România pe hârtie în 100 de chipuri. Lupa Capitolina și neîmblânzita vegetație gălățeană
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Lupa Capitolina și neîmblânzita vegetație gălățeană
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ce au în comun, din punct de vedere artistic, Roma, Bucureștiul, Chișinăul, Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca (și alte șase importante orașe românești) cu Galațiul? O statuie: "Lupa Capitolina" sau "Lupoaica", o copie a monumentului din Muzeul Capitoliului din Roma.

În orașul nostru, copia a fost inaugurată în 1996, fiind inițiativa Societății Culturale "Ginta latină" și a Uniunii Vatra Românească. Lucrarea a fost realizată de artistul gălățean Gheorghe Terescenco, prezent la toate edițiile taberelor de sculptură în metal. În plus față de lucrările surori, cea din Galați are un altorelief cu chipul împăratului Traian. O plăcuță îi menționează și pe cei care au sprijinit financiar crearea operei: Sidex, ICMRS și TCINE.

Grupul statuar e amplasat în fața Universității "Dunărea de Jos" din Galați, în laterala fostei Primării, și este înconjurat de vegetație nestresată de foarfecele vreunui grădinar din cadrul serviciilor publice, probabil fiindcă terenul, retrocedat odată cu clădirea, este privat. În imagine, flancat de plăntuțe ce ies timid din pavaj și-i saltă până la genunchi, jurnalistul și scriitorul Victor Cilincă ține în mână o gravură din secolul al XVII-lea ce ilustra "Istoria Romană" a lui Cassius Dio.

Este vorba de luptele de la Tapae (101), primul război dintre Decebal şi Traian. "Traian dădu lupta cu dacii, îşi văzu răniţi pe mulţi dintre ai săi şi ucise mulţi duşmani. Deoarece îi lipseau bandajele, se zice că nu şi-a cruţat nici propriile sale veştminte, ci le-a tăiat fâşii", consemnează istoricul roman.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1893 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.