împreună cu fetiţa, s-au întors acasă lipsite de speranţă. Soţul a părăsit-o şi a lăsat-o să crească singură cei doi copii, într-unul din cele mai dureroase momente din viaţă. „Am muncit amândoi în străinătate, dar după ce am venit în ţară şi am aflat diagnosticul Aliciei a decis să plece. Ne-a mai ajutat din când în când, doar atunci când îşi amintea”, a mai adăugat mama fetiţei.

După câteva luni de investigaţii, au reuşit să obţină o finanţare din partea statului pentru o intervenţie chirurgicală la urechea dreaptă. „Când nu mai avem deloc speranţă, am aflat că intervenţia chirurgicală la urechea dreaptă care consta într-un implant ce o va ajuta să audă, în valoare de 25.000 de euro, va fi decontată de stat. A fost o adevărată binecuvântare pentru noi. Au fost momente grele. Timp de un an şi jumătate am stat în spital la Bucureşti pentru recuperare. Deşi implantul a fost suportat de stat, toate procedurile de recuperare au costat foarte mulţi bani. Noroc că am primit ajutor din partea unor oameni cu suflet mare. Alicia s-a adaptat foarte greu, dar a meritat. Nu mai e la fel de violentă şi, mai mult decât atât, a început să scoată şi primele ei sunete”, a menţionat Gina Luca.

Fundaţia „Inimă de copil”, un nou început

De aproape un an şi jumătate, viaţa Aliciei merge într-o direcţie frumoasă şi luminoasă, aceasta făcând progrese pe zi ce trece. Fetiţa face şedinţe de logopedie de trei ori pe săptămână, la Fundaţia "Inimă de copil" şi a devenit mult mai calmă şi mai comunicativă. „Merge şi la grădiniţă, dar stă mai mereu singură. Se apropie destul de greu de oameni. Îşi alege cu mare grijă persoanele din jur. Dacă îi place de tine vorbeşte, dacă nu, stă în colţul ei. Sperăm să rezolvăm şi această problemă", ne-a mai povestit mămica.

Dincolo de problemele de sănătate, familia Luca se confruntă zilnic cu lipsa banilor.

Gina Luca nu o poate lăsa acasă, deşi îşi doreşte să aibă un loc de muncă. „Locuiesc cu părinţii mei în momentul de faţă şi ne mai ajută şi ei cum pot. Alicia are nevoie de mine acasă. Facem foarte multă recuperare şi acasă. Fetiţa primeşte 39 de lei indemnizaţie pentru gradul mediu de handicap şi 200 de lei alocaţie. Două baterii pentru aparatul pe care îl are costă 100 de lei şi trebuie schimbate măcar o dată pe lună. Ne rugăm să nu strice vreodată ceva la implant, pentru că nu am avea bani să îl reparăm”, a mai adăugat mama.

O nouă operaţie - speranţa la un viitor normal

Chiar dacă soarta nu le-a surâs mereu, Gina Luca a reuşit prin speranţă şi luptă să obţină o nouă decontare din partea statului, de data aceasta pentru un implant la urechea stângă. „Sunt foarte fericită că am reuşit. Urmează un an greu, dar sunt sigură ca va merita. Vreau ca fetiţa mea să ducă o viaţă normală. Acum sunt mult mai puternică, nu mă mai ia nimic prin surprindere. Vreau să meargă la o şcoală normală şi să aibă prieteni”, a concluzionat mama.

După transplant, va urma iar o perioadă lungă de proceduri de recuperare care necesită o mulţime de bani.

Cei care îşi doresc să o ajute pe Alicia o pot face donând orice sumă de bani în contul RO48RNCB0144143235080001 pe numele Luca Alicia Cătălina.

Citit 2732 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.