Din vremurile când Galațiul era etichetat ”oraș frumos”
Foto: Iulia Kelt

Din vremurile când Galațiul era etichetat ”oraș frumos”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Galați - oraș frumos, zidit lângă Dunăre, aproape de gura Siretului și a Prutului, are port slobod, carantină mare, la 9.000 locuitori și negustorie înfloritoare. Nu departe se văd ruinele unei cetăți vechi, pre care o numesc locuitorii "Țiglina". Această imagine apare în urmă cu aproape două secole într-unul dintre primele manuale școlare tipărite în spațiul românesc, în 1842: "Icoana Pamentului sau carte de geografie scrisă de Ioan Rus, profesor de hronologie, geografie și istorie universală în Liceul Episcopesc din Blaj". Prima lucrare de gen scrisă pe teritoriul nostru este însă mult mai veche și-i aparține umanistului brașovean Ioan Honterus (1498-1549), fondatorul gimnaziului săsesc din curtea Bisericii Negre.

În imagine, cel mai mare hocheist al României, gălățeanul Cătălin Geru, cu un palmares sportiv ce merită repetat: 29 de ani de carieră, peste 150 de selecţii la echipa naţională, 15 titluri de campion cu Steaua, unul cu Dunărea Galaţi şi 900 de puncte marcate în campionat. Geru citește din ediția princeps a manualului de geografie din 1842, în fața Casei Plesnilă, ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea de avocatul Costache Plesnilă, ales primar al Galațiului între 1896-1898 și președintele comisiei interimare din fruntea orașului între februarie - martie 1911. Familia lui se trăgea dintr-un neam de pescari ce primise coasta Brateșului, prin hrisov de la Petru Rareș.

Ajunsă în perioada comunistă în proprietate publică a statului, este vândută din 2004 "Vieții libere", care-și are sediul în acest spațiu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2804 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2018 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.