Europarlamentarii, în sprijinul refugiaților ucraineni, la Isaccea și Galați (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Europarlamentarii, în sprijinul refugiaților ucraineni, la Isaccea și Galați (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O delegație a Parlamentului European condusă de președinta Grupului Social-Democrat (S&D), Iratxe Garcia Perez, alături de europarlamentarul Dan Nica, a vizitat luni, 11 aprilie, punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, dar și un centru pus la dispoziția refugiaților din Galați (blocul M11) pentru a vedea, la fața locului, cum ar putea instituțiile comunitare să ajute autoritățile publice locale, instituțiile descentralizate, voluntarii, să facă față valului de refugiați.

Pentru miile de ucraineni care fug din calea războiului, a trece cu bacul, de la Orlovca la Isaccea, nu este o simplă trecere a frontierei. Pentru mulți, Dunărea este pragul dintre viață și moarte. Luni, 11 aprilie, s-au împlinit 47 de zile în care este parcurs același ”ritual”: la câteva ore, bacul aduce noi și noi valuri de refugiați. Nu este o raritate să mai vezi câte o mașină care poartă urme de gloanțe, copii obosiți, purtați în brațe de mame, vârstnici nevoiți să-și lase locul în care au trăit o viață și să fugă aproape doar cu hainele de pe ei din fața rușilor...

Din păcate, pentru locuitorii din partea de Est și de Sud a Ucrainei, veștile sunt parcă tot mai rele de la o zi la ala, prevestind o nouă ofensivă a trupelor rusești. Îngrijorarea crește, oamenii își părăsesc casele, de teamă ca locurile în care trăiesc să nu aibă soarta celor de la Bucha, Harkiv sau Mariupol.

”Veştile pe care le avem din Odessa nu sunt foarte încurajatoare. Ne aşteptăm la un aflux masiv de oameni, din categoriile cele mai vulnerabile - femei, copii, persoane în vârstă, oameni care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Vrem să vedem cum putem face să-i ajutăm cât mai bine, să ajutăm autorităţile locale să aibă acces la fondurile necesare. UE decontează cheltuielile şi vrem ca acest proces să fie cât mai rapid, pentru ca resursele să se întoarcă la cei care au nevoie de ele în această perioadă dificilă", ne spune europarlamentarul Dan Nica.

Președinta socialiștilor europeni, Iratxe Garcia Perez, spune că ”a fost în multe locuri, a văzut multe, dar nicăieri nu a fost mai impresionată de ceea ce se întâmplă în România și ajutorul acordat refugiaților din Ucraina!”.

Într-adevăr, fie ploaie, fie vânt, fie frig, toată lumea este la datorie pentru a da o mână de ajutor, fiecare după puteri. Imediat ce silueta bacului care vine spre Isaccea se conturează peste apele învolburate ale Dunării, toată lumea ”e pe poziții”.  După atâtea zile de încercare fiecare știe ce are de făcut: lucrătorii de la ISU sau de la Ambulanță verifică dacă are cineva nevoie de ajutor, voluntarii le oferă celor veniți ceai cald, cafea, pachețele cu mâncare, îi ajută cu bagajele, dau informații, iar prin centrele de triere sunt puse rapid la dispoziție posibilități de transport și cazare.

”Este uimitor ce se întâmplă aici!”, spune președinta Iratxe Garcia Perez. ”Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care sunt aici și pentru că pun în practică unul dintre principalele principii ale Uniunii Europene – solidaritatea! Este cu adevărat impresionant să-i vezi pe aceşti oameni care muncesc cum îi sprijină pe refugiaţi. De altfel, și în Parlamentul European, și în Comisia Europeană, România a fost cel mai bun exemplu în gestionarea acestei situații de criză. Noi, ca social-democraţi, am cerut mai multe resurse, mai mult suport. Este important să înţelegem că toţi aceşti oameni au nevoie de sprijinul nostru. Suntem alături de ei, iar cetățenii ucraineni vor fi protejați în UE cât timp vor avea nevoie, până când va fi din nou pace în Ucraina!", a mai arătat Iratxe Garcia Perez.

La rândul lor, cetățenii ucraineni, precum cei aflați la Galați, în centrul de la blocul M11, au ținut să-și arate recunoștința pentru tot sprijinul pe care l-au primit. ”Nu ne așteptam la așa sprijin. Când am fugit din Ucraina ne credeam ai nimănui și uite că aici am găsit atâta sprijin, ca într-o familie! Mulțumim tuturor, mulțumim din suflet!”, i-a mărturisit europarlamentarei, vizibil emoționată, una dintre mamele care, alături de copii, s-a refugiat din Ucraina, la Galați.

Din păcate, războiul din Ucraina nu pare să se apropie de sfârşit. Mai sunt încă multe de făcut nu doar în România, ci și în Republica Moldova, supusă unui aflux mare de refugiați și care are nevoie, la rândul ei, de ajutor. Drept urmare, marți, 12 aprilie, europarlamentarii social-democrați vor merge la Chișinău, pentru a duce mesajul de solidaritate al Parlamentului European, dar și pentru a stabili noi forme, concrete, de sprijin.

Foto: Marian Calestru

Citit 4852 ori Ultima modificare Marți, 12 Aprilie 2022 12:55

5 comentarii

 • postat de DAN Miercuri, 13 Aprilie 2022 15:50 136.255.148.*** Link la comentariu
  0
  0

  categoric te apuca greata , cand te gandesti ca acesti indivizi nu au facut nimic pentru oras doar pentru ei si acum hopa SA DEA BINE , IN REST , DUPA FAPTE, DUPA FETE, DUPA ORICE NU LE PASA DE NIMENI. ACUM CA NU LE PASA , SUNTEM OBISNUITI DAR CHIAR SA FII LIPSIT DE BUN SIMT IN ASA HAL?????? SI DACA , FAMILII DIN UCRAINA AU PRIMIT AJUTOR, CUMVA ACESTI INDIVIZI AU ADUS DE ACASA CEVA??????????? SAU CUMVA AU AJUTAT DIN CEEA CE NOI DAM????????????? SI DE CE AU FACUT ACESTE POZE??? DE CE ZIARUL NU POZEAZA FAMILII CARE CHIAR DAU DIN VENITUL LOR SA AJUTE. INDIVIZII SI INDIVIDELE DIN IMAGINE CAT AU DAT DE LA EI ?????? O INTREBARE BUNA LA CARE DACA ACESTIA RASPUND AU NOTA BUNA.

  Raportează
 • postat de Cristi Miercuri, 13 Aprilie 2022 11:46 86.34.187.*** Link la comentariu
  0
  0

  Marea fasaiala cu ,,Tatuca '' pe fundal, Master of Puppets....

  Raportează
 • postat de Nicu Miercuri, 13 Aprilie 2022 09:53 5.13.209.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dan Nica pe cine este suparat, de este asa de incruntat ?

  Raportează
 • postat de Mihnea Marți, 12 Aprilie 2022 11:03 5.13.162.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dan Nica DE CE STA asa de RETRAS ? Dupa 1 luna si ceva s-au gandit sa faca act de prezenta la fata locului ?

  Raportează
 • postat de paloma Marți, 12 Aprilie 2022 00:10 5.13.208.*** Link la comentariu
  2
  4

  Hop si ei !!! Da bine la imagine !!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.