Telefonul la volan te lasă fără permis

Telefonul la volan te lasă fără permis
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un obicei de care foarte mulți şoferi nu se pot dezvăţa, în ciuda faptului că din toamna anului trecut poate fi sancționat cu peste 1.000 de lei, a trecut la nivelul următor de amendare. Tot de pe 1 iulie, sunt eliminaţi aspiranţii analfabeţi de la examenele de permis, vârstnicii trec mai des pe la medic, iar anumite deficienţe la capitolul dotări sunt mai aspru amendate.

1.100 de lei era amenda pe care o riscau şoferii prinși că butonau telefonul mobil ori îl țineau la ureche pentru a vorbi, având astfel una dintre mâini ocupate. Până zilele trecute, riscul ca amenda să fie dublată sau înlocuită cu suspendarea dreptului de a conduce apărea doar în cazul în care concomitent cu abaterea privind telefonul era înregistrată și o depăşire a regimului legal de viteză. De miercuri, 1 iulie, această condiție nu mai există, astfel că, dacă un polițist vă vede cu telefonul în mână în trafic, vă poate ridica automat permisul, pentru 30 de zile.

Școală, controale medicale și mașini echipate

Alte amendamente importante aduse legii care reglementează circulaţia pe drumurile publice o constituie obligativitatea pentru cei care vor vrea să dea examen de permis de acum înainte de a avea cel puțin zece clase absolvite, fapt care va trebui dovedit cu documente. Cei care nu au acest minim de studii își pot lua "adio" de la a mai obține orice tip de permis de conducere. De asemena, persoanele trecute de 70 de ani, care vor să şofeze în continuare, vor fi nevoite să treacă cel puţin o dată pe an pe la medic, pentru verificarea stării de sănătate. Valabilă pentru absolut toţi şoferii este echiparea corespunzătoare a maşinilor. Anvelopele foarte uzate, chiar dacă sunt de iarnă sau all-season, vă pot aduce amenzi usturăroare şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Sancţiunea prevăzută de noul Cod Rutier ajunge până la 725 de lei. Un alt aspect, care ar putea face obiectul unor controale intensive în urmăroarea perioadă, sunt trusele medicale, obligatorii. Trebuie să aveţi în vedere două lucruri: să fie în termenul de valabilitate şi să fie complete. Trusele trebuie să conţină: un dispozitiv intermediar pentru procedura de respiraţie gură la gură, cel puţin patru plasturi, rolă de leucoplast, cel puţin cinci pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile, faşă de tifon, cel puţin două bucăţi de bandaj nedeformabil, cel puţin două perechi de mănuşi de unică folosinţă, faşă elastică, cel puţin două bucăţi de pansament steril absorbant, cel puţin şase ace de siguranţă, cel puţin o folie de supravieţuire izotermă, o broşură cu instrucţiuni de prim ajutor autorizată de Ministerul Sănătăţii Publice.

Citit 1059 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Iulie 2020 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.