Evaluaţi acest articol
(47 voturi)
16 comentarii

După un maraton administrativ printre şedinţe de Consiliu Local, regulamente din ghidurile de aplicare pentru finanţare europeană şi „metri cubi” de documente puse în mişcare între municipalitate, Agenţia de Dezvoltarea Regională (ADR) Sud-Est şi Autoritatea de Management de la nivelul Ministerului Dezvoltării, Galaţiul a pus mâna pe marele premiu: peste 15 milioane de euro, bani europeni alocaţi prin Programul Operaţional Regional (POR), prin mecanismul de finanţare al aşa-numitelor „proiecte-retrospective”. Mai exact, este vorba de decontarea a trei proiecte importante pentru transportul public gălăţean, respectiv rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor privind achiziția a 17 troleibuze noi, implementarea sistemului e-ticketing și modernizarea unui sector al străzii Traian, una dintre cele mai importante axe de circulaţie din municipiu.

Aplicarea mecanismului de decontare a proiectelor retrospective a fost introdus la nivel naţional după ce s-a constat că derularea Programul Operaţional Regional - Regio, pe exerciţiul financiar 2014-2020, este mult întârziată şi există riscul dezangajării unor sume importante din fondurile europene. În esenţă, două au fost motivele principale care au dus la blocajele din Programul Operaţional Regional. Primul dintre ele a constat în lansarea cu întârziere a ghidurilor de aplicare POR. Din lipsă de resurse, UAT-urile nu se lansează în proiecte fără aceste ghiduri. A doua cauză importantă a întârzierilor a constat din procedurile foarte lungi de aprobare a proiectelor şi prelungirea procedurilor din cadrul licitaţiilor publice.
„La noi durează mult până se aprobă documentaţia de atribuire, uneori sunt şi peste 50 de zile întârziere, ceea ce nu este în regulă. Şi pe urmă durează mult şi finalizarea licitaţiilor, pentru că mai există litigii, contestaţii, mai durează şase luni, poate un an, poate chiar mai mult dacă se ajunge cu litigiile respective în instanţă”, ne-a explicat directoarea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov.
„Vorbim despre investiţii care au fost demarate pe bugetele autorităţile publice locale, în cazul acesta e vorba de Primăria municipiului Galaţi, şi pe care noi le-am verificat şi am putut să le preluăm la POR, pe Axa 4, care vizează finanţarea strategiilor integrate de dezvoltare urbană. Una dintre condiţii a fost ca procedurile de licitaţii publice să fi fost îndeplinite şi finalizate. A doua condiţie era ca execuţia proiectelor să nu fi fost încheiată deja, iar a treia condiţie era ca proiectele să fi fost aprobate în cadrul strategiilor integrate de dezvoltare urbană şi în cadrul planului de mobilitate urbană. Una peste alta, a fost un exerciţiu destul de complicat în a verifica din punct de vedere financiar toate operaţiunile care s-au desfăşurat pe aceste investiţii”, a precizat directoarea ADR Sud-Est.
În acest context, Galaţiul a reuşit să accelereze procesele de evaluare a proiectelor şi să treacă „linia de sosire” în obţinerea finanţării pe proiectele retrospective. Din cele câteva zeci de municipalităţi chemate să intre în această cursă, doar câteva au reuşit să ajungă la „marele premiu” al finanţărilor. La nivel naţional, cu cele peste 15 milioane de euro atrase prin cele trei proiecte decontate prin POR, Galaţiul se clasează pe locul doi, reuşind să se „strecoare” printre oraşele din Alianţa Vestului – Oradea şi Cluj, care au reuşit să atragă 20 milioane de euro, respectiv 9 milioane de euro. În Moldova, cu excepţia Iaşului, care priveşte şi el… peste munţi, cam nimeni nu a mai mişcat în atragerea de bani pe proiectele retrospective.

