Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
7 comentarii

Începutul lunii viitoare va însemna sfârşitul şanselor pentru persoanele fără carte să obţină permis de conducere. Modificările Codului Rutier care vor întra în vigoare la la 1 iulie prevăd obligativitatea a zece clase pentru candidaţii la statutul de şofer, precum şi vizitele mai dese la medic pentru persoanele cu probleme de sănătate ori trecute de o anumită vârstă.

 Lecţiile speciale de conducere, traduse în învăţarea pe de rost a semnelor de circulaţie şi a altor noţiuni pe care candidaţii la permisul de şofer nu puteau să le citească, devin istorie de la începutul lunii viitoare. Tradiţia, împământenită îndeosebi în comunităţile unde şcoala nu constituie o prioritate şi extinsă la o scară tot mai largă, a făcut ca în ultimii ani numeroase persoane care nu doar că nu ştiu noţiuni elementare de citit şi scris, ca să nu mai vorbim de elementare cunoştinţe de mecanică sau fizică, să ajungă să deţină permise auto, să conducă maşini puternice şi, nu de puţine ori, să provoace nenorociri în trafic. Asta nu va mai fi posibil de la 1 iulie 2020, când intră în vigoare noile reglementări ale Codului Rutier, care prevăd că cei care vor aplica pentru obţinerea permisului de conducere trebuie să facă dovada absolvirii a cel puţin zece clase. 

Bolnavii şi vârstnicii, mai des pe la medic 

O altă prevedere îi vizează pe şoferii sau candidaţii la permis care au probleme cardiace sau diabet, aceştia urmând să obţină mai greu carnetul. Modificarea are la bază statistici conform cărora s-au înregistrat numeroase cazuri de accidente provocate de şoferi care au suferit, la volan, agravări bruşte ale sării de sănătate pe fondul unor astfel de afecţiuni preexistente. Pe la medic vor trebui să treacă mai des şi şoferii în vârstă, care doresc să conducă în continuare. 


Citit 4925 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:25

7 comentarii

 • postat de ion vasile gheorghe Joi, 11 Iunie 2020 22:39 89.137.136.*** Link la comentariu
  6
  5

  E ca si cum ai spune ca nu poti sa conduci o barca ca nu ai un permis, sau nu poti sa calarasti un cal ca nu ai nu stiu ce permis. Orice om sanatos poate sa conduca o masina si daca nu are 10 clase. Nu pot sa fac o mancare daca nu am facut o scoala de bucatar? Nu pot sa folosesc tableta ca nu am nu stiu ce scoala? Trebuie altceva: retrase permisele la cei care le-au luat pe nedrept si care nu stiu sa scrie si sa citeasca. Cei care au 4 clase dar stiu sa scrie si sa citeasca pot sa conduca si o masina, un tractor pe camp sau o furgoneta. Nu imi trebuie vreo diploma ca sa conduc un tir..trebuie doar sa stiu sa conduc tirul si asta e tot.

  Raportează
 • postat de Manea Joi, 11 Iunie 2020 21:20 5.13.199.*** Link la comentariu
  5
  7

  Este o proastă decizie. Un minim de 4 clase era ceva normal. Nu contest faptul că e necesar un minim de cunostinte. Totuși, accidentele grave le produc copii cu carte si de "bani gata ". Urmăriți cu atenție ce oameni sunt implicați in majoritatea accidentelor grave, si ce masini conduc. Apoi să ne dam cu parerea. Vă spun acest lucru din postura de formator de conducători auto de cel putin 26 de ani, ani in care am urmarit cu interes, care din cursantii mei au avut probleme cu legea.

  Raportează
 • postat de Daniel Joi, 11 Iunie 2020 21:09 5.13.235.*** Link la comentariu
  6
  4

  Nu cred ca cele 10 clase sunt problema atata timp cat respectivul stie sa scrie si sa citeasca.

  O statistica ar fi interesanta, cati din soferii care au avut accident anu trecut aveau sub 10 clase?

  Raportează
 • postat de Nicusor Rosca Joi, 11 Iunie 2020 15:57 80.96.3.*** Link la comentariu
  7
  4

  Chiar credeti ca doar cei in varsta trebuie sa faca mai des vizita medicala.?Statistica spune altceva respectiv sunt mutlti soferi care nu sunt ”varstnici ” si fac accidente grave deoarece au probleme grave cu psihicul, sunt agresivi in conducere nu au rabdare sa mearga civilizat conform regulelor de circulatie , mai sunt si drogati alcoolici, etc. Nu mai vorbim de asa zisii soferi profesionisti care nu respecta nici o regula de circulatie. Asa ca consider ca faceti o mare discriminare cand va referiti doar la varstinici. Am rugamintea sa apelati si la medicii psihiatrii, psihologi care stiu cu ce se confrunta in prezent solicitatile o pare ca sa vedeti adevarata realitate a starii de sanatate a intregii populatii a Roamaniei indiferent de sex, varsta , pregatire, etc.

  Raportează
 • postat de Eu Joi, 11 Iunie 2020 10:46 81.12.239.*** Link la comentariu
  5
  33

  Ar trebui sa fie retrase si permisele „acordate” deja daca detinatorii nu au cele 10 clase minime. Sa vezi cum se va „civiliza” traficul ...

  Raportează
 • postat de George Joi, 11 Iunie 2020 08:12 89.136.76.*** Link la comentariu
  2
  23

  Dar ce se intampla cu cei care deja au permisul desi nu au 10 clase?

  Raportează
 • postat de andone Joi, 11 Iunie 2020 07:06 5.13.229.*** Link la comentariu
  20
  11

  mai lipseste de dat o lege prin care atunci cand cumperi o masina sa si dovedesti ca ai venituri care sa iti asigure cumpararea ei.
  deci de acum vor avea putea avea permis doar academicienii ))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.