România pe hârtie în 100 de chipuri. O Tentativă și trei mari spirite
Foto: Iulia Kelt  

România pe hârtie în 100 de chipuri. O Tentativă și trei mari spirite
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În 2015, Muzeul Național de Artă al României organiza o expoziție cu peste o sută din lucrările sale de sculptură, pictură și artă grafică. Cunoscut pe plan național mai ales pentru Monumentului Electricităţii – ”Prometeu” de la barajul Vidraru, Constantin Popovici (1938 – 1995) este unul dintre cei mai apreciați artiști moderni români, cu expoziții la Paris, Lyon, Milano, Bruxelles, Bonn, Varşovia, Moscova şi Ankara.  

Una dintre lucrările sale de marcă, ”Tentativa”, e amplasată pe faleza inferioară a Dunării, la Galați: un pescăruș cu aripile ciuruite, o trimitere la asasinarea politică a tatălui sculptorului, petrecută în 1946, dramă la care a fost martor direct. Opera i-a atras atenția criticului de artă Constantin Prut, care a inclus-o în ”Dicționarul de artă modernă și contemporană”, dar nu a ajuns încă și în atenția autorităților locale, care preferă s-o lase într-un blând anonimat. 

În imagine, cel mai mare hocheist al României, gălățeanul Cătălin Geru, cu un palmares sportiv ce pare ireal: 29 de ani de carieră, peste 150 de selecţii la echipa naţională, 15 titluri de campion cu Steaua, unul cu Dunărea Galaţi şi 900 de puncte marcate în campionat. Citește din ediția princeps ”Pasaj de pietoni” a lui Dorin Tudoran (n. 1945), ediție ce a depășit barierele cenzurii comuniste abia după intervenția lui Marin Preda.

Tudoran a reușit să emigreze în 1985 în SUA după ce a făcut greva foamei. Anterior, fusese ridicat (împreună cu fiica sa de opt ani) și anchetat de Securitate pentru un memoriu critic trimis lui Nicolae Ceaușescu. 

100 comori pe hârtie în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

”România pe hârtie în 100 de chipuri” este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural ”Ars Rediviva” (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".

Citit 3779 ori Ultima modificare Marți, 28 August 2018 00:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.