Palatul nepăsării (100 comori pe hârtie, în 100 de locații, timp de 100 de zile)

Palatul nepăsării (100 comori pe hârtie, în 100 de locații, timp de 100 de zile)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Strălucirea de odinioară prin praful molozului", "Istoria tristă a Palatului Gheorghiu din Galați, ruina care naște legende sinistre" sau "Palatul care a ajuns ruină după 20 de ani de revendicări" sunt doar câteva din titlurile dedicate uneia dintre cele mai importante clădiri din Galați. În total au fost zeci de articole, sute de pagini scrise, atât în publicații locale, cât și în cele naționale. Degeaba.

De un an și jumătate, Palatul Simion Gheorghiu a fost câștigat definitiv în instanță de Primăria Galați, fapt ce nu i-a schimbat cu nimic soarta. A rămas aceeași gazdă bună pentru șobolani, câini și oameni fără adăpost. Candelabre de mortar spânzură lugubru de grinzi, cerul poate fi admirat, fără a se mai împiedica în acoperiș, din majoritatea camerelor și, cel mai grav, copiii din vecinătate se pot juca nestingheriți prin clădire, deși aceasta ar trebui păzită, conform legii.

Director al Băncii Naționale din Galați, membru şi apoi președinte al Comitetului Școlar al Liceului "Vasile Alecsandri", Simion Gheorghiu ridica imobilul în perioada 1923-1925, principalul scop fiind cazarea a 100 de elevi săraci, dar silitori, din liceul pe care îl conducea.

În imagine, actrița Oana Mogoș citește, în interiorul palatului, câteva manuscrise aparținând scriitorului albanez de limbă română Victor Eftimiu (1889-1972). Este primul dramaturg din țara noastră care a folosit imagini filmate într-o piesă de teatru, fiind făcut în acest sens filmul "Înșir’te mărgărite" (1911), pentru a ilustra drama cu același titlu. Din păcate, pelicula s-a pierdut.

Foto: Iulia Kelt

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2820 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.