Palatul nepăsării (100 comori pe hârtie, în 100 de locații, timp de 100 de zile)

Palatul nepăsării (100 comori pe hârtie, în 100 de locații, timp de 100 de zile)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Strălucirea de odinioară prin praful molozului", "Istoria tristă a Palatului Gheorghiu din Galați, ruina care naște legende sinistre" sau "Palatul care a ajuns ruină după 20 de ani de revendicări" sunt doar câteva din titlurile dedicate uneia dintre cele mai importante clădiri din Galați. În total au fost zeci de articole, sute de pagini scrise, atât în publicații locale, cât și în cele naționale. Degeaba.

De un an și jumătate, Palatul Simion Gheorghiu a fost câștigat definitiv în instanță de Primăria Galați, fapt ce nu i-a schimbat cu nimic soarta. A rămas aceeași gazdă bună pentru șobolani, câini și oameni fără adăpost. Candelabre de mortar spânzură lugubru de grinzi, cerul poate fi admirat, fără a se mai împiedica în acoperiș, din majoritatea camerelor și, cel mai grav, copiii din vecinătate se pot juca nestingheriți prin clădire, deși aceasta ar trebui păzită, conform legii.

Director al Băncii Naționale din Galați, membru şi apoi președinte al Comitetului Școlar al Liceului "Vasile Alecsandri", Simion Gheorghiu ridica imobilul în perioada 1923-1925, principalul scop fiind cazarea a 100 de elevi săraci, dar silitori, din liceul pe care îl conducea.

În imagine, actrița Oana Mogoș citește, în interiorul palatului, câteva manuscrise aparținând scriitorului albanez de limbă română Victor Eftimiu (1889-1972). Este primul dramaturg din țara noastră care a folosit imagini filmate într-o piesă de teatru, fiind făcut în acest sens filmul "Înșir’te mărgărite" (1911), pentru a ilustra drama cu același titlu. Din păcate, pelicula s-a pierdut.

Foto: Iulia Kelt

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2673 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 00:28

1 comentariu

 • postat de Galatean
  Miercuri, 05 Septembrie 2018 12:56
  78.96.81.***
  O poveste de istorie pe care galatenii neaosi, dar si unii " viniti " pe caldaramul plin de istorie al Galatiului, o cunosc, mai mult sau mai putin!

  Oamenii insa vor sa auda altceva, acel tempo al urmarii, in care, ca o innadire de personaje, trecute cu ale lor fapte si laude binemeritate, si personaje din istoria recenta, care, prin natura functiilor administrative ale orasului, aveau obligatia postului, in urma voturilor cetatenilor, sa se ocupe de aceste constructii ale trecutului, a caror proprietari au facut istorie, au creat baza materiala, spirituala si culturala a acestui oras.

  Nimeni nu doreste sange si razbunare, dar, de 28 de ani, se tot scrie, se vorbeste, se barfeste, cam la toate nivelurile, aceleasi subiecte, care azi, par a fi rasuflate, nimeni nu le mai ia in serios, si, unii, chiar asteapta sa se darame aceste constructii, intrucat, la nivelul administratiei locale, asta s-a dorit de la inceput.

  Este cunoscut ca in timpul razboaielor, a unor miscari social politice menite sa perturbe sau sa modifice structura socio-politica a statelor, apar acei profitori care isi captusesc buzunarele cu bani si valori mobile si imobile; si cu acest palat s-a incercat prin acei asa-zisi mostenitori, carora nu le-a iesit pasenta, desi au fost si alti manglitori din varful administratiei carora le curgeau balele, nu dupa cladirea pe care au lasat-o in paragina, intentionat, iresponsabil, motiv pentru demolare, terenul de sub cladire era in interes.

  In alte situatii, s-a reusit chiar, amintind de profitori gasiti de lovitura de stat in pozitie de tragere, sa treaca pe numele lor imobile intrun mod diabolic si bizar, inlocuind legile cu hotarari ale Consilului Local, fara sa fie intrebati de organele in drept, de trocuri, monstruoasa metoda, o mana spala pe alta, la ora actuala personagele respective fiind bine mersi, in libertate, ranjindu-ne in fata, sigur in detrimentul acestui oras!

  La acest moment, Galatiul asteapta ca istorioarelor de acest gen sa fie completate cu termene de drept, cauze si efect, mobile, imobile, terenuri aflate ACUM in ilegalitate pe numele unor , multi dintre acei profitori care trebuie sa restuie orasului luat prin abuz, trocuri si prin o mana spala pe alta!

  Asta vrea sa auda, ASTAZI, Galatiul!

  Pentru un jurnalist de investigatii real, adevarat, caruia nu-i este frica ca-l da afara patronul, chiar daca ar fi vorba de interesele lui, materiale legate de bunuri mobile, imobile, terenuri si multe matrapazlacuri facute de adminisyratiile locale ale Galatiului timp de 28 de ani, le gaseste, simplu, in arhiva primariei!
  Scrieti asemenea subiecte, amuzand galatenii de lucruri murdare stiute si si o sa vedeti cat va creste tirajul acestui ziar si cat de mult o sa-l iubeasca galatenii!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.