Salonul Audo de la Detroit începe luni, într-o atmosferă optimistă pentru industria auto americană

Salonul Audo de la Detroit începe luni, într-o atmosferă optimistă pentru industria auto americană
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Salonul Auto de la Detroit va începe luni cu o atmosferă optimsită şi găseşte industria auto americană într-o perioadă neobişnuit de bună, trecând în ultimii trei ani de la o criză profundă, cu falimente şi intervenţii politice, la statutul de cea mai sigură piaţă.

Criza financiară şi economică din perioada 2007-2009 a adus în faliment General Motors şi Chrysler, care au fost salvate rapid datorită intervenţiei decisive a guvernului american. Cu finanţare de la stat, GM a reuşit o restructurare foarte rapidă şi eficace, însă nemiloasă cu operaţiunile companiei din afara SUA, în timp ce Chrysler a fost salvată prin mariajul cu grupul italian Fiat, o combinaţie intermediată şi sponsorizată de asemenea de Washington.

La trei ani după aceste evenimente, cei trei constructori din Detroit, Ford, GM şi Chrysler, trec prin cea mai bună perioadă din ultimii zece ani, în mare măsură datorită evoluţiei pieţei auto americane, care a devenid, poate, cea mai sigură din lume în contextul temerilor privind instabilitatea economică din Europa şi Asia.

Analiştii şi executivii din domeniu anticipează o creştere între 4% şi 9% a vânzărilor de maşini noi din SUA pentru acest an, al treilea consecutiv de creştere. Companiile ar fi şi mai optimiste, însă criza datoriilor de stat din zona euro poate încă declanşa o încetinire la scară largă a economiei mondiale.

Cei trei constructori auto din Detroit şi-au majorat anul trecut cotele de piaţă în SUA pentru prima dată în ultimii 23 de ani, însă pentru 2012 este aşteptat răspunsul rivalilor japonezi şi germani, lideri de creştere fiind Huynday şi Volkswagen.

Revenirea la vânzările din anii de boom, de 17 milioane de unităţi pe an, nu pare însă posibilă.

Salonul auto de la Detroit aşteaptă, începând de luni, peste 700.000 de vizitatori şi 5.000 de jurnalişti.

Printre cele mai importante modele care vor debuta se numără noul sedan compact pe care mizează Chrysler, Dodge Dart, sau Cadillac ATS, cu care General Motors vrea să bată BMW Seria 3.

În ansamblu, lansările pregătite pentru Salonul Auto de la Detroit reflectă concurenţa dură la care se aşteaptă Ford, GM şi Chrysler pe piaţa autohtonă.

Toyota, care a pierdut anul trecut în SUA 2,3 puncte din cota de piaţă, şi Honda îşi reconstruiesc încă inventarul după dezastrul natural din martie 2011 şi au pregătit pentru acest an noi variante ale celor mai bine vândute modele pe piaţa americană, Prius şi Accord.

Volkswagen şi cuplul sud-coreean Hyunday-Kia sunt de asemenea în centrul atenţiei, după ce au înregistrat anul trecut cele mai importante creşteri ale vânzărilor pe piaţa americană.

Citit 4453 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.