Ce proiecte se vor deconta la Galaţi

Din punct de vedere al clasificării proiectelor, dacă este să mergem „la virgulă”, fondurile obținute de Galați sunt atrase prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, Apel de Proiecte POR/2018/4/4.1/2/proiecte nefinalizate.
Iată, mai exact, şi despre ce proiecte este vorba.

Troleibuze pentru transportul public

Proiectul ”Achiziția de mijloace de transport nepoluante - 17 troleibuze noi” are o valoare de 31.530.186 lei (cu TVA), din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de Autoritatea de Management (AM) POR este de 29.603.753 lei, 98 la sută din valoarea eligibilă a proiectului (6.471.614 euro).
Scopul proiectului este de „a crea pentru cetățenii municipiului Galați un transport public eficient și atrăgător, care să determine cetățenii să renunțe la mașina personală și să opteze pentru transportul public, cât mai prietenos cu mediul”.
Primăria municipiului Galați a achiziționat 17 troleibuze de la compania SKODA Electric. Noile troleibuze, dintre care 14 circulă deja pe străzile orașului, au 12 metri lungime și o capacitate de 90 de pasageri. Acestea sunt dotate cu sistem de climatizare (HVAC) - încălzire în sezonul rece şi aer condiţionat pe timp de vară; afişaj tip LED în limba română pentru informaţii complete privind ruta; sistem de informare a pasagerilor prin display led cu privire la rută şi staţii şi trei afişaje LCD/LED; sistem de numărare a pasagerilor şi sistem de supraveghere video; rampă de acces pentru persoane cu dizabilități; sistem de recuperare a energiei în reţea și sistem AFC-Ready – pentru montarea echipamentelor de e-ticketing.

Sistemul de e-ticketing

Proiectul “Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor și de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galați” este în cuantum 26.189.365 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR: 23.457.564 lei, reprezentând 98 la sută din valoarea eligibilă a proiectului (5.128.009 euro).
Primăria municipiului Galați implementează sistemul de ticketing, obiectivul proiectului fiind acela de „a asigura un serviciu eficient de transport public de călători și/sau de a îmbunătăți condițiile pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport”.
Primăria municipiului Galați își propune astfel „creșterea atractivității transportului public local pentru cetățeni prin planificarea deplasărilor conform informaţiilor obținute prin Sistemul de Informare cu privire la timpii de aşteptare, locul și rutele mijloacelor de transport public, achiziționarea în orice moment a tichetului electronic de călătorie și încărcarea cardului inteligent cu titluri de călătorie”.

Modernizarea străzii Traian

Proiectul ”Modernizare strada Traian între Metro și strada Brăilei” are o valoare totală de 17.900.158 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR este de 16.105.385 lei, reprezentând 98 la sută din valoarea eligibilă a proiectului (3.520.764 euro). Proiectul a vizat modernizarea străzii Traian, unul din cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galați, care face legătura între sudul și nordul municipiului, respectiv între strada Brăilei și Metro. Tronsonul inclus în proiect este cel cuprins între Piața Centrală - strada Basarabiei și intrarea în depoul de la intersecția străzii Al. Măcelaru cu b-dul George Coșbuc.

Bani pentru alte proiecte

Principalul câştig al Galaţiului este că, prin decontarea prin POR a celor trei proiecte – peste 15,12 milioane de euro – se asigură finanţare pentru alte proiecte de investiţii ale municipalităţii. „Suntem singura municipalitate din Regiunea Sud-Est și printre puținele din țară care reușim să aducem la bugetul local fonduri prin așa numitele proiecte retrospective. Iar obiectivul nostru este să aducem cât mai mulți bani europeni la Galați. Avem numeroase proiecte în diferite stadii de implementare și evaluare dedicate modernizării infrastructurii, a transportului public în comun, a spitalelor, unităților de învățământ, precum și pentru reabilitarea termică a numeroase blocuri, dar nu numai”, a precizat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.
Galaţiul stă bine pe contractele „clasice” aferente Axei 4 din POR, dar intenţia municipalităţii este de a „supralicita” în depunerea de proiecte.
„O să mergem pe o supracontractare, pentru că avem proiecte, pentru că angajarea la nivelul POR este încă sub dimensiuni şi poate că, până la urmă, cei care şi-au făcut treaba, au făcut proiecte şi doresc să atragă fonduri europene chiar vor fi apreciaţi şi vor primi aprobare pentru aceste proiecte suplimentare. Pe Axa 4 depăşim pe contractare 60 milioane de euro, iar dacă ne ducem şi pe zona de proiecte suplimentare (suprafinanţare) mai adăugăm vreo 60 milioane de euro”, a precizat primarul Ionuţ Pucheanu.

