Păpădia gălăţeană are o soră geamănă în Japonia

Păpădia gălăţeană are o soră geamănă în Japonia
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

"Păpădia" sau "Puful de păpădie", aşa cum apare în Lista monumentelor, se numără printre lucrările de patrimoniu cel mai bine cunoscute printre gălăţeni. De-a lungul anilor, lucrarea care a împrumutat numele unei întregi zone din oraş a devenit mai mult decât un simplu monument, fiind un adevărat punct de reper în mentalul colectiv al locuitorilor urbei.

Regretatul tehnician Mircea Roibu este cel care a realizat fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, în anii 1974-1975. Istoria monumentului are multe puncte în comun cu construirea, la Galați, a Întreprinderii Navale de Elice Turnate din Oţel şi Fontă (INETOF), potrivit doctorului inginer Gelu Kahu. Maşina de prelucrat elicele navale a fost adusă din Japonia, de la Okayama, fiind produsă de compania Nakashima. Tehnicianul Mircea Roibu a mers pe tărâm nipon, cu ocazia acestei achiziţii, moment în care a văzut şi "păpădia" originală. Revenit în România, Mircea Roibu a realizat, la Şantierul Naval Galaţi, o fântână arteziană soră geamănă cu cea din Japonia.

Replici pe tot globul

Modelul fântânii arteziene japoneze sub formă de păpădie a fost preluat nu doar la Galaţi, ci şi în restul lumii. Drept urmare, monumente similare putem regăsi, astăzi, în Turcia, în Noua Zeelandă, precum şi în mai multe locuri de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii. Unele dintre aceste "păpădii" au montate şi sisteme de iluminare, fapt ce le sporeşte farmecul. În momentul în care a fost montată, şi "păpădia" de la Galaţi se putea mândri cu un sistem de iluminare, care a dispărut însă între timp.

Alături de "Păpădie", tehnicianul Mircea Roibu a dat Galaţiului şi Elicea (monument realizat în 1973 - n.r), precum şi încă două lucrări de artă devenite simboluri: "Icar" (în 1988), amplasată în faţa sediului fostului Muzeu de Artă Vizuală, şi Fântâna arteziană cu valuri din inox, intitulată "Valurile Dunării" (realizată în 1997), lângă Potcoava de Aur.

Cine a fost Mircea Roibu

Născut la 26 ianuarie 1935, gălăţeanul din Banat, cum i se spunea lui Mircea Roibu, a absolvit Şcoala Tehnică Metalurgică din Reşiţa. A vizitat multe ţări: Rusia - de patru ori, Iugoslavia, Germania, Japonia - de 12 ori, China - de 11 ori, Pakistan, Filipine, Emiratele Arabe, Singapore, Canada şi SUA. Potrivit dr. ing. Gelu Kahu, Mircea Roibu a fost autorul a 21 de brevete de invenţii în diverse domenii şi a avut peste 400 de inovaţii aplicate în industria navală şi siderurgică. A plecat dintre noi în anul 2012, pe 26 noiembrie 2012.

Citit 7986 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.