La picioarele operei urmașului lui Brâncuși
Foto: Iulia Kelt

La picioarele operei urmașului lui Brâncuși
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Primăria orașului Paris i-a oferit în 1983 un atelier de creație. Era deja un sculptor apreciat, cu expoziții în Franța, Belgia, Italia, Spania, Brazilia, Rusia, ș.a. În Parcul Kiseleff din București există o zonă amenajată doar cu lucrările lui, opt la număr. A fost premiat de Academia Română, de Uniunea Artiștilor Plastici, iar Casa de cultură din Bacău, județ în care s-a născut, îi poartă numele.

Este vorba de George Apostu (1934-1986), socotit un adevărat urmaș al lui Brâncuși, artist pe care am avut norocul să-l numărăm printre cei zece artiști prezenți la prima tabără de sculptură din Galați, din 1976. Pentru a înțelege cât de valoros este Apostu, pe lângă argumentele de la început, putem adăuga faptul că a fost premiat la Bienala de artă de la Paris, în 1965, iar în 1982 era numit profesor de sculptură la Academia "Michelangelo" din Agrigento, Italia. Anul acesta, trei dintre operele sale au fost donate statului român de către fiul primului președinte al Libanului independent.

În imagine, legenda hocheiului românesc, gălățeanul Cătălin Geru, cu un palmares sportiv ce merită repetat: 29 de ani de carieră, peste 150 de selecţii la echipa naţională, 15 titluri de campion cu Steaua, unul cu Dunărea Galaţi şi 900 de puncte marcate în campionat. Stă în fața grupului statuar "Tată și fiu" al lui George Apostu și privește o gravură de epocă a lui Georgio Basta (1550-1607). General italian, principe al Transilvaniei (1601-1603), Basta a condus forțele habsburgice în războaiele anti-otomane. Din ordinul său a fost ucis Mihai Viteazul.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2780 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.