Contracte negociate articol cu articol

Chiar dacă banii europeni sunt buni, ei nu au fost foarte uşor de adus la Galaţi, a arătat primarul Ionuţ Pucheanu:
„Nu toată lumea a crezut că este posibil să finalizăm depunerea şi câştigarea de finanţare europeană pe aceste proiecte, dar iată că a fost posibil. E vorba de „câţiva metri cubi” de documente. Din tot noianul de probleme care au fost, cred că în mod special ar trebui amintite cele legate de obţinerea avizului din partea Consiliului Concurenţei, acolo unde nimeni nu ne dădea nici o şansă. Iată că s-a întâmplat, totuşi, în doar o săptămână să obţinem şi acest aviz”.
Consiliul Concurenţei trebuie să avizeze toate contractele publice de servicii ale primăriei. Pentru respectarea acestei cerinţe, contractele de servicii publice implicate în proiectele depuse spre decontare au fost luate articol cu articol şi renegociate, astfel încât să corespundă cerinţelor.

Tur de forţă pentru respectarea procedurilor

Depunerea proiectelor retrospective gălăţene pentru a fi decontate prin Programul Operaţional Regional a fost un veritabil tur de forţă din punct de vedere administrativ, a subliniat directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov:
„A fost un lucru foarte greu. S-a lucrat zi şi noapte. E greu de crezut că se poate asta în cadrul birocraţiei, dar să ştiţi că s-a întâmplat. Cel puţin în ultima săptămână a fost un efort deosebit de a numerota, de a ştampila, de a încărca în SMIS, de a finaliza, de a avea toate documentele perfecte, în aşa fel încât ele să poată fi trimise cu maximă urgenţă la Ministerul Dezvoltării, la Autoritatea de Management, pentru Programul Operaţional Regional, pentru a putea fi verificate şi acolo şi rambursate aceste sume în timp util”.

„Nu trebuie să pierdem nici un euro”

