România pe hârtie în 100 de chipuri. Urma gălățeană a părintelui arhitecturii românești
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Urma gălățeană a părintelui arhitecturii românești
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Își face studiile la Școala Națională de Arte Frumoase din Paris și, la doar 31 de ani, primește premiul Societății centrale a arhitecților francezi. Întors în țară, devine unul dintre părinții fondatori ai Școlii de Arhitectură a Societății Arhitecților Români. Este vorba de Ion Mincu, cel care avea să intre în istrorie drept promotor al unui stil personal în arhitectură: cel neo-românesc.

Printre puținele orașe care se pot mândri că au clădiri născute din geniul lui Mincu de numără și Galațiul. Pe strada Mihai Bravu se ascunde una dintre ele - Casa Robescu, ce atrage imediat atenția prin ornamentele din ceramică smălțuită policromă, care amintesc de diferite vechi motive populare românești.

Casa (de fapt un mic palat, cu 41 de încăperi) a fost ridicată în numai doi ani, între 1896 şi 1897, pentru Gheorghe Robescu, prim-procuror, avocat și primar de Galați. Pentru a înțelege mai bine importanța imobilului în epocă este suficient să spunem că a adăpostit, în perioada interbelică, Rezidența regală a Ținutului "Dunărea de Jos". Apreciată și de ruși, în ea și-au instalat comandamentul sovietic destinat zonei noastre, la finele războiului, în 1948. În prezent are o destinație ludică și pașnică - cea de Palat al Copiilor.

În imagine, artistul Claudiu Rusu, semifinalist al concursului "Vocea României", citește în fața Casei Robescu din ediția princeps de debut, cu autograf, a scriitorului Marin Sorescu: "Singur printre poeți".

România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2258 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2018 11:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.