România pe hârtie în 100 de chipuri. Unde se împletesc folclorul cu mitologia
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Unde se împletesc folclorul cu mitologia
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Lucrările sale au decorat Palatul Victoria, fațada Facultății de Drept din București sau Arcul de Trimf din aceeași localitate. A reușit perfomanța de a face o lucrare în stil fascist care a fost păstrată de comuniști: șase basoreliefuri pentru clădirea Uniunii Generale a Industriașilor din România. Deoarece glorificau munca fizică, au fost lăsate neatinse și de regimul instaurat după 1947.

Absolvent al Școlii de Arte Frumoase din Paris, cu studii la Sorbona și la fabricile din porțelan de la Sevres, Mac Constantinescu (1900-1979) a trecut și prin Galați și a realizat (alături de Andrei Ostap, Nestor Culluri și Ion Tureatcă), în perioada 1956-1957, altorelieful ce îmbogățește fațada Teatrului Dramatic "Fani Tardini". Subiectul îmbină miturile populare (Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana) cu cele antice grecești, inclusiv clădirea teatrului având elemente dorice de arhitectură.

În imagine, Ciprian Ciocan, fondatorul Asociației "Mila 80", le arată celor prezenți la turul pietonal "Mitologie greacă în peisajul urban gălățean" elementele grecești de pe frontonul teatrului. Ascociația reunește la fiecare tur sute de oameni interesați de patrimoniul local, istoria comunității și obiceiurile specifice locului. De câțiva ani, asociația oferă lunar adevărate lecții despre valoarea arhitecturală a orașului, dovedind prin cei aproape 3.000 de oameni care-o urmăresc faptul că povestea Galațiului prezintă interes, dacă are cine să o spună.

În mână, Ciocan ține o ediție din 1721 a operei lui Plinius cel Tânăr: "Epistole și Panegiric lui Traian".

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1894 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.