Un motiv de mulţumire la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est este că, odată cu decontarea celor trei proiecte retrospective ale Galaţiului, creşte semnificativ gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul regiunii din care, alături de Galaţi, fac parte Brăila, Tulcea, Buzău, Vrancea şi Constanţa.
„Noi avem o ţintă de absorbţie de 123 milioane de euro pe întregul POR, în toată regiunea – înseamnă sume efectiv plătite către beneficiari. Din această sumă, cu ceea ce am semnat şi ceea ce rambursăm pe Galaţi, prin aceste trei proiecte, cred că reprezintă în jur de 12 la sută din POR”, a subliniat directoarea ADRE Sud-Est, Luminiţa Mihailov.
La nivel naţional, creşterea sumelor atrase inclusiv prin proiectele retrospective este vitală pentru viitorul Programului Operaţional Regional.
„Miza acestui program este foarte mare şi suntem deja la jumătatea lui. Nu trebuie să pierdem nici un euro, pentru că, dacă POR performează şi are indicatori buni din punct de vedere financiar şi rezultate pe contractele şi sumele atrase, atunci POR câştigă şi rezerva de performanţă. Despre ce este vorba? Prin regulamentele europene, pe exerciţiul 2014-2020, a fost inclus pe toate Programele Operaţionale acest „indicator de performanţă”, care reprezintă cam 6 la sută din întregul program operaţional. Hai să facem un calcul şi să vedem ce înseamnă, la noi, în România, acest procent la şapte miliarde de euro! E foarte clar: Comisia Europeană tratează toate statele în mod egal. Astea sunt regulile jocului: dacă la jumătatea programului, statele, pe programele operaţionale respective, nu reuşesc să se încadreze în angajamentele de rezultate şi de sume atrase în conformitate cu acordurile încheiate cu Comisia, această rezervă nu mai este la dispoziţia lor, ci se ia şi se redistribui la statele care şi-au făcut treaba mai bine şi au performanţă. Din acest motiv, este foarte important să nu pierdem nici un ban. Galaţiul a ajutat programul, cu aceste proiecte pe care le-a făcut foarte bine, în aşa fel încât noi am putut să le preluăm. Am reuşit acest lucru, chiar dacă erau condiţii foarte stricte, iar proiectele au fost superverificate”, a explicat directoarea ADR Sud-Est. Rămâne de văzut dacă, în 2019, se va repeta oportunitatea de a primi finanţare europeană prin proiectele retrospective. În 2018 a fost vorba de o soluţie excepţională pentru a evita dezangajarea unor fonduri. Însă, după cum se conturează lucrurile în prezent, conform datelor disponibile în prezent la nivelul ADR Sud-Est, se pare că situaţia nu se va repeta şi în 2019, dat fiind faptul că absorbţia fondurilor ar putea fi acoperită din proiecte „clasice” depuse în cadrul Regio.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat pe www.PressHub.ro și www.viața-libera.ro în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

Citit 11275 ori Ultima modificare Luni, 17 Decembrie 2018 14:17

16 comentarii

 • postat de ady Joi, 20 Decembrie 2018 09:48 5.2.205.*** Link la comentariu
  4
  5

  "NU TREBUIE SA PIERDEM NICI UN EURO" :))))
  Baieti destepti, vor sa fure chiar totul. Mama voastra de ratati si de tot neamul din care va trageti. Faceti ceva util pentru galateni si nu mai visati la orase " ca afara", unde gradul de civilizatie este cu totul altul.
  Ocupati-va de strazi, trotuare, imobilele care stau sa cada chiar in centrul Galatiului, Faleza orasului care se duce la vale, parcuri, locuri de agrement (piscine, terenuri de sport fara taxa), parcari civilizate si lista ar putea continua.

  Raportează
 • postat de Un cetatean revoltat Duminică, 16 Decembrie 2018 12:02 5.13.136.*** Link la comentariu
  3
  21

  Orasul are nevoie de oameni cinstiti si vizionari la conducere. Se pare ca Transurb-ul va avea soarta Calorgal-ului. Se anunta un dezastru in linie daca nu se "rupe pisica" . D-le primar, cat trebuie sa coste un bilet de autobuz astfel incat aceasta societate sa fie rentabila? Daca nu se poate asigura, de catre primarie, un transport civilizat se are in vedere reintroducerea de maxi-taxi pe trasee? Se are in vedere preturi diferentiate pentru anumite trasee astfel incat si acestea sa fie rentabile? Continuam politica social-electorala ce a dus la situatia fara iesire de acum? De ce pensionarii pot calatori gratuit si in orele de varf cand cei care platesc bilete si abonamente trebuie sa ajunga la servici sau isi duc copiii la scoala? Cum poti spune ca un traseu e nerentabil cand calatoresc ca o sardina in conserva de fiecare data? Cat de des folositi transportul in comun? In timpul asta vindeti gogosi cu milioanele de euro gata sa invadeze Galatiul dar cheltuim banii din buget pe iluminat de Craciun si studii de fezabilitate pentru proiecte ce nu se vor realiza niciodata. Nu ma astept la un raspuns din partea dvs dar sper sa aveti curajul sa va uitati in ochii copiilor ce merg zilnic inghesuiti in mijloacele de transport in comun.

