România pe hârtie în 100 de chipuri. O istorie cu final fericit
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. O istorie cu final fericit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Încă de prima dată când ne-am întâlnit şi am discutat împreună în 1967, am urmărit evoluţia dumneavoastră ca om de stat. Vigoarea, spiritul independent, inteligenţa ascuţită şi în special priceperea dumneavoastră de a acţiona cu măiestrie atât în problemele interne, cât şi internaţionale, vă situează în primele rânduri ale liderilor lumii". Laudele îi aparțin președintelui american Richard Nixon și îi sunt adresate lui Nicolae Ceaușescu, în 1973, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani, de către șeful statului român.

Dictatorul comunist a vizitat de mai multe ori Galațiul, mergând la Șantierul Naval sau la Combinatul Siderurgic. Interesant este faptul că la început se deplasa cu trenul, cum s-a întâmplat de exemplu în 1966.

În imagine, jurnalistul și scriitorul Victor Cilincă prezintă o fotografie de presă din 1969, ce-i înfățișează pe Nixon și Ceaușescu la un pahar cu Campari, cu ocazia vizitei făcute în acel an de președintele american la București.

Pe fundal este casa Gheshov, ridicată în jurul anului 1872, aflată înainte de naționalizarea din 1949 în proprietatea lui Ivan Gheshov, fiul unuia dintre premierii Bulgariei. Aspectul dezolant pe care îl oferă acum casa și curtea ar putea fi în curând de domeniul trecutului. În prezent se derulează o licitație pentru restaurarea clădirii, existând o finanțare de 1,5 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea ei și amenajarea spațiului înconjurător. Destinația, la finalul lucrărilor, va fi cea de muzeu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1454 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2018 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.