România pe hârtie în 100 de chipuri. Valori care se încăpățânează să reziste
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Valori care se încăpățânează să reziste
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Zidul hanului a fost construit din cărămidă, are 1,20 metri, este foarte lat. Vă pot spune că nici la Curtea Domnească şi nici la Hanul lui Manuc nu există ziduri atât de groase de construcţii civile!". Declarația a fost făcută în această vară de arheologul Gabriel Jugănaru, uimit de rezultatele săpăturilor de la "Poarta hanului turcesc", așa cum este cunoscut fragmentul de ruină ce se încăpățânează să stea în picioare de mai bine de 200 de ani, între actualele blocuri de pe strada Egalității nr. 16.

Pe lângă ziduri, s-au descoperit o parte din pavajul originar, de piatră de râu, resturi ceramice, pipe turcești și chiar o monedă din 1905, cine știe cum rătăcită pe aici. Dacă pentru profani poarta nu pare a fi mare lucru, specialiștii susțin că există un potențial uriaș.

"Aici poate fi amenajat un mic parc arheologic. În primul rând, piesa de rezistenţă este Poarta în sine, care se va restaura. I se poate reda frumuseţea şi valoarea de altădată, pentru că sub stratul de ciment sunt decoraţiile originale păstrate. Pavajul porţii poate fi restaurat pe o arie pe care o vor determina arhitecţii specializaţi în monumente istorice. Va fi educativ şi cred că locuitorii din preajmă vor fi fericiţi să aibă un asemenea obiectiv aici", susținea arheologul Gabriel Jugănaru.

În imagine, poetul Ion Zimbru răsfoiește în fața Porții ediția princeps "facsimile" cu autograf a lui Leon Kalusian (1908-1990). Jurnalistul și scriitorul armean a fost condamnat de regimul comunist la opt ani de închisoare și confiscarea totală a averii pentru că, neavând din ce trăi, și-a vândut cărțile din bibliotecă, inclusiv pe cele "interzise" (Octavian Goga, Regina Maria etc.).

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2180 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Septembrie 2018 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.