  Raportează
 • postat de Alex Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 17:24 82.78.252.*** Link la comentariu
  7
  31

  Incredibil cum lumea in anul 2018 mai pune botul la vrajelile astea si la sume colosale.

  Ei nu sunt in stare sa faca un parc cum trebuie si le trebuie 1 an de zile sa faca o amarata de parcare si noi visam Aqualand, parcare cu etaj ( apropo este parloaga acolo de luni bune ), lumini led, autobuze electrice, pod peste Dunare si alte minuni.
  Ce s-a facut pana acum s-a facut la misto si la repezeala sa vada omul ca se face ceva.

  Raportează
 • postat de Suparatu Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 17:21 109.166.130.*** Link la comentariu
  13
  17

  Bai voi sunteti sariti.
  Eu zic intai inveztitori voi tot ii trageti cu tembelisme gen "tiroliana".
  Alt bezmetic "aeroport".

  Voi votati PSD de sunteti asa de...limitati sau cum??

  Raportează
 • postat de ION TREAZUL Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 13:42 78.96.80.*** Link la comentariu
  9
  26

  Citesc cu atentie articolul si imi iau notite, ptr. ca asemenea stiri apar la sf. de an , cand nu se mai incep alte lucrari. Ma intreb ca prostul: oare orasul acesta este sub ocupatie straina care doreste sase faca in asa fel incat cetatenii sa fie decimati cu totul. Iata de ce: modernizarea str. Traian din Piata Centrala pana in Basarabiei, dar abia s-au montat conductele de canalizare si de apa rece, cabluri ce a mai fost necesar. Acelasi lucru si in portiunea a doua amintita. Pai si axa NS- Basarabiei, portiunea Siintei Mihai Bravu si mai departe este in lucru. Pe unde mai circulam, d-le Primar? Nu pot sa nu fac legatura cu fenomenul Parcul Rizer modernizat in 2011, remodernizat in anii urmatori si restructurat acum ptr un extra muzeu in aer liber. Bani aruncati in vant caci acolo nu se va duce nimeni caci zona este slab populata. Tot din directivele eminentei cenusii, d-l Pucheanu , prin decontarea POR se vor asigura finantari ptr alte obiective. Nimic despre zone defavorizate:Barbosi, Filesti Badalan unde trebuie urgent refacute asa-zisele strazi. Asta inseamna ca decimarea incepe de la margine spre centru. Sa ne pregatim. Poate obtineti un punct de vedere de la harnicii si dotatii manageri ai Primariei.

  Raportează
 • postat de ariciul Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 13:01 90.95.114.*** Link la comentariu
  5
  32

  Baaaiiii nebunilor?puneti in functii oameni capabili sa se miste repede si sa mobvilizeze si pe altii sa luam banii si sa ne facem o tara ca afara fiindca bani sunt,ca prosti aveti prin birourile alea de dureaza 50 de zile si ajung prin instante?idiotilor din banii europeni nu se poate fura ,miscati-va rapid sai accesam avem dreptul la ei si e pacat sa nu beneficiem de pe urma lor.

  Raportează
 • postat de Frezatul Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 13:00 84.117.40.*** Link la comentariu
  25
  9

  15 milioane! La mai multe!
  Foarte bine!
  Cred că sunt multe, foarte multe lucruri care se fac în acest oraș și nu știm de ele.

  Raportează
 • postat de Mai draga V.T. Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 12:03 86.124.201.*** Link la comentariu
  10
  8

  Și dragi galateni.
  Bineînțeles că am dat vot pozitiv comentariului semnat V.T.
  Cu o observație privind prioritățile din lista. Le facem pe celelalte și mai apoi tiroliana și aventura parc. Mai întâi și mai bine ștrand, iar dacă mai e cazul apoi si aqualand .
  De prea multe ori am citit aici despre necesitatea lor și de mai puține ori despre celelalte. Totuși nu cred ca intenția a fost enumerarea in ordinea priorităților.

