România pe hârtie în 100 de chipuri. Titanul artei dramatice la ușa titanului artei economice
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Titanul artei dramatice la ușa titanului artei economice
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

A fost odată ca niciodată, în istoria românilor, când primarii orașelor erau oameni care iubeau cultura. Un astfel de om a fost cel din fruntea orașului Râmnicu Sărat: Toma Bagdat (1824-1887). Istoria nu-l va reține pentru realizările edilitare, ci tocmai pentru performanța sa culturală: este primul care a tradus, în 1848, "Romeo și Julieta" și "Othello" în limba noastră. Au fost jucate de trupa lui Matei Millo, unul dintre fondatorii teatrului românesc.

În imagine, actrița Oana Mogoș pune în lanțurile care țin legată ușa casei Auschnitt un exemplar din ediția princeps, cu autograf, a lui Toma Bagdat.

Imobilul de pe strada Domnească nr. 70 a fost construit în jurul anului 1900 și i-a aparținut lui Max Auschnitt (1888-1959). Născut în Galați, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale și de Export de la Viena, a fost administrator al Uzineor și Domeniilor de Fier (UDF) din Reșița, cea mai mare societate pe acțiuni din România ante-comunistă, ce avea 23.000 de angajați în perioada interbelică. Pe lângă UDF, a făcut parte din conducerea mai multor compani din străinătate și din țară, cum ar fi Societatea Română de Telefoane sau Banca Crissoveloni.

Partener de poker al regelui Carol al II-lea, cade în dizgrația acestuia și ajunge să fie condamnat la șase ani de închisoare. Face doar trei ani de temniță, după care este eliberat și pus să presteze muncă în folosul comunității. În 1944, procesul său este rejudecat și este achitat.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1603 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2018 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.