Gălăţenii şi brăilenii au plecat la Bucureşti să ceară autostradă pentru Moldova (FOTO)

Gălăţenii şi brăilenii au plecat la Bucureşti să ceară autostradă pentru Moldova (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pe două sau pe patru roţi, gălăţenii şi brăilenii au plecat astăzi la Bucureşti pentru a cere nu doar autostradă pentru Moldova, ci infrastructura necesară care să ne lege nu doar de România ci de întreaga Europă!

O parte dintre participanţii la acest marş auto de amploare şi-au dat întâlnire, în această dimineaţă, în parcarea de la Sala Sporturilor, de unde au pornit către Tecuci – Tişiţa, şi de acolo spre Bucureşti. Iată ce gânduri îi mânau către Capitală:

„Singurul motiv pentru care merg astăzi la Bucureşti este acela că îmi doresc să avem şi noi, Galaţiul şi Brăila, autostradă! Cred că merităm pentru că şi noi suntem contribuabili, nu doar Bucureştiul, Constanţa sau Braşovul! Am o mică afacere şi în fiecare zi mă lovesc de probleme din cauza drumurilor, a costurilor care cresc, a maşinii se distruge! Autostrada este primul pas, va aduce alte investiţii în Galaţi şi Brăila!”, ne-a declarat Viorel Ocheanu.

„Suntem solidari şi am răspuns apelului celor de la Iaşi. Avem cu toţii nevoie de mobilităţi care înseamnă autostrăzi, un aeroport este vital! Va trebui să fim solidari ca să se mişte lucrurile. Mă aşteptam comunităţile să fie mişcate de prim-edilii lor, pentru că mobilităţile sunt lucruri esenţiale, care ţin de strategia de dezvoltare a ţării”, ne-a spus Lucian Căprariu, consilier local independent din Brăila.

„Da, mergem la Bucureşti să transmitem un mesaj: în ultimii 30 de ani judeţele din Moldova au fost contributoare nete la bugetul naţional, şi au primit bani mai puţini decât au dat! Trebuie să demareze proiecte de infrastructură şi aici. Întotdeauna dezvoltarea urmează infrastructura. Este nevoie de cele două autostrăzi prevăzute în Masterplanul european de transport, A7 şi A8, este nevoie pentru Galaţi şi Brăila de un aeroport”, ne-a declarat Gregor Teodorescu.

„Avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de ceva mai mult interes pentru a institui aici, la Galaţi, cea mai mare zonă metropolitană din ţară. Galaţiul, Brăila şi Măcinul ar putea avea undeva la 570.000 de locuitori şi altfel am cere autostradă în acele condiţii”, ne-a spus Marian Dumitru.

„Plecăm la Bucureşti nu ca să facem o plimbare de plăcere, ci pentru că vrem să transmitem un mesaj: ne dorim ca Moldova să aibă autostrăzi, să aibă infrastructură şi să se dezvolte! Cred că aceste demersuri civice adunate vor genera o mişcare!”, ne-a mărturisit Andreea Alexandrescu.

„Vrem autostradă! Dacă vă uitaţi în partea de vest, este toată harta înverzită numai de autostrăzi, când priveşti spre Moldova, nu e nimic! Aici este crâncen! Suntem rupţi nu de ţară, ci de Europa!”, a declarat unul dintre motocicliştii brăileni care s-au alăturat coloanei de maşini.

De ce vrea Moldova autostrăzi

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, astăzi se desfăşoară un amplu marș de protest motorizat, având ca destinație finală Palatul Victoria din București.

„Protestul este organizat de Asociațiile civice „Împreună pentru A8" și „Moldova vrea Autostradă" și își propune să forțeze Guvernul, Ministerul Transporturilor și Compania Naţională de Infrastructură Rutieră să pună în practică Masterplanul General de Transport al Românei, asumat și semnat, cu termene clare și deja de mult depășite, pentru construirea AUTOSTRĂZII CĂTRE EUROPA – autostrada A8, Iasi-Tg. Mureș și a autostrăzii NORD-SUD A7, pe ruta Ploiești-Suceava.

Autostrada A8 Iași-Tg Mureș este de importanță vitală pentru regiunea Moldovei, urmând să facă legătura cu Europa, și să permită investițiilor străine să treacă munții Carpați și mărfurilor din Moldova să ajungă mai rapid pe piața europeană.

Unde suntem acum? Nepăsarea, prostia și incompetența autorităților fac ca, deși s-a pornit un studiu de fezabilitate pentru A8 încă de acum 11 ani, lucrurile să stea, în anul Centenarului, fix ca acum 11 ani.

Nu s-a mai mișcat absolut nimic! Dar nimic!

Termenul de recepție asumat pentru A8 trebuia sa fie 2019.

Același lucru și pentru A7, Ploiești-Suceava, pentru care nu s-a licitat nici măcar studiul de fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență – licitația a fost amânată de 15 ori, în 6 ani!

O mai mare batjocură pentru o regiune cu 5 milioane de cetățeni români nu s-a mai pomenit.

Marșul nostru trebuie să-i facă să înțeleagă că răbdarea moldovenească s-a terminat. Nu mai acceptăm nici o amânare, am așteptat destul, inutil și păcăliți de promisiuni”, se arată în comunicatul de presă.

Citit 21103 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.