România pe hârtie, în 100 de chipuri
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie, în 100 de chipuri
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Dacă dăm câinii și buruienile deoparte, după ce completăm imaginar tencuiala căzută de pe fațadele anumitor clădiri sau curățăm (tot imaginar) monumentele vandalizate, putem descoperi zone ale Galațiului în care s-a scris istoria României. Sau zone în care sunt expuse lucrări de artă de o deosebită valoare, ignorate ori, mai rău, mutilate.

Ne împiedicăm, la propriu, de mozaicurile unuia dintre marii părinți ai suprarealismului românesc, recent sărbătorit în Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg. Mozaicuri în care a fost înfipt un contor de gaze și nimeni nu pare deranjat de acest lucru. Putem admira rămășițele unei lucrări murale monumentale semnate de un artist cu lucrări găzduite în templul artei moderne din New York. Opera sa din Galați a fost acoperită în bună parte de termoizolație.

Putem vedea statui ale unui celebru sculptor român, date cu var din prea mult zel gospodăresc, cu ocazia renovării clădirii care le găzduiește. Putem admira însă și opere de artă sau clădiri ce au avut norocul să scape neafectate, cum este cazul unei case ridicate de părintele arhitecturii românești.

Trăim într-un adevărat muzeu în aer liber cu care nu prea știm ce să facem. Cu aproape o sută de clădiri - monument istoric, cu zeci de sculpturi sau lucrări de artă monumentală. Până aflăm la ce ne folosește casa în care a cântat George Enescu sau statuia la inaugurarea căreia au venit Nicolae Iorga și Mihail Sadoveanu, credem că este momentul să punem din nou puțină lumină pe ele, într-un proiect dedicat centenarului.

Astfel, din colecții private au fost scoase cărți, hărți, ziare, manuscrise, gravuri sau fotografii. În total, 100 de obiecte din hârtie legate de istoria și cultura spațiului românesc, din secolul al XVI-lea și până în prezent. Ele vor fi fotografiate în 100 de locuri din Galați, lângă clădiri monument istoric sau lucrări de artă și vor fi puse în valoare de oameni reprezentativi din mediul cultural, sportiv și educațional local. Zilnic, până pe 1 decembrie, vom prezenta un obiect, o locație și un om care fac cinste Galațiului. O expoziție va reuni totul, de Ziua Națională. Bun venit în Muzeul în aer liber Galați! Numărătoarea inversă începe.

Proiectul este realizat prin sprijin exclusiv privat, susținut de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center".

Citit 2561 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.