O secție de poliție va renaște cu fonduri europene

O secție de poliție va renaște cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Peste trei ani, gălățenii care locuiesc în partea de nord-vest a orașului vor putea merge să-și rezolve problemele la poliție într-un cadru nou, modern și în pas cu noile norme... energetice.

Secția 4 va fi modernizată cu ajutorul fondurilor europene, aproape 2.000.000 de lei fiind alocați proiectului care își propune să dea o față civilizată instituției ce deservește circa un sfert din populația municipiului.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vine să salveze încă o secție de poliție din Galați, aflată într-o stare avansată de degradare. Deși nu tot la fel de precară ca "sora" din Micro 19, Secția 3, care a fost reabilitată cu fonduri locale după multe eforturi, circa de poliție aflată în centrul unei alte zone fierbinți a orașului, în "Aviație", va fi supusă unui proces de modernizare și eficientizare. Astfel, circa 70.000 de gălățeni care locuiesc în cartierele Micro 13, 14, 40, 38, 39 A, 39 B, 39 C și Filești, dar și polițiștii care îi deservesc, vor avea parte de un sediu total schimbat, modern și nu de o clădire anostă, cenușie și neprietenoasă.

Imobilul, situat pe strada Dr. Mihail Petrini Galatzi, a fost construit în 1973 și până în 1996, când a fost înființată Secția 4 Poliție, a găzduit o creșă. Pentru că nu a fost supusă niciodată unui proces temeinic de reabilitare, ci doar unor rare reparații curente și de suprafață, clădirea nu doar că arată cenușiu, dar nu prezintă nici vreun grad de eficiență energetică sau confort. Suma de 1.943.454,39 de lei, valoarea totală a unui proiect prin PNRR, contractat de IPJ Galați pentru această circă de poliție, va schimba situația. "Din suma totală, 1.633.154,95 de lei este valoarea eligibilă din PNRR și 310.299,44 de lei valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni, data de început a proiectului fiind 14 februarie 2023, iar data de finalizare 14 februarie 2026", a explicat cms. șef Iulian Unguru, manager logistic în cadrul proiectului.

Beneficiarii proiectului recunosc că atât în oraș, cât și în județ mai sunt sedii de poliție care trebuie și merită a fi renovate pe fonduri europene, dar, momentan, Secția 4 a fost cea care a întrunit cele mai multe criterii urgente: stadiu de degradare, numărul de cetățeni pe care îi deservește, precum și aria de competență.

Momentan, cel puțin situația secțiilor de poliție municipale este una satisfăcătoare sau în curs de rezolvare. Secţia 1 ar urma să se mute în sediul aflat în renovare de pe strada Dr. Alexandru Carnabel, Secția 3 a fost renovată cu bani de la bugetul local, iar Secția 5, găzduită de un imobil în care mai sunt și alte structuri, face parte dintr-un plan mai amplu de reabilitare.

Printre lucrările care se vor executa la Secția 4 se vor număra operațiunile de eficientizare energetică a clădirii, precum și înlocuirea totală a instalațiilor termice, electrice și de iluminat. La acest moment, nu se știe dacă lucrările vor impune mutarea temporară a secției într-o altă locație, o decizie în acest sens putând fi luată numai după o analiză prealabilă cu proiectanții și constructorul.

Citit 2037 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.