  Raportează
 • postat de Nikolas Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 10:50 86.124.206.*** Link la comentariu
  1
  32

  Orașul nu mai are nevoie de garaje dar ARE NEVOIE STRINGENTA DE PARCĂRI NOI!!!

  Raportează
 • postat de Sandu Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 10:05 90.95.63.*** Link la comentariu
  6
  16

  Pentru V.T.Daca asta este campania ta electorala pentru postul de primar eu as mai risca odata si te votez.Tare ma tem ca odata ajuns acolo nu realizezi nimic din aceste obiective ca este mai usor sa ceri sa promiti ca hartia suporta multe.De distractie vad ca te satisface internetul.

  Raportează
 • postat de Tureltan Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 09:56 95.76.1.*** Link la comentariu
  6
  20

  Multumesc ptr . tragerea perdelelor peste ceea ce simt galatenii . Scuzati ca am uitat sa bat din palme si sa laud autorul documentarului.

  Raportează
 • postat de tureltan Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 09:39 95.76.1.*** Link la comentariu
  6
  25

  Sa dai explicatii tehnice privind intocmirea documentatiei ptr. atragerea fondurilor europene, sa descrii multiplele obiective , de la autobuze, la capete de strada mereu framantate etc. inseamna sa sensibilizezi serios oamenii, mai ales cand citesti cum stampilau saracii salariati ai Primariei documentele, probabil, sub supravegherea atenta a exigentului nostru primar. Impresionat pana la lacrimi, tin sa fiu solidar cu bietii slujbasi si sa deplang autorul articolului care a asternut pe hartie asemenea ,,odisee urbana,, Insa galatenii ar fi dorit sa vada cu ochii lor minunea , sa pipaie un perete revopsit din Spitalul Sf. Andrei,, si sa zica ESTE. -vorba lui Arghezi.

  Raportează
 • postat de costel Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 08:47 109.166.135.*** Link la comentariu
  4
  28

  Cine i-a oprit pe specialistii galateni sa acceseze fonduri europe pana acum ?? In acest material am citit ce greu a fost ! Sa nu uitam ca sunt fonduri nerambursabile si cei care dau banii vor sa fie siguri ca nu sunt pacaliti! Sa vedem ce iese ! Dar cu mentalitatea de lasa ca merge si asa care este in Moldova o sa fie greu daca nu imposibil ! Pacat de oras care inainte de 1989 era o frumusete iar acum a ajuns un oras cenusiu fara activitate turistica ! Pentru ca faceati comparatie cu Alianta Vestului vreau sa va spun ca la Timisoara,pe Bega sunt vaporase care sunt folosite in scop turistic si ca mijloc de transport in comun{ ca la Moscova spre ex.}!! Ce avem pe Dunare ??? Nici macar in Delta Dunarii nu poti ajunge DIRECT de la Galati !! La dvs.inca trebuie APROBATE cele scrise pe mailuri !!

  Raportează
 • postat de florin Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 06:48 188.24.214.*** Link la comentariu
  6
  30

