Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a semnat contractele de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis Agerpres, președintele instituției, Florin Bănică. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 674.749.100,51 lei.
Proiectele au fost selectate în urma unei sesiuni de finanțare desfășurate în perioada 14 iunie - 22 noiembrie 2024, în cadrul căreia au fost depuse 140 de dosare pentru 144 de instalații, cu o valoare totală solicitată de 2,88 miliarde de lei, fără TVA.
Cele 26 de instalații de reciclare a deșeurilor urmează să devină funcționale până la 30 iunie 2026 și vor contribui la atingerea țintelor stabilite prin pachetul legislativ al economiei circulare. „Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată de AFM prin PNRR. Este o dovadă clară a angajamentului Administrației Fondului pentru Mediu pentru atingerea obiectivelor asumate în tranziția către o economie circulară. Prin aceste investiții strategice, din bani europeni, vom contribui la construcția unei infrastructuri moderne de reciclare în România. Este un moment-cheie pentru economia circulară și pentru dezvoltarea durabilă la nivel național”, a declarat Florin Bănică.
Fabricile de reciclare finanțate vizează fluxuri prioritare de deșeuri. Astfel, vor fi realizate 10 unități pentru reciclarea deșeurilor de plastic, 4 pentru deșeuri din construcții, 3 pentru reciclarea sticlei, 2 instalații combinate pentru deșeuri din construcții și sticlă, 2 pentru deșeuri municipale și câte o unitate pentru reciclarea deșeurilor de acumulatori, aluminiu, cauciuc, spume poliuretanice și textile.
În cadrul programului „Fabrici de reciclare”, finanţat prin PNRR, au fost depuse 140 de dosare pentru 144 de instalaţii, în valoare totală de 2.888.054.976 lei (aproximativ 581,8 milioane de euro). „Având în vedere interesul ridicat manifestat de piaţă şi nevoia clară de infrastructură de reciclare la nivel naţional, ne dorim să continuăm finanţarea acestor tipuri de proiecte. Este esenţial să sprijinim în mod consecvent tranziţia către o economie circulară funcţională în toate regiunile României”, a adăugat Florin Bănică.
Ajutorul de stat maxim acordat pentru un proiect este de 8,4 milioane de euro, iar valoarea minimă eligibilă este de 500.000 de euro. Intensitatea ajutorului de stat regional poate ajunge până la 75%.