România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de ”liber zbor al facultăților intelectuale și morale”
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Exercițiu de ”liber zbor al facultăților intelectuale și morale”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Atenție, aceste statui au fost expuse în rotonda Ateneului Român". Cum care statui? Cele de pe fațada Palatului Prefecturii, aflate deasupra principalei intrări, pe care le ignorăm ori de câte ori trecem pe lângă ele. Sau, când nu le ignorăm, le ajutăm să se degradeze, sub pretextul conservării.

Cine ajungea în 1907 prin București putea admira "Industria" și "Agricultura" în templul muzicii românești, alături de alte lucrările ale lui Frederic Storck.

Pentru realizarea lor, Storck a ales cel mai bun material: marmura de Carrara. Statuile au fost montate în Galați după 1908, odată cu finalizarea lucrărilor la Palatul Prefecturii, și au rezistat ca atare mai puțin de un secol: la renovarea clădirii din 2003-2005 au fost "renovate" și lucrările de artă, fiind date de muncitori cu o vopsea pe bază de polivinil. Imaginați-vă cum ar fi reacționat florentinii dacă "David" al lui Michelangelo ar fi fost vopsit! Gălățenii s-au dovedit însă încă o dată blânzi în ignoranța lor.

În imagine, Nicoleta Gurău, singura elevă gălățeană care a obținut media generală 10 la examenul de Bacalaureat din acest an, premiată cu diploma de excelență, stă în fața Palatului Prefecturii. În mână ține ediția princeps din "Constituțiunea României" din 1857, publicată la Bruxelles - "o constituţie liberală ca să ridice moralul populaţiilor române descurajate de deosebite invazii străine, o instrucţie răspândită în toate clasele spre a da un liber zbor facultăţilor intelectuale şi morale, baze noi şi solide proprietăţii, spre a o consolida şi a o face a prospera; de a dezvolta comerţul şi industria".

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2774 ori Ultima modificare Luni, 17 Septembrie 2018 00:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.