  Da noi astia simplii prostii nu intelegem ca de fapt traim intr-un oras in plina dezvoltare in care se construieste febril in care investitiile publice si private curg in valuri peste noi!!!Tinerii destepti pleaca spre alte zari tocmai din cauza ca trebuie sa ajute Iasiul,Clujul,Bucurestiul sa se dezvolte!!!In Galati cu greu isi mai pot gasi locuri de munca la capacitatea lor si acesti tineri fac marea greseala sa nu fie rabdatori si sa plece spre zone mai sarace ca Iasiul de exemplu!!!!Din fonduri europene in Galati este asigurata caldura ,apa calda apa rece la preturi mult sub media pe tara!!!In aceasta perioada Galatiul are cel mai modern transport de calatori in comun!!!!Timpul de asteptare in statii a scazut!!!Galatenii cu ajutorul banilor europeni sunt transportati in microbuze rapide distanta dintre Cartierul Cantemir si Port fiind strabatuta in 20 de minute!In aceste 20 de minute calatorii au asigurate aerul conditionat vara si caldura iarna!!!Din bani europeni liniile electrice pentru transportul cu tramvaie in Galati sa-u dezvoltat continuu acum din acesti bani fiind realizata legatura cu Braila!!!!De asemeni drumurile din Galati si judet sunt continuu modernizate la cel mai inalt standard!!!!In sfirsit galatenii in orasul lor se pot simti ca acasa!!!Multumim PSD!!!!!!AAAAA am uitat ce vara frumoasa am avut pe plaja de la Dunare!!!!Nici un galatean nu a mai plecat la mare fiind uimiti de rapiditatea si calitatea cei astepta la malul Dunarii la preturi derizorii!!!!!

  Raportează
 • postat de @V T Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 05:07 5.13.201.*** Link la comentariu
  9
  30

  Alt netot....
  Discoteca. Ce discoteca mai omule??

  SA ADUCA INVSTITORI. Sa le faca DRUMURI SI STRAZI.
  Sa se faca podul ala blestemat. Avem si insula in mijlocul Dunarii acum sa puna pilonul.

  Investitori ne trebuie!

  Nu PROSTII gen "discoteca" sau alte d-astea.

  CA PRIMARIE intai aduci baza de taxare ( investitori ) si DUPA AIA cheltui pe distractie.
  La noi invers pt ca "votantul" vrea distractie intai !

  Raportează
 • postat de V.T. Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 00:44 89.137.137.*** Link la comentariu
  23
  67

  Galatiul vrea pod peste Dunare si transport maritim pana la Tulcea, Sulina, Marea Neagra, Braila.
  Orasul are nevoie si de o discoteca.
  Orasul are nevoie si de un Aqualand.
  Orasul are nevoie de o tiroliana si Aventura parc.
  Orasul are nevoie de un strand modern precum cel de la Tg. Mures sau Brasov.
  Orasul are nevoie de teren de tenis de camp gratuit.
  Orasul are nevoie de Raliul Galatiului.
  Orasul are nevoie de Aeroport in colaborare cu Braila, Tulcea, Focsani , Buzau.
  Orasul are nevoie de mese de tenis, de aparate de fitness in aer liber , de banci mai multe pe faleza si in parcuri, de spectacole de teatru, concerte, mese de sah , toalete publice curate , oameni educati si civilizati care sa arunce la cos si nu pe strada.
  Orasul are nevoie de club de parasutism, deltaplanorism si parapanta.
  Orasul are nevoie de mai multe cluburi de turism.
  Orasul are nevoie de locuri de munca si de mai putine gropi sau sosele in valuri.
  Orasul are nevoie de un bazin olimpic.
  Orasul are nevoie de muzee noi si atragatoare, de galerii de arta, de scene in aer liber unde sa cante si amatorii si cei profesionisti pentru trecatori.
  Galatiul are nevoie de un hipodrom.
  Galatiul are nevoie de un muzeu de arta contemporana.
  Galatiul are nevoie de mai multi arbori plantati si multe flori.
  Galatiul are nevoie de spitale de unde pleci sanatos nu cu bacterii si mort.
  Galatiul are nevoie de mai multe biblioteci , educatie si mai putine moaste si biserici care prevestesc ca vine moartea , iadul si alte inchipuiri care traumatizeaza copiii.
  Galatiul are nevoie sa RENASCA!

  Degeaba construiti si asfaltati si totul arata mai bine daca orasul e mort si nu ai unde sa te distrezi dupa 8-10 ore de munca.
  Orasul are nevoie de FERICIRE , BUCURIE , DISTRACTIE , VIATA BUNA.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.