Parcul auto gălățean a crescut cu 2.500 de autoturisme

Parcul auto gălățean a crescut cu 2.500 de autoturisme
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Numărul de autoturisme înregistrate la nivelul județului Galați a fost, în primele trei luni ale acestui an, de 2.552 de unități, potrivit datelor centralizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Din păcate, dintre acestea, doar 188 sunt autoturisme noi, restul de 2.364 de autoturisme fiind unele second-hand.

Ce-i drept, în primul trimestru nu a fost activ programul de reînnoire a parcului auto, cu cele două variante ale sale - așa-zisele "Rabla" și "Rabla Plus", însă, chiar și cu acesta, mașinile noi rămân destul de rare la nivelul întregului parc auto gălățean.

Un semn pozitiv este, totuși, că în ceea ce privește mașinile noi, în prima parte a acestui an, numărul înmatriculărilor a crescut de la o lună la alta. Astfel, dacă în ianuarie în "catastiful" DRPCIV, au fost înmatriculate la Galați 54 de autoturisme noi, în februarie au fost 58 de unități, iar în martie s-a ajuns la 76 de autoturisme noi.

Trendul crescător a fost și la capitolul mașinilor rulate, cu 717 înmatriculări în ianuarie, 832 de înmatriculări în februarie și 815 înmatriculări în martie.

Pe segmentul mașinilor noi, în primul trimestru al acestui an, cele mai multe înmatriculări au vizat marca Dacia, cu un total de 30 de unități. Pe locurile următoare au venit tare Toyota, cu 29 de unități înmatriculate, şi Ford, cu 23 de unități înmatriculate. Pe locurile următoare s-au clasat Hyundai, cu 21 de unități înmatriculate, și Skoda, cu 16 unități înmatriculate.

Lupta a fost mult mai strânsă pe segmentul autoturismelor rulate. Câștigător s-a detașat Volkswagen, cu nu mai puțin de 673 de înmatriculări la nivelul Galațiului în primele trei luni ale acestui an. La o distanță destul de mare, pe locurile 2 și 3 au venit Audi, cu 225 de mașini înmatriculate, și Ford, cu 209 înmatriculări. Pe locurile următoare ca număr de înmatriculări s-au clasat BMW, cu 186 de înmatriculări, Skoda, cu 140 de înmatriculări, și Opel, cu 135 de înmatriculări.

În perioada următoare, este de așteptat o creștere a înmatriculărilor de mașini noi, dat fiind faptul că, în aprilie, a fost lansată varianta 2021 a programului de reînnoire a parcului auto. După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", programul va avea o variantă "Rabla" pentru mașini cu combustie și o variantă "Rabla Plus" pentru mașini electrice și hibride. Prima de casare este în prezent de 7.500 de lei (echivalentul a 1.525 de euro) pentru orice mașină veche scoasă din uz. Ecobonusul pentru achiziția unei mașini electrice este de 45.000 de lei (echivalentul a 9.150 de euro). O modificare interesantă în programul din acest an este că primele de casare pot fi transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat.

Citit 1798 ori Ultima modificare Vineri, 07 Mai 2021 22:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.