Intersecţie circulată, periculoasă pentru şoferi şi pietoni

Intersecţie circulată, periculoasă pentru şoferi şi pietoni
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Intersecţia pe care o arteră importantă din Galaţi o face cu o străduţă, într-un cartier aglomerat al Galaţiului, reprezintă un nod de pericole. Semnalizarea rutieră lasă de dorit, o trecere de pietoni şi un singur indicator „OPRIRE” fiind măsurile pentru disciplinarea traficului. Nimeni nu pare să vadă maşinile parcate care obturează vizibilitatea şi lipsa marcajelor sau semafoarelor destinate siguranţei pietonilor.

În zona intersecţiei străzilor Oltului şi Argeşului, în Micro 17, se circulă cam aşa: şoferii care vin, să spunem, pe Argeşului şi vor să vireze la stânga sau la dreapta pe Oltului, ori pur şi simplu să meargă înainte, sunt avertizaţi de un indicator STOP că trebuie să oprească şi să se asigure. Perfect logic, până aici. Numai că nu o pot face fără riscuri atâta vreme cât pe trotuare, până în curbă, stau parcate vehicule, unele de mari dimensiuni, care obturează complet vizibilitatea şi îi împing pe conducătorii auto să iasă în Oltului chiar aproape de axul drumului pentru a vedea dacă vine vreo maşină. Ca pieton, ca să traversezi Oltului nu ai decât o singură trecere în zona intersecţiei. Dacă vrei să traversezi Argeşului, nicio şansă să o poţi face regulamentar, ci doar pe baza ochilor în patru şi a norocului. Cele două probleme de semnalizare şi mai ales felul în care siguranţa traficului este zilnic pusă în pericol de ignoranţa proprietarilor de maşini care parchează absolut haotic şi neregulamentar constituie un semnal de alarmă tras deopotrivă de cei care locuiesc în zona cu trafic intens, care include şi transport în comun pe Oltului, dar şi de şoferii gălăţeni care nu o dată, aflaţi în trecere, au fost în pericol de a face accident sau de a deveni victime ale unor  coliziuni produse nu chiar în condiţii de nerespectare a regulilor de circulaţie.

„Nu trebuie să vii cu viteză mare pe niciuna dintre străzi ca să rişti să te ciocneşti cu vreo maşină pe care nu ai cum să o vezi. De fapt, trebuie să mergi ca melcul, să ieşi câte un milimetru ca să te asiguri, sau dacă circuli pe Oltului, trebuie să te rogi să nu îţi apară vreunul în faţă brusc, pentru că nu vede şi virează stânga sau dreapta. Şi mai grav este că mai vin poliţişti aici din când în când, stau în intersecţie şi se fac că nu văd maşinile astea parcate”, ne-a spus Mihaela, o şoferiţă care, întâmplător, locuieşte chiar în cartierul cu intersecţia-probemă.

Cine răspunde de accidente?

Cele relatate s-au confirmat chiar şi în ziua vizitei noastre în zonă, câteva maşini, inclusiv o dubă, tronând pe trotuar, chiar în intersecţie. În astfel de condiţii, nu e de mirare că acolo se produc des coliziuni între maşini, unele soldate doar cu pagube materiale, altele, cu victime. În cazul acestora din urmă, vinovaţi sunt, invariabil, şoferii care vin de pe Argeşului, acuzaţi că nu au „respectat semnificaţia indicatorului OPRIRE”. Cel mai grav eveniment rutier petrecut în intersecţia Oltului cu Argeşului în ultimele luni a avut loc în octombrie, în coliziunea produsă din cauza menţionată mai sus fiind antrenate trei maşini. O femeie de 51 de ani a fost atunci rănitză după ce un Ford a lovit un Logan pe care l-a proiectat în aer şi l-a răsturnat peste o Skoda, aflată şi ea în trafic. Incidentul, soldat cu importante pagube materiale, a blocat traficul pe strada Oltului o întreagă după-amiază, la ore de vârf.

Citit 7079 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 11:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.