Depăşirile riscante, de la pericol real, la statistici

Depăşirile riscante, de la pericol real, la statistici
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Numărul sancţiunilor date în judeţul Galaţi, în luna aprilie, şoferilor surprinşi că au efectuat depăşiri neregulamentare a explodat faţă de perioadele anterioare. Dacă media lunară a sancţiunilor aplicate de poliţiştii rutieri se situa undeva în jurul cifrei de 50, la finalul acestei luni pot fi contabilizate, oficial, în jur de o sută de astfel de măsuri.

Într-un clasament al principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, alături de viteză şi traversarea neregulamentară, stă o abatere care combină graba, lipsa de previziune şi, în unele cazuri, neîndemânarea. Depăşirea neregulamentară, contravenţie sancţionată drastic de Codul Rutier, a stat la baza unuia dintre cele mai grave accidente de circulaţie petrecute în Galaţi în ultimul an. S-a întâmplat la începutul lunii aprilie, la Şendreni, trei persoane pierzându-şi viaţa într-un impact produs pe fondul depăşirii unei coloane de maşini pe artera cea mai aglomerată şi cea mai „productivă” din punct de vedere al accidentelor din judeţ. Motiv suficient, care argumentează odată în plus urmărirea şi sancţionarea drastică a acestui gen de abatere de către poliţie, ca măsură preventivă. Pentru că atunci când încălcarea regulii se produce cu consecinţe deosebit de grave, este prea târziu, iar efectele se răsfrâng nu doar asupra victimelor, ci şi a celor care comit abaterile. În jur de o sută de astfel de situaţii au fost contabilizate oficial în luna care abia s-a încheiat şi care a debutat, aşa cum am arătat mai sus, cu un tragic accident, în cea de-a doua zi de Paşti. Cifra este cu mult peste media regăsită în statisticile Poliţiei Rutiere Galaţi în lunile precedente, ceea ce indică două posibile cauze: ori abaterile s-au înmulţit, ori cei care le constată au devenit mai „sensibili” la astfel de situaţii şi nu le mai trec atât de uşor cu vederea.

Drumul lung şi excesul de zel

O a treia posibilă cauză a înmulţirii cazurilor în care şoferii „calcă” linia ar fi prinderea acestora pe porţiuni de drum unde marcajele alternează şi, implicit, regulile se schimbă de la un metru la altul. Este cazul mai cu seamă al drumurilor naţionale şi judeţene, unde, mai ales în afara localităţilor se regăsesc astfel de situaţii care le lasă şi loc de manevre şoferilor, şi de interpretări agenţilor constatatori. Automat, şi de amendă. Un caz relevant în acest sens l-a avut ca protagonist pe un constănţean, aflat în tranzit prin Galaţi pe data de 19 aprilie. Valeriu Macarie (45 ani), se îndrepta spre Vaslui şi, în timp ce conducea pe DN 25, între Independenţa şi Piscu, a fost tras pe dreapta de un echipaj de la Rutieră, pe motiv că ar fi depăşit neregulamentar.

„Am fost oprit după intersecţia cu drumul care duce spre Pechea, agentul spunându-mi că am depăşit neregulamentar. I-am explicat că în zona aia e întrerupta linia, dar el a spus că nu aveam voie să depăşesc şi mi-a dat amendă şi mi-a reţinut şi permisul 30 de zile. Am contestat procesul-verbal, iar acum trebuie să stau pe drumuri, să mă judec cu ei. Ştiu că nu am greşit şi voi demonstra asta”, ne-a spus şoferul, care, imediat după ce a fost sancţionat, s-a oprit la Judecătoria de la Lieşti pentru a contesta sancţiunea aplicată, respectiv 580 de lei amendă şi măsura reţinerii carnetului. Considerată şosea de mare risc, DN 25, cel puţin pe porţiunea cuprinsă între Independenţa şi Piscu, este marcat alternativ, fie cu line continuă, fie întrerupă, fie continuă, dublată de marcaj întrerupt. Lucru oarecum explicabil, în condiţiile în care segmentul respectiv „invită” la viteză şi manevre curajoase. La intersecţia cu DJ 255, drumul care duce spre Pechea şi punctul în care s-ar fi făcut depăşirea menţionată, marcajul permite însă astfel de manevre, deci contravenientul poate obţine, în instanţă, anularea.

Citit 5626 ori Ultima modificare Joi, 03 Mai 2018 01:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.